Autós hírek: Audi R10: Dízel fõpróba


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A megvalósítás érdekében magasan jegyzett pilótákat állít csatasorba. A két Audi R10-es prototípusát a német Frank Biela és Marco Werner, az olasz Dindo Capello és Emenuelle Pirro, a dán Tom Kristensen, valamint a brit AllanMcNish kormányozza. Valamennyien harcedzett pilóták, akik az elmúlt néhány év során az Audi R8-as volánja mögött már bebizonyították rátermettségüket.
Az R10 újonnan kifejlesztett TDI motorja kis híján 650 lóerõs teljesítményre képes, a forgatónyomatéka 1100 Nm.
- Az R10-es terv a legnagyobb kihívás, amellyel az Audi Sport valaha szembenézett, mondta dr. Wolfgang Ullrich, az Audi Motorsport igazgatója. – Nagyon elégedett vagyok, hogy ilyen ütõképes csapatot sikerült kialakítanunk Le Mans-ra és a Sebringre.
Mind a hat Audi pilóta megnyerte már a 24 órás Le Mans-i viadalt és a 12 órás sebringi versenyt, mindösszesen 17 Le Mans-i és 12 sebringi gyõzelmet számlálnak. A lista élére a dán Tom Kristensen kívánkozik, aki hétszer nyert az elõbbi és háromszor az utóbbi versenyen.
A hat pilóta március 18-án a 12 órás sebringi futamon áll rajthoz elõször az R10-essel. Ez a verseny tulajdonképpen a Le Mans-i viadal tesztjének is felfogható. Igaz, korábban már mindegyikük alaposan megismerkedhetett az R10-essel. Kristensen ott volt az R10-es decemberi, párizsi bemutatóján és valószínûleg bõségesen lesz alkalma tapasztalatokat szerezni az új dízel sportautó képességeirõl még a sebringi megmérettetés elõtt is. Minkét R10-es az Audi Sport North America színeiben versenyez majd Sebringben. /Autósoldalak.hu/