Autós hírek: Kanadai F1-es Nagydíj, Montreal: Hamilton hatodik kanadai aranya


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


 

Lewis Hamilton visszavágott Kanadában, s ezzel jelentősen csökkentette Sebastian Vettel előnyét az egyéni ponttáblán. A Mercedes kettős győzelmével visszavette az első helyet a konstruktőrök között. A második Bottas mögött Daniel Ricciardo ért célba a harmadik helyen. A Red Bull ausztrál pilótájának zsinórban ez a harmadik bronzérmes helyezése.
„Ma újraéltem a 2007-es első Kanadai Nagydíj-győzelmemet. Nagyszerű nap volt. Most sokkal különlegesebb volt. Idősebb vagyok, s a tömeg most mellettem állt, nem úgy, mint akkoriban, amikor még senki sem ismert.” – mondta lelkesen Hamilton. „Monaco után mindenki összetartott, nem emlékszem az elmúlt öt év alatt, hogy bármikor is így összetartott volna mindenki. Nagy ütés adtunk ma a Ferrariknak. Ezt a sikert nagyon megérdemeltük.” – tette hozzá a versenygyőztes.
Lewis Hamilton mindig is imádta a kanadai pályát, s ez az érzés nem fog elmúlni, hiszen senkitől sem zavartatva nyerte meg vasárnap a Montrealban rendezett Kanadai Nagydíjat. Kellett már ez a győzelem a brit pilótának, hiszen csökkentette hátrányát a világbajnokságot vezető Ferrari-pilótával szemben. A Mercedes sem panaszkodhat, a szezon első kettős győzelmével a zsebében hagyja el a csapat Észak-Amerikát.
Miközben Hamilton stresszmentesen vezette végig a futamot, Vettelnek már a rajtja sem volt problémamentes. Összeért Max Verstappen autójával, s a Ferrari első szárnya megsérült, ami miatt korán be kellett mennie a bokszba. Verstappen sem járt sokkal jobban, autójának akkumulátorának hibás működése miatt le kellett parkolnia a pálya szélén, s ez volt az a pillanat, amikor is Valtteri Bottas megszerezte a második helyet. A finntől innen kezdve már nem lehetett elvenni az ezüstérmes helyezést, így a nagy harc a harmadik helyért folyt.
Daniel Ricciardo, Sergio Perez, Esteban Ocon és Sebastian Vettel volt az a négyes, amely az utolsó dobogós helyért küzdött. A dráma a Force Indián belül zajlott. Sergio Perez ment elől és tapasztalatlanabb csapattársa mögötte. Ocon bár hátul ment, de frissebb gumikon, így le tudta volna hagyni Perezt és a francia elmondása szerint Ricciardót is. Bár a csapat virágnyelven kérte a mexikóit, hogy engedje el társát, neki esze ágában sem volt. Mondta, ha akarja, előzze meg őt Ocon. Perez inkább megnyomta a tempót és megpróbálta maga megelőzni az előtte haladó Ricciardót.
Ricciardo viszont tartani tudta magát a helyén és a végén ő futott célba harmadikként. Vettel viszont friss gumikon utolérte a Force India duóját, s megpróbálta megelőzni őket öt körrel a verseny vége előtt. Ocon és Vettel is azon volt, hogy kielőzze Perezt, de végül összeértek, s visszaestek. Vettel viszont ismét harcba szállt, hiszen frissebb gumikon haladt, s végül meg is szerezte a negyedik helyet.
Ocon a verseny végére nagyon felhúzta magát és erőből próbálta kielőzni Perezt, de végül nem sikerült, s a mexikói örömmel konstatálhatta, hogy végül ő került ki győztesen a csapaton belüli kakaskodásból. A lehetséges dobogós helyezés elúszott, sőt a negyedik hely is azért, mert a két pilóta nem tudott megegyezni. Így az ötödik és hatodik helyen futott célba a két rózsaszín autó.
A Ferrarinak ezúttal nem alakult szépen a versenye. Kimi Raikkönennek itt sem volt több oka a mosolygásra Monacónál. Ott egy győzelmet engedett el, itt viszont a hátsó hetedik helyet tudta csak megszerezni. Fékproblémák hátráltatták a finn pilótát a verseny utolsó köreiben. Nico Hülkenberg szerezte meg a nyolcadik helyet Raikkönen mögött, így ismét pontokat szerzett a Renault a sikertelen Monaco után.
