Autós hírek: Osztrák F1-es Nagydíj, Spielberg: Bottas második aranya!


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


 

Az Osztrák Nagydíj versenynaptárba való visszatérése óta csak Mercedes-pilóta állhatott fel itt a dobogó legfelső fokára. Ez idén sem volt másként. Valtteri Bottas ugyanis rajtcél győzelmet szerzett vasárnap a spielbergi versenypályán. Sebastian Vettel a bakui hiba után most dobogóra állhatott, hiszen a második helyre vitte célba a Ferrarit. A verseny talán legboldogabb pilótája az a Daniel Ricciardo volt, aki zsinórban ötödjére állhatott dobogóra, ezúttal a csapat számára oly fontos hazai futamon, a Red Bull Ringen.
„Deja-vu-m volt a végén, mintha Oroszországban lettem volna. Vettel a sarkamban volt, nekem pedig masszívan hólyagosodott az abroncsom. Az elején még könnyen tartottam magam az élen, de a végére ez jóval nehezebb lett. Nagyon boldog vagyok, ez pályafutásom mindössze második győzelme. Azt hiszem ez volt életem rajtja.” – szögezte le Bottas.
Valtteri Bottas az Orosz Nagydíj után Ausztriából is hazaviheti a győztesnek járó trófeát. A finn pilóta hozta a Mercedes idei ötödik aranyérmes helyezését, miközben Lewis Hamilton büntetése miatt hátrébbról rajtolt és végül a negyedik helyre tudta célba kormányozni autóját. Hamilton autójában szombaton váltót kellett cserélni, ezért a nyolcadik helyről indulhatott el az Osztrák Nagydíjon.
Bottas vigyázott az abroncsaira, s a tempót is jól tartotta az egyre jobban felzárkózó Vettel előtt. A verseny vége felé azonban elkezdtek a finn autójának gumijai hólyagosodni, ami miatt tapadást vesztett, s ha pár körrel tovább tart a futam, nem biztos, hogy ő ért volna célba elsőként. Vettel közben elégedett volt a második hellyel és az azért járó pontokkal. Lehetett is, hiszen nem elég, hogy még mindig vezeti az egyéni világbajnokságot Lewis Hamilton előtt, még 20 pontra növelni is tudta előnyét.
A Red Bull hazai pályán állt rajthoz. 2016-ban Max Verstappen állhatott dobogóra Spielbergben, de ez az öröm idén Ricciardóé lett, aki széles mosolyával és kirobbanó örömével jutalmazta szerelői munkáját. Nem is maradt el a szertartásos cipőből ivás a dobogón, még ha Valtteri Bottas fejvesztve menekült is a lehetőség elől.
Bottas egyébként olyan gyorsan rajtolt, hogy azt vizsgálták, hogy nem ugrott-e ki idő előtt a rajtnál. Végül kiderült, villámgyors rajtot vett a Mercedes pilótája, így büntetést sem kapott. Utólag azt írják a közösségi médiában, hogy lassított felvételen látszik a kiugrás, de ez a végeredményen már nem módosít, valószínűleg. Hamilton már a rajtot követően kezdte ledolgozni hátrányát és Max Verstappen kiesését követően két hellyel előrébb lépett. Szegény holland pilótát még az ág is húzza. Azután, hogy Bakuban sem ért célba, az ide látogató több ezer holland rajongó szeme láttára mindjárt a verseny elején kiesett.
Danyiil Kvjatnak köszönheti kiesését Verstappen és Fernando Alonso is. Az orosz elnézte a féktávot a rajtot követően és nekicsapódott Alonso autójának, aki pedig tovább Verstappenének.
Kimi Raikkönent Sergio Marchionne, a Ferrari elnöke, erősen kritizálta a versenyt megelőzően. Elmondása szerint a lusta finnek össze kellene kapnia magát, ha szerződéshosszabbítást szeretne 2018-ra. A Jégemberre nem tudni hatással volt-e ez a beszólás, de végül az ötödik helyre hozta célba Ferrariját, köszönhetően nem túl eredményes versenystratégiájának is.
Romain Grosjean lett a hatodik, ami Kevin Magnussen bakui hetedik helyezését követően előremutató a csapat teljesítményében. Most már csak a két pilótának együtt kéne pontszerző helyeket szereznie, hogy a csapatok között is előrébb lépjen a nagy nevű Haas.
A Force India pilótái a belső intrikák ellenére is hozzák formájukat. Perez és Ocon a hetedik és nyolcadik helyet szerezte meg. Kiváló teljesítményüknek köszönhető, hogy a csapat több, mint dupla annyi ponttal áll a konstruktőri tábla negyedik helyén, mint tavalyi nagy riválisa, a Williams.
A Williams pilótái is dicséretet érdemelnek ezen a versenyen. Bár az egész hétvége során nem azt a teljesítményt nyújtották, amit várható lett volna tőlük, végül vasárnap egyenlítettek.
Szegény Jolyon Palmer már nagyon érzi, hogy rezeg a léc alatta. Most, hogy Robert Kubica ismét képbe került, s már második tesztelési lehetőségét fogja kapni a Renault-tól, kissé összeszedte magát a brit pilóta. Akár első pontját is megszerezhette volna ezen a pályán, de tizenegyedikként nem termett számára babér. Hülkenberg ezúttal csak 13. lett, körhátrányban.
A Forma-1-es mezőny ezúttal sem pihenhet, a jövő hétvégén (2017. július 16.) már Silverstone-ban állnak rajthoz a pilóták. Az elmúlt három évben Hamilton állhatott a dobogó legfelső fokán hazai pályáján, s nagy szüksége lenne rá, hogy zsinórban negyedszer is nyerjen, ha be akarja hozni hátrányát Vettellel szemben. A Mercedesnek fekszik a pálya, így a többi már csak a brit pilótán múlik.
2017-es Osztrák Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Valtteri Bottas               Mercedes                          1:21:48.523
2. Sebastian Vettel            Ferrari                                         + 0.658
3. Daniel Ricciardo            Red Bull                            + 6.012
4. Lewis Hamilton             Mercedes                          + 7.430
5. Kimi Raikkönen             Ferrari                                         + 20.370
6. Romain Grosjean          Haas                                 + 1:13.160
7. Sergio Perez                 Force India                        + 1 kör
8. Esteban Ocon               Force India                        + 1 kör
9. Felipe Massa                Williams                            + 1 kör
10. Lance Stroll                 Williams                            + 1 kör
A világbajnokság eredménye az Osztrák Nagydíj után
Pilóták:
1. Sebastian Vettel                      171 pont
2. Lewis Hamilton                        151 pont
3. Valtteri Bottas                          136 pont
4. Daniel Ricciardo                      107 pont
5. Kimi Raikkönen                         83 pont
6.Sergio Perez                              50 pont
7. Max Verstappen                        45 pont
8. Esteban Ocon                           39 pont
9. Carlos Sainz                              29 pont
10. Felipe Massa                           22 pont
Konstruktőrök:
1. Mercedes                                287 pont
2. Ferrari                                      254 pont
3. Red Bull                                  152 pont
4. Force India                                89 pont
5. Williams                                     40 pont
6. Toro Rosso                                33 pont
7. Haas                                          29 pont
8. Renault                                      18 pont
9. Sauber                                        5 pont
10. McLaren                                    2 pont
(Forrás: Amber PR)

