Autós hírek: Dacia Logan Kombi: Végre megérkezett!


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


Nagy helykínálatú és rakterû kombiként a Logan MCV a Logan limuzin valamennyi elõnyét felsorakoztatja, ugyanakkor variálhatósággal gazdagítja, és tovább növeli sokoldalúságát. Az akár 7 felnõtt számára is helyet kínáló Logan MCV forradalmasítja a kombik piacát, ugyanúgy, ahogyan azt a Logan tette a négyajtós családi autók körében. A Logan MCV bemutatására már a Párizsi Autószalonon sor kerül, forgalmazása pedig 2006 októberében kezdõdik Romániában, és 2007 elején a Dacia fõbb európai piacain.
 
Korszerû motorkínálat
 
A Logan MCV a limuzint sikerre vezetõ motorokat veszi át, melyek a Renault-paletta számos modelljénél bizonyítottak már. A három benzines (1.4 és 1.6 MPI; 1.6 16V) és egy példaértékû dízelmotorból (1.5 dCi) álló Logan MCV motorválaszték széles motorkínálatot biztosít, mely kielégíti a különbözõ piacok és ügyfélkörök támasztotta igényeket.  
 
Rekord helykínálat: akár 7 felnõtt férõhely
 
[3]A Logan MCV külsõ vonalai sejtette ígéreteket a belsõ tér maradéktalanul valóra váltja. A limuzinhoz képest 27cm-rel megnövelt tengelytávval a Logan MCV még inkább kitolja kistestvére rekord helykínálatának határait. Elöl a váll- és könyöktér megegyezik az M1 szegmens (a Renault Mégane szegmense) legjobb személyautóinak méreteivel. A legjobbat azonban hátul kínálja a Logan MCV. A 7 személyes változatban is kapható Logan MCV-ben ugyanis kényelmesen utazhat három felnõtt a második üléssorban és két másik a harmadikban. A harmadik sori két ülés tökéletesen megfelel a népesség 95%-ba tartozó felnõtteknek (1,90m), ami az autó hátsó traktusának kialakítására vonatkozó stilisztikai döntéseknek köszönhetõ. Az ajtók közötti 1421mm-es, illetve 1287mm-es távolságnak, valamint a 170mm-es és 174mm-es lábtérnek köszönhetõen a második és harmadik sorban utazók kényelmesen elférnek. A magasságban rendelkezésre álló szabad teret is méltányolni fogják, hiszen a tetõ alatti magasság egészen kivételes, a második üléssorban akár 934mm. Következésképp az üvegezett felületek is rendkívüli méretûek, és elegendõ napfényt engednek az utastérbe a kényelmes és kellemes utazáshoz. A résre nyitható háromszögablakoknak köszönhetõen a harmadik sorban utazók is részesülhetnek a beáramló levegõbõl. A beszállás is igen egyszerûen történik a harmadik üléssorba. Az utasok a hátsó ajtón szállnak be, és a háttámla felsõ részén elhelyezett karral könnyedén elõredönthetik a második sori ülést. A mûvelet megkönnyítése érdekében a fejtámla kivehetõ.
 
Páratlan rakodókapacitás
 
[4]Az autó rakodókapacitása is rekord értékeket kínál: az 5 személyes változat 700 literétõl egészen a 2 személyes verzió 2350 literéig, ez utóbbi elsõsorban a Logan MCV figyelemre méltó variálhatóságának köszönhetõ. Hét utassal a fedélzetén a Logan MCV csomagterének térfogata még mindig közel 200 liter. Apró tárgyak szállítása esetén azonban felesleges a csomagtartót használni, az utastérben található rakodóhelyek összkapacitása ugyanis eléri az 54 litert. Rakodóhelyek a középkonzol alatt, az elsõ és a hátsó ajtókban, térképzsebek illetve 1,5 literes palack tárolása a harmadik üléssorban: bárhol is ülünk az autóban, egy rakodóhely mindig kézre esik. Verziótól függõen a hátul ülõk a tetõ alatti tágas rakodópolcot is használhatják. Még a hátsó szárnyasajtó is tartogat egy 2,15 literes tárolózsebet, belsõ oldalán pedig háló található; e rakodóhelyek használata „magától értetõdik”, ha a szárnyasajtó nyitva áll.
A megjelenésekor « A felfedezések autójának » titulált Logan MCV-vel a Dacia ismét bizonyítja, hogy e fogalmat nem bitorolja. A Logan MCV ugyanis olyan kényelmes és hangulatos utazást szavatol, amilyenre eddig a Logan árkategóriájában nem volt még példa.
 
Variálhatóság és sokoldalú felhasználás
 
A hangulatos családi kirándulásokra csábító Logan MCV a napi használat során is kiemelkedik a számos különbözõ felhasználást garantáló variálhatóságával. A 7 személyes változatnál a harmadik üléssor elõrehajtható (1/1 vagy 1/2 -1/2 arányban, verziótól függõen), így a teljes üléssort (ülõlapok + háttámlák) a második üléssornak lehet dönteni. Ebben a helyzetben a harmadik üléssor egyszerûen ki is emelhetõ az autóból az ergonómikusan kialakított füleknek és csekély súlyának (mindössze 16,7kg) köszönhetõen. 
A variálhatóság jellemzi természetesen a második üléssort is, mely verziótól függõen szintén összehajtogatható 1/3 – 2/3 arányban, illetve az elsõ üléseknek dönthetõ a maximális rakodókapacitás érdekében. Mindezeknek a variációknak köszönhetõen a Logan MCV igen praktikusnak bizonyul a mindennapokban, lehetõvé téve, hogy a személyszállítást néhány másodperc alatt a terjedelmes tárgyak szállítása váltsa fel. 
A különbözõ csomagok, bõröndök, bevásárlószatyrok berakodását megkönnyíti a hátsó ajtóknál alkalmazott megoldás. A két ajtó aszimmetrikus elosztásának köszönhetõen (1/3-2/3) szükség szerint nyitható csak az egyik ajtó is. Mindkét ajtó három szögben nyitható: 40°, 90° és 180°. A 40°-os szög lehetõvé teszi a rakodást szûk helyen, például garázsban, vagy akkor, ha egy másik autó közvetlenül a Logan MCV mögött parkol.
 
[1]Ez a szög bizonyos diszkréciót is szavatol a csomagtartó tartalmát illetõen. A 180°-os nyitási szög nehéz, hosszú vagy terjedelmes tárgyak szállításakor bizonyulhat hasznosnak. Csekély súlyuknak köszönhetõen azonban a Logan MCV hátsó ajtóit bármilyen nyílásszögben könnyû kezelni. Éppen e « súly » tényezõ vezette rá a Logan MCV tervezõit, hogy ezt a megoldást válasszák a hagyományos csomagtérajtó helyett. Másfelõl pedig a Logan egyes piacain, ahol a családi autót gyakran munkavégzésre is használják, a hátsó ajtóknak és a belsõ variálhatóságnak köszönhetõen a Logan MCV ideális, sokoldalú autó lehet.
Az autó sokoldalúságát a hosszanti csomagtartó rudak növelik, és emellett vonzóbbá is varázsolják a Logan MCV vonalait. Teherbírásuk eléri akár a 100kg-ot is (szemben a 80kg-os európai szabvánnyal).
A Logan MCV variálhatósága tovább növelhetõ a széles tartozék-kínálattal, mely már az autó bevezetésekor rendelkezésre áll, s melynek részét képezi többek között a vonóhorog, a síléctartó, a keresztirányú csomagtartó rudak, a sárfogók, a riasztó. /Autósoldalak.hu/