A nap hőse Lance Stroll volt. A helyi hős nagyszerű versenyzést követően pályafutása első pontjait szerzi Kanadában. A 17. helyről rajtoló újonc végül a kilencedik helyre kormányozta célba a Williams autóját. Sok kitűnő előzést láthattunk tőle, ami végül ehhez a sikerhez vezetett. Jacques és Gilles Villeneuve után ismét van a Forma-1-ben pontszerző kanadai pilóta. Nagy ünneplés lehetett a Williamsnél, hiszen Felipe Massa rajtbalesetét követően a csapat másik pilótája nagy örömre okot adó teljesítményt tett le az asztalra.
A McLaren háza táján semmi különös nem történt. Fernando Alonso visszatért Indy 500-as kiruccanásából, s ott is, itt is fel kellett adnia a versenyt. A Honda motor hozta formáját, s ezúttal sem bírta végig a versenyt. Alonso az egész hétvége során derűs, kiegyensúlyozott képet nyújtott magáról, de ez valószínűleg gyorsan leolvadt, mikor alig három körrel a verseny vége előtt a tizedik helyről állt ki autójával. Ha a motor kibírja, első pontját szerezte volna Alonso és a McLaren az idei szezonban. A spanyol pilóta mindenesetre nem mutatott szomorúságot, a rajongók közé ment a közeli lelátón és ott a kesztyűjét odadobta a közönségnek.
Romain Grosjean örülhetett Alonso kiesésének, hiszen a tizedik helyet és az érte járó pontot a francia pilóta kapta meg.
Kanada után a csapatok visszaköltöznek Európába, hogy a nyarat a kontinensen versenyezzék végig. Először a még nagyon újnak számító Bakuba mennek, ahol másodjára kerül megrendezésre az Európa Nagydíj (2017. június 25.). Tavaly Rosberg nyert, s Mercedes mostani sikerén felbuzdulva folytathatja menetelését Azerbajdzsánban is. A Ferrarinak azért lesz ehhez egy-két szava.
2017-es Kanadai Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Lewis Hamilton             Mercedes                          1:33:05.154
2. Valtteri Bottas               Mercedes                          + 19.783
3. Daniel Ricciardo            Red Bull                            + 35.297
4. Sebastian Vettel            Ferrari                                         + 35.907
5. Sergio Perez                 Force India                        + 40.476
6. Esteban Ocon               Force India                        + 40.716
7. Kimi Raikkönen             Ferrari                                         + 58.632
8. Nico Hülkenberg           Renault                             + 60.374
9. Lance Stroll                   Williams                            + 1 kör
10. Romain Grosjean        Haas                                 + 1 kör
A világbajnokság eredménye a Kanadai Nagydíj után
Pilóták:
1. Sebastian Vettel                      141 pont
2. Lewis Hamilton                        129 pont
3. Valtteri Bottas                            93 pont
4. Kimi Raikkönen                         73 pont
5. Daniel Ricciardo                        67 pont
6. Max Verstappen                        45 pont
7.Sergio Perez                              44 pont
8. Esteban Ocon                           27 pont
9. Carlos Sainz                              25 pont
10. Felipe Massa                           20 pont
Konstruktőrök:
1. Mercedes                                222 pont
2. Ferrari                                      214 pont
3. Red Bull                                  112 pont
4. Force India                                71 pont
5. Toro Rosso                                29 pont
6. Williams                                     22 pont
7. Renault                                      18 pont
8. Haas                                          15 pont
9. Sauber                                        4 pont
10. McLaren                                    0 pont
(Forrás: Amber PR)

