Autós hírek: Honda Monpal ML200: Négy keréken


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


Az új Monpal március 15-tõl Japán szerte kapható lesz a Monpal1 termékeket áruló Honda kereskedésekben. A Monpal ML200 több szempontból is ötletes jármû, irányíthatósága elsõrangú. A robogó csupán 595 mm széles, s az elsõ sárvédõ miatt a vezetõülésbõl mindig remekül látszik, hogy a kerekek merre vannak fordítva. A különleges felfüggesztés nagyszerû útfogást garantál még akkor is, ha kisebb járdaszegélyeket kell leküzdeni, a rugózás mindig kényelmes, az úttartás stabil.

A nagy teljesítményû, szénkefe nélküli villanymotor és az új fejlesztésû, nagy hatékonyságú vezérlõrendszer révén a robogó hegymeneti állóképessége nagyon jó, az emelkedõkön csak kis mértékben csökken a sebesség, s folyamatos mûködés2 mellett 25 km a hatótávolság az akku teljes lemerüléséig. Mindezek mellett a Monpal ML200 simábban indul és áll meg, illetve kezesebben fordul.
A kecses, szép forma és a különleges, U-alakú oszlopdizájn biztonságos érzést nyújt a vezetõnek. A kereskedelmi forgalomban kapható jármûvek közül elsõként a Monpal ML200-ban van LONG3 látási viszonyokat javító rendszer, amely az agyfunkciók elemzésével mûködik, s a Honda ASV-3 fejlett, biztonságtechnikai tanulmányautójából származik. A Monpal ML200 elektromos kerekesszék, amely modelljelölési számát a Japán Nemzeti Közbiztonsági Bizottságtól kapta. Az ilyen jármûvek használói a törvény értelmében gyalogosnak minõsülnek, számukra nem kötelezõ a jogosítvány. Ezekkel a jármûvekkel a járdán kell haladni.

Egyszerû mûködtetés
 

A mûködtetés egyszerû - csak le kell nyomni a gázkart, hogy elinduljunk, s föl kell engedni, ha meg akarunk állni. Az elõre és hátramenet kapcsolóval aktiválható. A hurok alakú fogantyú révén emelkedõn és egyenetlen talajon is biztonságos a vezetés, s mindkét oldalra helyeztünk egy-egy gázkart, hogy a hosszabb utak se legyenek fárasztók. A nagy kezelõpanel révén egyetlen pillantással megállapítható, hogy mennyire töltött az akkumulátor, illetve be van-e húzva a kézifék.

 
Jó menetteljesítmények, stabilitás és kényelmes futás

A független elsõ felfüggesztés és a nem lineáris rugók, valamint az úszótengelyes hátsó futómû nagyszerû úttartást biztosítanak lejtõkön és egyenetlen talajon. A futómûvet új fejlesztésû ülés egészíti ki, amelynek vastagabb a párnázása, magasabb a háttámlája, s ezzel a Monpal ML200 saját kategóriájában a legkényelmesebb robogó. Az új fejlesztésû, hatékony vezérlésben nagy teljesítményû, szénkefe nélküli villanymotor és digitális vezérlés garantálja az útviszonyokhoz és a sebességhez megfelelõ, optimális nyomatékot. Így a Monpal kapaszkodóképessége nagyszerû, emelkedõn csak kis mértékben csökken a sebessége, simábban indul és áll meg, illetve folyamatos haladás mellett1 egy töltéssel akár 25 kilométert is megtehet.

 
Masszív biztonság és fejlett dizájn, amely javítja a láthatóságot

A tetszetõs, modern dizájn része a kecses, szép U-alakú oszlopdizájn, amely a biztonságosan körülöleli a vezetõt. Az elsõ sárvédõk miatt a vezetõülésbõl is jól látható, hogy az elsõ kerekek merre fordulnak, a jármû szélessége pedig csupán 595 mm, amely nagyszerû manõverezõképességet jelent. 
Ha egy fényszórót vagy egyéb fényforrást a karosszéria közepén helyezünk el, más vezetõknek vagy gyalogosoknak nehéz lehet megítélni a jármû távolságát. Hogy ezt elkerüljük, a zárófényt2 és az irányjelzõket magasra helyeztük, illetve folyamatosan világító LED-eket szereltünk magasra a karosszérián a két mélyen elhelyezkedõ fényszóró és reflektor mellett. Ezek és a fényszórókkal ellátott sárvédõk3 együtt garantálják a nagyon jó láthatóságot.  A Monpal ML200-nak számos olyan jellemzõje van, amely a biztonságot növeli. Ha például a vezetõ vészfékezéskor túl erõsen markolja a kart, az automatikus funkció azonnal megállítja a kerekesszéket. Az elõre- és hátramenet kapcsolója automatikusan elõremenetbe kapcsol, ha beindítjuk a kerekesszéket. A forgatható üléshez olyan zárszerkezet tartozik, amely csak elõre állított helyzetben teszi lehetõvé a jármû vezetését.  /Autósoldalak.hu/