Autós hírek: Mercedes-Benz Driver-Training: A múltban gyökerezõ jövõ


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A Mercedes-Benz haszonjármû üzletága közel négy évtizede kínál ügyfeleinek olyan átfogó oktatási programot, amelynek keretében elsajátíthatják a tehergépkocsik üzemeltetésével és gazdaságos használatával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az Európai Parlament a 2003/59/EG jogszabállyal megteremtette az árufuvarozás területén dolgozó hivatásos gépkocsivezetõk továbbképzésének alapját. A Mercedes-Benz már most a jövendõ törvényi elõírásoknak megfelelõ formában kínálja ügyfeleinek profitréningjeit és sofõrinformációs képzéseit.
Wörthben, a világ legnagyobb tehergépkocsi gyártóhelyén 1969. óta mûködik a “Kundencenter Wörth” ügyfélközpont, amely a kezdetek óta folyamatosan tart oktatást hivatásos sofõrök részére. Fennállása alatt számos résztvevõt ismertetett már meg a tehergépkocsik legfontosabb mûszaki újdonságaival, azok környezetre gyakorolt hatásával, valamint a biztonságos közlekedésben játszott szerepével.
A DaimlerChrysler wörthi gyárának területén található 4 447 négyzetméteres alapterületû központ ad otthont a jármûátadó, a küldemény-kiszállító és a profitréning-bonyolító (korábban sofõrinformációs) részlegnek, továbbá a nemrégiben gyökeresen felújított és jelentõsen kibõvített ágazati információs központnak (BIC), illetve a Mercedes-Benz exportpiaci ügyfelei számára szervezett sofõrtréningeknek.
 
Részvételi rekord 2005-ben
 
[1]2005-ben minden korábbinál többen vették igénybe a Mercedes-Benz wörthi ügyfélközpontja által nyújtott profitréninget, amely világviszonylatban a legnagyobb oktatási program a maga nemében. Összesen 30.600 gépkocsivezetõ (elõzõ év: 28.000 fõ) vett részt a cég által kínált számos tanfolyamon és szemináriumon. Közülük 22 000-en a wörthi gyárban, 5.600-an pedig saját telephelyükön sajátították el a hasznos információkat.
Ugyancsak nagy volt az érdeklõdés az eco-szemináriumok iránt, ezeket 1.500-an vették igénybe, az egyéb különleges elõadásoknak pedig összesen 1.100 hallgatója volt. Mint azt a vezetéstechnikai tréningek 400 résztvevõje is bizonyítja, a jármûüzemeltetõ cégek igen fontosnak tartják a gépkocsivezetõk biztonsági képzését.
A résztvevõk magas száma egyértelmûen jelzi az ügyfelek információigényét és a wörthi oktatási program népszerûségét. A felhasználók is tisztában vannak vele, hogy nemcsak magas mûszaki színvonalú termékekkel, hanem azok gazdaságos használatával is sokat tehetnek a szállítás hatékonyságának és biztonságának fokozása, valamint a jármûvek fogyasztásának csökkentése érdekében.
 
Beválik a modern koncepció
 
A wörthi proftréning szervezõi tudatosan továbbfejlesztették a klasszikus nyitó és záró tesztvezetésre épülõ kétnapos eco-szemináriumot, így az eco-tréner-szeminárium attól eltérõen nem egy, hanem két nyitó tesztvezetést tartalmaz. Ez azért van így, mert a képzésen résztvevõ flottamenedzserek és oktatók többnyire már beható ismeretekkel rendelkeznek a gazdaságos vezetést illetõen. A szeminárium kezdetén demonstrációs tesztvezetésen mutatják meg nekik, hogyan valósítható meg a lehetõ leggazdaságosabb jármûhasználat. A második tesztkörön meg kell próbálniuk mindent úgy tenni, ahogy azt az instruktortól látták. A záró tesztvezetésre a szeminárium utolsó napján kerül sor – igény esetén a wörthi ügyfélközponti profitréning-oktatóinak segítségével.
Ettõl a segítségtõl általában senki nem szokott eltekinteni. Még ilyenkor is fény derülhet rá, hogyan lehet javítani a vezetési stíluson. Ideális esetben azonos eredménnyel zárják elsõ és második tesztkörüket a résztvevõk. /Autósoldalak.hu/