Autós hírek: Magyar F1-es Nagydíj, Hungaroring: Sebastian Vettel nyerte a Magyar Nagydíjat


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


 

Bár Lewis Hamilton volt a 32. Magyar Nagydíj győzelmi esélyese, nem sikerült hatodjára győznie a Hungaroringen. A szombati időmérő edzésen már érezni lehetett, ez most a Ferrari versenye lesz. Az első két rajtkockából induló Sebastian Vettel és Kimi Raikkönen ugyanis behozta a két Ferrarit az első két helyre a forró hungaroringi aszfalton. A dobogó utolsó helyére Valtteri Bottas állhatott fel, miután Lewis Hamilton visszaadta a helyezést finn csapattársának.
„Nagyszerű eredmény volt, nagy támogatásunk is volt. Egy fickó a sikánból kijövet mindig feltartotta a nagyujját, mutatva, minden oké! Az igazat megvallva, a kormány nem működött, de most már nem számít, mert győztem!” – nyilatkozta lelkesen a dobogón Vettel.
A Ferrari sikere a Hungaroringen nagyon jót tesz a Forma-1-es Világbajnokságnak. A két héttel ezelőtti Brit Nagydíjon a Mercedes pilótái értek célba az első két helyen, s ha most hasonló forgatókönyv szerint alakultak volna a dolgok, akkor eléggé elhúzott volna a Merci a Ferraritól. Így viszont nyílt maradt a világbajnokság, s a nyári szünet után ismételt lendülettel állhatnak majd rajthoz a csapatok Spában, a Belga Nagydíjon.
A Ferrari kettős sikere nem volt olyan egyszerű, mint lehetett volna. Vettel a verseny elején nehezen kezelte autóját, de szerencséjére később ez valamelyest megjavult. Első helyét azonban nem csak magának, hanem a mögötte autózó Kimi Raikkönennek is köszönhette, akit csapata arra kért, hogy ne előzze meg a német pilótát, s tartsa fel a Mercedes pilótákat. A frusztrált finn így kénytelen volt beérni a második helyezéssel. Sebastian Vettel továbbra is vezeti az egyéni ponttáblát 14 ponttal. Kimi Raikkönen pedig a „Driver of the Day – Nap Pilótája” díjjal, a rajongók díjával vigasztalódhat.
Lewis Hamilton negyedikként ért célba, miután visszaadta Valtteri Bottasnak a korábban a csapattársa által neki adott pozíciót. Hamilton rosszul rajtol, s a negyedik helyen autózott csapattársa mögött, mikor azt az utasítást kapta, hogy előzze meg Bottast, s ha nem sikerül megelőznie a Ferrari pilótákat, akkor majd később adja vissza a helyet Bottasnak. Hamilton így is tett, gyorsan utolérte Raikkönent, de a finn sikeresen maga mögött tartotta, miközben Sebastian Vettel elhúzott az élen.
A Red Bull felejthető hétvégén van túl, pedig Daniel Ricciardo 2014-ben felállhatott nálunk a dobogó legtetejére. Ezúttal nem sok babér termett a magyar pályán az ausztrál pilótának. Összeütközött csapattársával mindjárt a rajt után a második kanyarban, és kiesett. Ricciardo nagyon dühös volt ifjú titán csapattársára, aki a verseny után azt nyilatkozta, hogy nem volt szándékos, amit tett, főleg nem azzal a csapattársával, akivel egyébként nagyon jó a viszonya. A versenybírák mindazonáltal tíz másodperces büntetést mértek a holland pilótára, aki ennek ellenére is ötödik lett a célban.
A McLaren a verseny másik győztes csapata. A magyar pálya a kevésbé erős autóknak is fekszik, emiatt tudvalevő volt, hogy a McLaren jó eredményt érhet el nálunk. A csapat idei legjobb eredményével megelőzte a konstruktőri ponttáblán a Hungaroringen már új csapattulajdonossal megjelenő Saubert. Fernando Alonso hatodik lett, Stoffel Vandoorne pedig a tizedik helyért járó egy ponttal belépett a pontszerzők táborába. Nem csoda, hogy a verseny végén az igen elégedett Alonso boldogan pózolt a felfestett betonra tett székben, ölében egy táblával, „Az F1 kellemes nyaralást kíván felirattal”.
Carlos Sainz lett a hetedik a Toro Rossóval, miközben a Force India duója, Sergio Perez és Esteban Ocon foglalja el a nyolcadik és kilencedik helyet. A csapat tovább növelte előnyét a konstruktőrök között a negyedik helyen.
Danyiil Kvjat és Jolyon Palmer alatt már nagyon rezeg a léc, s sajnos semmi maradandót nem alkottak a Hungaroringen sem annak érdekében, hogy helyük a csapatuknál vagy egyáltalán a Forma-1-ben megmaradjon. A 11. és 12. helyen értek célba.
Paul di Resta Forma-1-es visszatérése nem sikerült túl jól. Felipe Massa vírusfertőzése miatt a Williams skót tartalékpilótája állt csatasorba, de 10 körrel a verseny vége előtt ki kellett állnia, mivel autójával gondok voltak. Ennek ellenére elégedetten távozott a pályáról.
A Forma-1-es csapatok nyári szünetre mennek a Magyar Nagydíj után, bár az ezúttal egy kicsit később kezdődik el, mivel jövő hét kedden és szerdán szezonközi tesztelésre maradnak a Hungaroringen a csapatok. Ott jelenlegi pilóták és feltörekvő tesztpilóták fognak körözni az autókkal. Rengeteg lengyel rajongó várható Robert Kubica Renault-s tesztelése miatt szerdán. A lengyel utoljára 2010-ben versenyzett a Forma-1-es világbajnokságban, s óriási az érdeklődés azután, hogy mire is képes sérült kezével egy 2017-es autóban.
A Forma-1-es mezőny a Magyar Nagydíj utáni tesztet követően kiveszi éves rendes nyári szabadságát. Legközelebb egy hónap múlva, 2017. augusztus 27.-én a Belga Nagydíjon, a legendás Spa-Francorchamps-i pályán állnak ismét csatasorba a csapatok.
2017-es Magyar Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Sebastian Vettel            Ferrari                                         1:39:46.713
2. Kimi Raikkönen             Ferrari                                         + 0.908
3. Valtteri Bottas               Mercedes                          + 12.462
4. Lewis Hamilton             Mercedes                          + 12.885
5. Max Verstappen            Red Bull                            + 13.276
6. Fernando Alonso           McLaren                            + 1:11.223
7. Carlos Sainz                 Toro Rosso                       + 1 kör
8. Sergio Perez                 Force India                        + 1 kör
9. Esteban Ocon               Force India                        + 1 kör
10. Stoffel Vandoorne       McLaren                            + 1 kör
A világbajnokság eredménye a Magyar Nagydíj után
Pilóták:
1. Sebastian Vettel                      202 pont
2. Lewis Hamilton                        188 pont
3. Valtteri Bottas                          169 pont
4. Daniel Ricciardo                      117 pont
5. Kimi Raikkönen                       116 pont
6. Max Verstappen                        67 pont
7.Sergio Perez                              56 pont
8. Esteban Ocon                           45 pont
9. Carlos Sainz                              35 pont
10. Nico Hülkenberg                      26 pont
Konstruktőrök:
1. Mercedes                                357 pont
2. Ferrari                                      318 pont
3. Red Bull                                  184 pont
4. Force India                              101 pont
5. Williams                                     41 pont
6. Toro Rosso                                39 pont
7. Haas                                          29 pont
8. Renault                                      26 pont
9. McLaren                                   11 pont
10. Sauber                                      5 pont
(Forrás: Amber PR)


