Autós hírek: A legfontosabb Te vagy


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


[6]Aki ült már valaha motorkerékpáron, tudhatja, hogy semmi sem ad a motorozáshoz fogható élményt. Van akinek a sebesség, a teljesítmény, a versenyzés teszi vonzóvá a kétkerekûeket, másnak éppen a mozgás önfeledt szabadsága, egy hangulatos túra, vagy egy laza városi robogás ad örömet. A motoros sokkal sérülékenyebb, mint egy autós. Ennek hiányában csak a veszélyek elkerülésével, környezetünk folytonos figyelésével, villámgyors helyzet értékeléssel kerülhetjük el a sérüléssel járó baleseteket. Gyakorlat nélkül nem sokat ér a papír, és ezt tudják a világ legnagyobb motorkerékpárgyáránál, a Hondánál is. 1948-as megalapítása óta a cég elsõdleges fontosságúnak tartja a biztonságot, mely a Honda vállalati filozófiájának egyik kulcsszava.
Közel 35 éve, 1970-ben megalakult a Honda Vezetéstechnikai Központ, amikor a közlekedési balesetben elhunytak száma nagymértékben megnövekedett Japánban. A centrum feladata, hogy elõsegítse a biztonságos közlekedést, valamint oktatást szerveznek, ahol elsajátítható mindaz a hétköznapi rutin, ami gyakorlottá teszi a motorost.
Biztonságos Vezetést Elõmozdító Program A biztonságos közlekedés tanulása otthon kezdõdik. A Honda kidolgozott egy programot, melynek segítségével már egész kisgyermekkortól elkezdik a felkészítést. Kiadványaikkal elsõ lépésben a szülõknek nyújtanak segítséget, akik a család keretein belül tanítgatják gyermekeiket a legfontosabb szabályokra. A közlekedési ismeretek nem maradhatnak ki az iskolai oktatásból sem. A jogosítványszerzés folyamatát könnyíti meg a Budapest Motorkiállításon, a Honda standon bemutatott motorkerékpár-szimulátor, melynek segítségével a vezetõk biztonságos körülmények között tapasztalják meg a lehetséges veszélyhelyzeteket. A szimulátor segít kifejleszteni azt a képességet, amivel a vezetõ képes megjósolni a lehetséges veszélyeket, hogy az esetleges éles helyzetben a legrövidebb idõ alatt a legjobb döntést tudja hozni. Motorkerékpár vásárlásakor a kereskedõkre is nagy feladat hárul. A Honda kereskedõk széleskörû oktatóanyaggal rendelkeznek, és a biztonságos vezetéshez adnak tanácsot a frissen vásárolt motorkerékpár átadásával egy idõben. A Honda ezt PDSA-nak (Pre- Delivery Safety Advice, azaz Átadást Megelõzõ Tanácsadás a Biztonság érdekében) nevezi.
[1]HMS - Honda Motoros Iskola A Közlekedés Oktató Központokat a Honda leányvállalatai mûködtetik. Alapvetõen ezekben a központokban a már jogosítvánnyal rendelkezõ motorosok számára oktatnak biztonságos vezetést, de egyes Oktató Központok lehetõséget nyújtanak újabb jogosítványok megszerzésére is.
A központokban képzett oktatók foglalkoznak a hallgatókkal, akik nagy szakértelemmel és oktatói know-how-val (szaktudással) rendelkeznek a vezetés területén. Japánban 8 ilyen központ létezik, és 1116 oktató-motorkerékpáron évente 60.000 fõ vesz részt évente a tréningeken. A tanfolyam alapvetõen 4 szintre osztható a kezdõtõl egészen a haladóig. A testtartástól kezdve a fékezésig, kanyarodásig, egyensúlyozásig számos fontos tantárgy szerepel a tantervben. A haladó szinten lévõ tanulók elsajátíthatnak bonyolultabb technikákat is, mint például a sebesség csökkenése utáni hirtelen gyorsulás, vagy a motorozás egyenetlen terepen. A tréningeken segítenek a tanulóknak abban, hogy megismerjék motorkerékpárjuk teljesítményét, valamint jármûvük és saját maguk korlátait. A tanulók fejleszthetik vezetési technikáikat, hogy tudatosabban, és biztonságosabban élvezhessék a motorozást.
/Autósoldalak.hu