Lewis Hamilton visszavágott Kanadában, s ezzel jelentősen csökkentette Sebastian Vettel előnyét az egyéni ponttáblán. A Mercedes kettős győzelmével visszavette az első helyet a konstruktőrök között. A második Bottas mögött Daniel Ricciardo ért célba a harmadik helyen. A Red Bull ausztrál pilótájának zsinórban ez a harmadik bronzérmes helyezése. „Ma újraéltem a 2007-es első Kanadai Nagydíj-győzelmemet. Nagyszerű nap volt. Most sokkal különlegesebb volt. Idősebb vagyok, s a tömeg most mellettem állt, nem úgy, mint akkoriban, amikor még senki sem ismert.” – mondta lelkesen Hamilton. „Monaco után mindenki összetartott, nem emlékszem az elmúlt öt év alatt, hogy bármikor is így összetartott volna mindenki. Nagy ütés adtunk ma a Ferrariknak. Ezt a sikert nagyon megérdemeltük.” – tette hozzá a versenygyőztes. Lewis Hamilton mindig is imádta a kanadai pályát, s ez az érzés nem fog elmúlni, hiszen senkitől sem zavartatva nyerte meg vasárnap a Montrealban rendezett Kanadai Nagydíjat. Kellett már ez a győzelem a brit pilótának, hiszen csökkentette hátrányát a világbajnokságot vezető Ferrari-pilótával szemben. A Mercedes sem panaszkodhat, a szezon első kettős győzelmével a zsebében hagyja el a csapat Észak-Amerikát. Miközben Hamilton stresszmentesen vezette végig a futamot, Vettelnek már a rajtja sem volt problémamentes. Összeért Max Verstappen autójával, s a Ferrari első szárnya megsérült, ami miatt korán be kellett mennie a bokszba. Verstappen sem járt sokkal jobban, autójának akkumulátorának hibás működése miatt le kellett parkolnia a pálya szélén, s ez volt az a pillanat, amikor is Valtteri Bottas megszerezte a második helyet. A finntől innen kezdve már nem lehetett elvenni az ezüstérmes helyezést, így a nagy harc a harmadik helyért folyt. 

Daniel Ricciardo, Sergio Perez, Esteban Ocon és Sebastian Vettel volt az a négyes, amely az utolsó dobogós helyért küzdött. A dráma a Force Indián belül zajlott. Sergio Perez ment elől és tapasztalatlanabb csapattársa mögötte. Ocon bár hátul ment, de frissebb gumikon, így le tudta volna hagyni Perezt és a francia elmondása szerint Ricciardót is. Bár a csapat virágnyelven kérte a mexikóit, hogy engedje el társát, neki esze ágában sem volt. Mondta, ha akarja, előzze meg őt Ocon. Perez inkább megnyomta a tempót és megpróbálta maga megelőzni az előtte haladó Ricciardót. Ricciardo viszont tartani tudta magát a helyén és a végén ő futott célba harmadikként. Vettel viszont friss gumikon utolérte a Force India duóját, s megpróbálta megelőzni őket öt körrel a verseny vége előtt. Ocon és Vettel is azon volt, hogy kielőzze Perezt, de végül összeértek, s visszaestek.

Vettel viszont ismét harcba szállt, hiszen frissebb gumikon haladt, s végül meg is szerezte a negyedik helyet. Ocon a verseny végére nagyon felhúzta magát és erőből próbálta kielőzni Perezt, de végül nem sikerült, s a mexikói örömmel konstatálhatta, hogy végül ő került ki győztesen a csapaton belüli kakaskodásból. A lehetséges dobogós helyezés elúszott, sőt a negyedik hely is azért, mert a két pilóta nem tudott megegyezni. Így az ötödik és hatodik helyen futott célba a két rózsaszín autó. 