Bár Lewis Hamilton volt a 32. Magyar Nagydíj győzelmi esélyese, nem sikerült hatodjára győznie a Hungaroringen. A szombati időmérő edzésen már érezni lehetett, ez most a Ferrari versenye lesz. Az első két rajtkockából induló Sebastian Vettel és Kimi Raikkönen ugyanis behozta a két Ferrarit az első két helyre a forró hungaroringi aszfalton. A dobogó utolsó helyére Valtteri Bottas állhatott fel, miután Lewis Hamilton visszaadta a helyezést finn csapattársának. „Nagyszerű eredmény volt, nagy támogatásunk is volt. Egy fickó a sikánból kijövet mindig feltartotta a nagyujját, mutatva, minden oké! Az igazat megvallva, a kormány nem működött, de most már nem számít, mert győztem!” – nyilatkozta lelkesen a dobogón Vettel. A Ferrari sikere a Hungaroringen nagyon jót tesz a Forma-1-es Világbajnokságnak. A két héttel ezelőtti Brit Nagydíjon a Mercedes pilótái értek célba az első két helyen, s ha most hasonló forgatókönyv szerint alakultak volna a dolgok, akkor eléggé elhúzott volna a Merci a Ferraritól. Így viszont nyílt maradt a világbajnokság, s a nyári szünet után ismételt lendülettel állhatnak majd rajthoz a csapatok Spában, a Belga Nagydíjon. A Ferrari kettős sikere nem volt olyan egyszerű, mint lehetett volna. Vettel a verseny elején nehezen kezelte autóját, de szerencséjére később ez valamelyest megjavult. Első helyét azonban nem csak magának, hanem a mögötte autózó Kimi Raikkönennek is köszönhette, akit csapata arra kért, hogy ne előzze meg a német pilótát, s tartsa fel a Mercedes pilótákat. A frusztrált finn így kénytelen volt beérni a második helyezéssel. Sebastian Vettel továbbra is vezeti az egyéni ponttáblát 14 ponttal. Kimi Raikkönen pedig a „Driver of the Day – Nap Pilótája” díjjal, a rajongók díjával vigasztalódhat. Lewis Hamilton negyedikként ért célba, miután visszaadta Valtteri Bottasnak a korábban a csapattársa által neki adott pozíciót. Hamilton rosszul rajtol, s a negyedik helyen autózott csapattársa mögött, mikor azt az utasítást kapta, hogy előzze meg Bottast, s ha nem sikerül megelőznie a Ferrari pilótákat, akkor majd később adja vissza a helyet Bottasnak. Hamilton így is tett, gyorsan utolérte Raikkönent, de a finn sikeresen maga mögött tartotta, miközben Sebastian Vettel elhúzott az élen. 