Az Osztrák Nagydíj versenynaptárba való visszatérése óta csak Mercedes-pilóta állhatott fel itt a dobogó legfelső fokára. Ez idén sem volt másként. Valtteri Bottas ugyanis rajtcél győzelmet szerzett vasárnap a spielbergi versenypályán. Sebastian Vettel a bakui hiba után most dobogóra állhatott, hiszen a második helyre vitte célba a Ferrarit. A verseny talán legboldogabb pilótája az a Daniel Ricciardo volt, aki zsinórban ötödjére állhatott dobogóra, ezúttal a csapat számára oly fontos hazai futamon, a Red Bull Ringen. „Deja-vu-m volt a végén, mintha Oroszországban lettem volna. Vettel a sarkamban volt, nekem pedig masszívan hólyagosodott az abroncsom. Az elején még könnyen tartottam magam az élen, de a végére ez jóval nehezebb lett. Nagyon boldog vagyok, ez pályafutásom mindössze második győzelme. Azt hiszem ez volt életem rajtja.” – szögezte le Bottas. 

Valtteri Bottas az Orosz Nagydíj után Ausztriából is hazaviheti a győztesnek járó trófeát. A finn pilóta hozta a Mercedes idei ötödik aranyérmes helyezését, miközben Lewis Hamilton büntetése miatt hátrébbról rajtolt és végül a negyedik helyre tudta célba kormányozni autóját. Hamilton autójában szombaton váltót kellett cserélni, ezért a nyolcadik helyről indulhatott el az Osztrák Nagydíjon. Bottas vigyázott az abroncsaira, s a tempót is jól tartotta az egyre jobban felzárkózó Vettel előtt. A verseny vége felé azonban elkezdtek a finn autójának gumijai hólyagosodni, ami miatt tapadást vesztett, s ha pár körrel tovább tart a futam, nem biztos, hogy ő ért volna célba elsőként. Vettel közben elégedett volt a második hellyel és az azért járó pontokkal. Lehetett is, hiszen nem elég, hogy még mindig vezeti az egyéni világbajnokságot Lewis Hamilton előtt, még 20 pontra növelni is tudta előnyét. 

