Autós hírek: Polskival jártak, Suzukikra utaztak…


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


 A két harmincas éveiben járó fõvárosi férfi és harmadik társuk abszolút komolyan vették a jól ismert reklám szlogent: Suzuki a mi autónk. S, mint ilyen valamennyi útjukba kerülõ Suzukit kicsit magukénak is éreztek. Legalábbis egy-egy kurrens, a piacon könnyen értékesíthetõ alkatrész erejéig. A közelmúltban Dunaújvárosban lefülelt három férfi több, mint száz autófeltöréssel gyanúsítható. Valamennyi általuk kiszemelt jármû Suzuki volt…


December 29-re virradó éjjel két bûnügyi portyaszolgálatot ellátó nyomozó Dunaújvárosban egy gyanúsan ténykedõ férfire figyelt föl. A férfi egy Bocskai úti parkolóban sürgölõdött egy parkoló Suzuki körül, amirõl közelebb érve kiderült, hogy már kiszedték az ablakát. Nem messze az autótól egy másik személyre figyeltek föl a nyomozók, akit szintén kérdõre vontak. A két férfi természetesen elõbb tagadta, hogy bármi közük lenne a fölnyitott autóhoz, majd egy kitalált sztorival próbálták elaltatni a két nyomozó kételyeit, de belezavarodtak. A rendõrkapitányságon már nyilvánvalóvá vált, hogy kettejüknek jócskán közük van a 2005 õszétõl megszaporodott Suzuki feltörésekhez, amelyek felderítésében már igen keményen dolgozott a rendõrkapitányság. Az adatok rendszerezése után kiderült az is, hogy a Suzuki feltörések helyszínei – amelyek során kizárólag alkatrészek tûntek el – pókhálószerûen helyezkednek el. Mint kiderült, Fejér megye mellett, Pest, Komárom-Esztergom, Veszprém megyei településeken és Budapesten hajszálra hasonló bûncselekmények borzolták a Suzuki tulajdonosok kedélyeit.


A december végi elfogás alkalmával kiderült, hogy a két személy egyike korábban márkaszervizben dolgozott, pontosan ismerte a típust és azokat a felvásárló helyeket, ahol könnyen, felesleges kérdezõsködés nélkül bevették a felkínált, bontott alkatrészeket. Egyikõjük Polski Fiatjával mentek egy-egy kiszemelt település parkolójába, gyorsan szakszerûen, csendben dolgoztak, kevés rongálási kárt hagyva maguk után. Rendszerint kiemelték az ablakot, kinyitották a motor- vagy csomagteret és már vitték is a megcélzott tárgyakat. Gyorsan fogyó, kurrens alkatrészekre mentek, amiket aztán a bontókban értékesítettek.


A 32 éves budapesti G.László egy rövid ideig 26 éves G. Gyula barátjával követte el a bûncselekményeket, majd késõbb a Dunaújvárosban elfogott 30 éves T. Lászlót nyerte meg társnak.


G. László és T. László december végi dunaújvárosi elfogását követõen január 3-án G. Gyula elfogására is sor került.


Az ügyben megtartott nyomozási cselekmények során több fõvárosi használt-autóalkatrész kereskedõnél tartottak házkutatást, ahol a gyanúsítottak nevére kiállított vételi jegyeket foglaltak le. Egy-egy jegyen több alkatrész is felsorolásra került. Így találtak olyan jegyet is, amelyen egyszerre 24 azonos alkatrészt vett be a kereskedõ, a nélkül, hogy firtatta volna, honnan származnak.


A jelenleg rendelkezésre álló adatok azt valószínûsítik, hogy több mint száz autót tört föl a Suzuki alkatrészekre szakosodó csapat. Pontos számot a több megyére kiterjedõ helyszíni kihallgatások lefolytatását követõen lehet mondani. A nyomozás tovább folytatódik az értékesítési helyek ellenõrzésével, valamint a helyszíni rekonstruálásokkal. G. Lászlót és T. Lászlót elõzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, G. Gyula szabadlábon védekezik.


A sorozat-bûncselekmények elkövetõinek elfogásáért a Dunaújvárosi Rendõrkapitányság két nyomozóját Fejér megye rendõrfõkapitánya dicséretben és jutalomban részesítette.


Székesfehérvár, 2006. január 6.



R. Szabó Ágnes
FM RFK szóvivõ