A Red Bull felejthető hétvégén van túl, pedig Daniel Ricciardo 2014-ben felállhatott nálunk a dobogó legtetejére. Ezúttal nem sok babér termett a magyar pályán az ausztrál pilótának. Összeütközött csapattársával mindjárt a rajt után a második kanyarban, és kiesett. Ricciardo nagyon dühös volt ifjú titán csapattársára, aki a verseny után azt nyilatkozta, hogy nem volt szándékos, amit tett, főleg nem azzal a csapattársával, akivel egyébként nagyon jó a viszonya. A versenybírák mindazonáltal tíz másodperces büntetést mértek a holland pilótára, aki ennek ellenére is ötödik lett a célban. 

A McLaren a verseny másik győztes csapata. A magyar pálya a kevésbé erős autóknak is fekszik, emiatt tudvalevő volt, hogy a McLaren jó eredményt érhet el nálunk. A csapat idei legjobb eredményével megelőzte a konstruktőri ponttáblán a Hungaroringen már új csapattulajdonossal megjelenő Saubert. Fernando Alonso hatodik lett, Stoffel Vandoorne pedig a tizedik helyért járó egy ponttal belépett a pontszerzők táborába. Nem csoda, hogy a verseny végén az igen elégedett Alonso boldogan pózolt a felfestett betonra tett székben, ölében egy táblával, „Az F1 kellemes nyaralást kíván felirattal”. Carlos Sainz lett a hetedik a Toro Rossóval, miközben a Force India duója, Sergio Perez és Esteban Ocon foglalja el a nyolcadik és kilencedik helyet. A csapat tovább növelte előnyét a konstruktőrök között a negyedik helyen. Danyiil Kvjat és Jolyon Palmer alatt már nagyon rezeg a léc, s sajnos semmi maradandót nem alkottak a Hungaroringen sem annak érdekében, hogy helyük a csapatuknál vagy egyáltalán a Forma-1-ben megmaradjon. A 11. és 12. helyen értek célba. 

Paul di Resta Forma-1-es visszatérése nem sikerült túl jól. Felipe Massa vírusfertőzése miatt a Williams skót tartalékpilótája állt csatasorba, de 10 körrel a verseny vége előtt ki kellett állnia, mivel autójával gondok voltak. Ennek ellenére elégedetten távozott a pályáról. A Forma-1-es csapatok nyári szünetre mennek a Magyar Nagydíj után, bár az ezúttal egy kicsit később kezdődik el, mivel jövő hét kedden és szerdán szezonközi tesztelésre maradnak a Hungaroringen a csapatok. Ott jelenlegi pilóták és feltörekvő tesztpilóták fognak körözni az autókkal. Rengeteg lengyel rajongó várható Robert Kubica Renault-s tesztelése miatt szerdán. A lengyel utoljára 2010-ben versenyzett a Forma-1-es világbajnokságban, s óriási az érdeklődés azután, hogy mire is képes sérült kezével egy 2017-es autóban. A Forma-1-es mezőny a Magyar Nagydíj utáni tesztet követően kiveszi éves rendes nyári szabadságát. Legközelebb egy hónap múlva, 2017. augusztus 27.-én a Belga Nagydíjon, a legendás Spa-Francorchamps-i pályán állnak ismét csatasorba a csapatok. 

2017-es Magyar Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Sebastian Vettel            Ferrari                                         1:39:46.713
2. Kimi Raikkönen             Ferrari                                         + 0.908
3. Valtteri Bottas               Mercedes                          + 12.462
4. Lewis Hamilton             Mercedes                          + 12.885
5. Max Verstappen            Red Bull                            + 13.276
6. Fernando Alonso           McLaren                            + 1:11.223
7. Carlos Sainz                 Toro Rosso                       + 1 kör
8. Sergio Perez                 Force India                        + 1 kör
9. Esteban Ocon               Force India                        + 1 kör
10. Stoffel Vandoorne       McLaren                            + 1 kör

A világbajnokság eredménye a Magyar Nagydíj után

Pilóták: 

1. Sebastian Vettel                      202 pont
2. Lewis Hamilton                        188 pont
3. Valtteri Bottas                          169 pont
4. Daniel Ricciardo                      117 pont
5. Kimi Raikkönen                       116 pont
6. Max Verstappen                        67 pont
7.Sergio Perez                              56 pont
8. Esteban Ocon                           45 pont
9. Carlos Sainz                              35 pont
10. Nico Hülkenberg                      26 pont 

Konstruktőrök: 

1. Mercedes                                357 pont
2. Ferrari                                      318 pont
3. Red Bull                                  184 pont
4. Force India                              101 pont
5. Williams                                     41 pont
6. Toro Rosso                                39 pont
7. Haas                                          29 pont
8. Renault                                      26 pont
9. McLaren                                   11 pont
10. Sauber                                      5 pont 

(Forrás: Amber PR)