Autós hírek: Kia Borrego: Szabadidõautó Amerikának


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


[2]A letisztult és célszerûséget sugárzó megjelenésû Borrego a Kia új tervezési filozófiáját testesíti meg, amelynek lényege, hogy „a kevesebb a több”. Az új modell az aktív és energikus életvitelû vásárlók számára kifejlesztett Kia-személygépkocsik és szabadidõautók népes családjához csatlakozik. Az exportpiacokon idén nyártól (Koreában viszont már január elejétõl) forgalmazott Borregoban debütál a Kia történetének elsõ (és csak bizonyos piacokon elérhetõ) V8-as motorja, amellyel a Borrego lesz minden idõk legerõsebb Kia-modellje.
 
„A Kia bátran ajánlja ezt a stílusos és ízléses szabadidõautót azoknak a vásárlóknak, akik számára elsõdleges szempont a vezetés szenvedélye és öröme” - mondta Len Hunt, a Kia Motors America elnök-vezérigazgatója.„Folyamatosan arra törekszünk, hogy csúcsminõségû autóinkat elérhetõ áron kínáljuk vevõinknek. A különleges stílusú Borrego tökéletesen kielégíti a családok igényeit, ugyanakkor nagyszerû választás azoknak, akik színtiszta vezetési élményre vágynak.”
 
A 2005-ös Detroiti Autószalonon bemutatott Mesa tanulmányautó stíluselemeit ötvözõ, alvázas felépítésû Borrego robusztus karosszériája teljesen független elsõ és hátsó felfüggesztésekkel rendelkezik, amelyek a lengéscsillapítókkal egybeépített tekercsrugóknak köszönhetõen ideális rugózási kényelmet biztosítanak aszfalton és terepen egyaránt. 
 
A lekerekített fényszórók, a függõleges hûtõrács és a különleges formájú motorháztetõ erõteljes megjelenést kölcsönöznek a Borrego elejének, míg az opcióként elérhetõ, 18 colos könnyûfém keréktárcsák megkönnyítik a terepen való közlekedést. A 2850 mm-es tengelytávú padlólemezre épített, 4800 mm hosszú és 1875 mm széles Borrego tágas belsõ tere alapfelszerelésként három üléssort tartalmaz, így akár hét utasnak is elegendõ helyet kínál.
 
[41]A Borrego hét utasának szórakoztatásáról a mûszerfalba integrált, 6 lemezes CD-váltóval ellátott, 600 wattos Infinity® audio rendszer gondoskodik. A minõségi audiorendszerhez alapfelszerelésként USB/iPod csatlakozó tartozik. A Borrego a Kia elsõ olyan modellje, amelyben megtalálható a SIRIUS mûholdas rádióvevõ. A rádióvevõhöz a gyár három hónapra szóló ingyenes mûsorvételi jogot biztosít. Az új, középkategóriás szabadidõautóhoz opcióként elektromos állítású pedálok és hátsó kamerával ellátott tolatássegítõ érzékelõk is rendelhetõk, valamint elérhetõ hozzá a Kia elsõ DVD-alapú navigációs rendszere is.
 
A Borrego sokoldalú belsõ terét a vezetõ és az utasok saját igényeikre szabhatják: a második üléssor sínen csúsztatható, ami jelentõsen megkönnyíti a harmadik üléssor megközelítését, illetve a második és a harmadik üléssor teljesen síkra lehajtható, így az utastérbõl tágas raktér alakítható ki.
 
A Borrego a Kia legerõsebb modellje, ennek megfelelõen bizonyos piacokon (például Észak-Amerikában) kétféle benzinmotorral rendelhetõ: a 3,8 literes V6-os erõforráson kívül elérhetõ hozzá a Kia történetének elsõ, 4,6 literes V8-as motorja, amelynek teljesítménye meghaladja a 300 lóerõt. A Borrego további újdonsága a V8-as motorhoz tartozó hatfokozatú automata sebességváltó, amely szintén ebben a modellben mutatkozik be elõször. 
 
[2]A két- vagy négykerékhajtással rendelhetõ, új középkategóriás szabadidõautó a kategória legnagyobb vontatási képességével rendelkezik: a V8-as motorral felszerelt modellek 3400 kg, míg a V6-os motorral felszerelt modellek 2200 kg tömegû vontatmányt képesek elhúzni, így a Borrego nemcsak kellemes partner egy esti városi autózáshoz, hanem rendkívül megbízható vontató és terepjáró is egyben.
 
A Borrego a többi Kia-modellhez hasonlóan egyedülállóan gazdag biztonsági alapfelszereltséget kínál, melynek része a továbbfejlesztett, kétfokozatú légzsákrendszer, a mindhárom üléssor utasait védõ, teljes hosszúságú függönylégzsák, a blokkolásgátló rendszerrel (ABS) ellátott elsõ-hátsó tárcsafék, az elektronikus fékerõ-elosztó (EBD), az elektronikus stabilitás-ellenõrzõ rendszer (ESC), a kipörgésgátló (TCS) és a keréknyomás-ellenõrzõ rendszer (TPMS).   
 
A Borregóhoz ereszkedést segítõ lejtmenet-vezérlõ (DAC) is elérhetõ, amely meredek lejtõn való ereszkedés közben garantálja az autó egyenletes és stabil haladását, és megakadályozza a kerekek blokkolását. A Borrego felszereltsége az emelkedõn történõ elindulást segítõ (HAC) rendszerrel is bõvíthetõ. Ez a funkció meredek emelkedõn való elinduláskor megakadályozza az autó visszagurulását, és lehetõvé teszi, hogy a Borrego vezetõje egészen meredek emelkedõkre is fel tudjon hajtani a karosszéria kilengése nélkül.  Ez a két funkció most elõször érhetõ el Kia-gépkocsiban./Autósoldalak.hu/