A Red Bull hazai pályán állt rajthoz. 2016-ban Max Verstappen állhatott dobogóra Spielbergben, de ez az öröm idén Ricciardóé lett, aki széles mosolyával és kirobbanó örömével jutalmazta szerelői munkáját. Nem is maradt el a szertartásos cipőből ivás a dobogón, még ha Valtteri Bottas fejvesztve menekült is a lehetőség elől. Bottas egyébként olyan gyorsan rajtolt, hogy azt vizsgálták, hogy nem ugrott-e ki idő előtt a rajtnál. Végül kiderült, villámgyors rajtot vett a Mercedes pilótája, így büntetést sem kapott. Utólag azt írják a közösségi médiában, hogy lassított felvételen látszik a kiugrás, de ez a végeredményen már nem módosít, valószínűleg. Hamilton már a rajtot követően kezdte ledolgozni hátrányát és Max Verstappen kiesését követően két hellyel előrébb lépett. Szegény holland pilótát még az ág is húzza. Azután, hogy Bakuban sem ért célba, az ide látogató több ezer holland rajongó szeme láttára mindjárt a verseny elején kiesett. Danyiil Kvjatnak köszönheti kiesését Verstappen és Fernando Alonso is. Az orosz elnézte a féktávot a rajtot követően és nekicsapódott Alonso autójának, aki pedig tovább Verstappenének. 

Kimi Raikkönent Sergio Marchionne, a Ferrari elnöke, erősen kritizálta a versenyt megelőzően. Elmondása szerint a lusta finnek össze kellene kapnia magát, ha szerződéshosszabbítást szeretne 2018-ra. A Jégemberre nem tudni hatással volt-e ez a beszólás, de végül az ötödik helyre hozta célba Ferrariját, köszönhetően nem túl eredményes versenystratégiájának is. Romain Grosjean lett a hatodik, ami Kevin Magnussen bakui hetedik helyezését követően előremutató a csapat teljesítményében. Most már csak a két pilótának együtt kéne pontszerző helyeket szereznie, hogy a csapatok között is előrébb lépjen a nagy nevű Haas. 

A Force India pilótái a belső intrikák ellenére is hozzák formájukat. Perez és Ocon a hetedik és nyolcadik helyet szerezte meg. Kiváló teljesítményüknek köszönhető, hogy a csapat több, mint dupla annyi ponttal áll a konstruktőri tábla negyedik helyén, mint tavalyi nagy riválisa, a Williams. A Williams pilótái is dicséretet érdemelnek ezen a versenyen. Bár az egész hétvége során nem azt a teljesítményt nyújtották, amit várható lett volna tőlük, végül vasárnap egyenlítettek. Szegény Jolyon Palmer már nagyon érzi, hogy rezeg a léc alatta. Most, hogy Robert Kubica ismét képbe került, s már második tesztelési lehetőségét fogja kapni a Renault-tól, kissé összeszedte magát a brit pilóta. Akár első pontját is megszerezhette volna ezen a pályán, de tizenegyedikként nem termett számára babér. Hülkenberg ezúttal csak 13. lett, körhátrányban. 

A Forma-1-es mezőny ezúttal sem pihenhet, a jövő hétvégén (2017. július 16.) már Silverstone-ban állnak rajthoz a pilóták. Az elmúlt három évben Hamilton állhatott a dobogó legfelső fokán hazai pályáján, s nagy szüksége lenne rá, hogy zsinórban negyedszer is nyerjen, ha be akarja hozni hátrányát Vettellel szemben. A Mercedesnek fekszik a pálya, így a többi már csak a brit pilótán múlik. 

2017-es Osztrák Forma-1-es Nagydíj eredménye 

1. Valtteri Bottas               Mercedes                          1:21:48.523
2. Sebastian Vettel            Ferrari                                         + 0.658
3. Daniel Ricciardo            Red Bull                            + 6.012
4. Lewis Hamilton             Mercedes                          + 7.430
5. Kimi Raikkönen             Ferrari                                         + 20.370
6. Romain Grosjean          Haas                                 + 1:13.160
7. Sergio Perez                 Force India                        + 1 kör
8. Esteban Ocon               Force India                        + 1 kör
9. Felipe Massa                Williams                            + 1 kör
10. Lance Stroll                 Williams                            + 1 kör

A világbajnokság eredménye az Osztrák Nagydíj után

Pilóták: 

1. Sebastian Vettel                      171 pont
2. Lewis Hamilton                        151 pont
3. Valtteri Bottas                          136 pont
4. Daniel Ricciardo                      107 pont
5. Kimi Raikkönen                         83 pont
6.Sergio Perez                              50 pont
7. Max Verstappen                        45 pont
8. Esteban Ocon                           39 pont
9. Carlos Sainz                              29 pont
10. Felipe Massa                           22 pont 

Konstruktőrök: 

1. Mercedes                                287 pont
2. Ferrari                                      254 pont
3. Red Bull                                  152 pont
4. Force India                                89 pont
5. Williams                                     40 pont
6. Toro Rosso                                33 pont
7. Haas                                          29 pont
8. Renault                                      18 pont
9. Sauber                                        5 pont
10. McLaren                                    2 pont 

(Forrás: Amber PR)