A Ferrarinak ezúttal nem alakult szépen a versenye. Kimi Raikkönennek itt sem volt több oka a mosolygásra Monacónál. Ott egy győzelmet engedett el, itt viszont a hátsó hetedik helyet tudta csak megszerezni. Fékproblémák hátráltatták a finn pilótát a verseny utolsó köreiben. Nico Hülkenberg szerezte meg a nyolcadik helyet Raikkönen mögött, így ismét pontokat szerzett a Renault a sikertelen Monaco után. A nap hőse Lance Stroll volt. A helyi hős nagyszerű versenyzést követően pályafutása első pontjait szerzi Kanadában. A 17. helyről rajtoló újonc végül a kilencedik helyre kormányozta célba a Williams autóját. Sok kitűnő előzést láthattunk tőle, ami végül ehhez a sikerhez vezetett. Jacques és Gilles Villeneuve után ismét van a Forma-1-ben pontszerző kanadai pilóta. Nagy ünneplés lehetett a Williamsnél, hiszen Felipe Massa rajtbalesetét követően a csapat másik pilótája nagy örömre okot adó teljesítményt tett le az asztalra. 

A McLaren háza táján semmi különös nem történt. Fernando Alonso visszatért Indy 500-as kiruccanásából, s ott is, itt is fel kellett adnia a versenyt. A Honda motor hozta formáját, s ezúttal sem bírta végig a versenyt. Alonso az egész hétvége során derűs, kiegyensúlyozott képet nyújtott magáról, de ez valószínűleg gyorsan leolvadt, mikor alig három körrel a verseny vége előtt a tizedik helyről állt ki autójával. Ha a motor kibírja, első pontját szerezte volna Alonso és a McLaren az idei szezonban. A spanyol pilóta mindenesetre nem mutatott szomorúságot, a rajongók közé ment a közeli lelátón és ott a kesztyűjét odadobta a közönségnek. Romain Grosjean örülhetett Alonso kiesésének, hiszen a tizedik helyet és az érte járó pontot a francia pilóta kapta meg. Kanada után a csapatok visszaköltöznek Európába, hogy a nyarat a kontinensen versenyezzék végig. Először a még nagyon újnak számító Bakuba mennek, ahol másodjára kerül megrendezésre az Európa Nagydíj (2017. június 25.). Tavaly Rosberg nyert, s Mercedes mostani sikerén felbuzdulva folytathatja menetelését Azerbajdzsánban is. A Ferrarinak azért lesz ehhez egy-két szava.

2017-es Kanadai Forma-1-es Nagydíj eredménye 

1. Lewis Hamilton             Mercedes                          1:33:05.154
2. Valtteri Bottas               Mercedes                          + 19.783
3. Daniel Ricciardo            Red Bull                            + 35.297
4. Sebastian Vettel            Ferrari                                         + 35.907
5. Sergio Perez                 Force India                        + 40.476
6. Esteban Ocon               Force India                        + 40.716
7. Kimi Raikkönen             Ferrari                                         + 58.632
8. Nico Hülkenberg           Renault                             + 60.374
9. Lance Stroll                   Williams                            + 1 kör
10. Romain Grosjean        Haas                                 + 1 kör

A világbajnokság eredménye a Kanadai Nagydíj után

Pilóták: 

1. Sebastian Vettel                      141 pont
2. Lewis Hamilton                        129 pont
3. Valtteri Bottas                            93 pont
4. Kimi Raikkönen                         73 pont
5. Daniel Ricciardo                        67 pont
6. Max Verstappen                        45 pont
7.Sergio Perez                              44 pont
8. Esteban Ocon                           27 pont
9. Carlos Sainz                              25 pont
10. Felipe Massa                           20 pont 

Konstruktőrök: 

1. Mercedes                                222 pont
2. Ferrari                                      214 pont
3. Red Bull                                  112 pont
4. Force India                                71 pont
5. Toro Rosso                                29 pont
6. Williams                                     22 pont
7. Renault                                      18 pont
8. Haas                                          15 pont
9. Sauber                                        4 pont
10. McLaren                                    0 pont 

(Forrás: Amber PR)