Autós hírek: Orosz F1-es Nagydíj, Szocsi: Bottas nyert!


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


 

Az Orosz Nagydíjon eddig a Mercedes pilótáin kívül nem tudott más célba érni, s ez idén sem volt másként. Valtteri Bottas ugyanis első Forma-1-es győzelmét szerezte meg a Mercedes volánja mögött a Szocsiban tartott futamon, vasárnap. A Ferrari nagyon jól ment a hétvégén és majd kilenc év óta először két pilótája rajtolhatott el az első rajtsorból. Sebastian Vettel azonban bármennyire is próbálkozott, nem tudott az első helyről rajtolva győztesként célba érni. Kénytelen volt beérni a második hellyel. A bronzérmes helyen Kimi Raikkönen követte a dobogón német csapattársát.
A Szocsi pálya mindig is feküdt a Mercedes autóinak, s miután Lewis Hamilton szerezte meg az első két győzelmet a pályán, a tavalyi tavaszi futamon már Nico Rosberg győzedelmeskedett. Úgy tűnik az idei tavaszi időpont sem kedvezett a brit pilótának, hiszen ezúttal finn csapattársának állt a zászló. Bottas rendkívül boldog volt, s már nagydíj győztesként érkezik meg a budapesti Nagy Futam helyszínére május elsején.
„Elég sok, több, mint 80 verseny telt el, de megérte a várakozást, s igencsak megérte a tanulási görbét végigjárni. Ez a furcsa helyzet ért a tél során, s köszönetet kell mondanom a csapatnak, hogy lehetővé tette ezt nekem. Nyomnunk kell tovább, és több kettős győzelmet kell szereznünk. Nagyon boldog vagyok.” – nyilatkozta Bottas, aki az ötödik finn Forma-1-es Nagydíj-győztes. Raikkönen 2013-as Ausztrál Nagydíj-győzelme óta nem állt finn a dobogó legtetején.
A biztonsági autó már-már kötelező eleme az orosz futamoknak, s ez idén sem volt másként. Mindjárt a verseny elején kijött a pályára azután, hogy Romain Grosjean és Jolyon Palmer összeütközött a rajtot követően a második kanyarban. A ’defektes duó’ kiesett a versenyből, s csatlakozott Fernando Alonsóhoz, aki autójának hajtómű-meghibásodása miatt leállt a pálya szélén.
A verseny újraindításakor Bottas meglógott Vettel elől, s nagy előnyre tett szert. Raikkönen továbbra is a harmadik helyen autózott Hamilton előtt, aki autójának magas hőmérsékletével küszködött. Ekkor Daniel Ricciardo is csatlakozott a kiesett pilótákhoz, miután autójának fékrendszere meghibásodott.
Féltávnál Bottas előnye Vettelhez képest elkezdett csökkenni, ami köszönhető volt annak, hogy az abroncsai elkezdtek hólyagosodni és a sok lekörözendő autó is feltartotta. Bottas ekkor friss szuperlágy gumikat kapott és tiszta pályára jött vissza. A Ferrari nem reagált azonnal, remélve, hogy Vettel behozhatja hátrányát a finnhez képest. Ehhez képest Bottas rendkívül gyors köröket futott. A Ferrarinál Raikkönen váltott először szuperlágy gumikra és még Bottasnál is gyorsabban körözött. Ekkor végre kapcsolt a Ferrari és Vettelt is behívta friss gumikért és ezzel 17 köre maradt a németnek arra, hogy behozza hátrányát a versenyben vezető Bottashoz képest.
Vettelnek sikerült is egy másodpercre csökkentenie hátrányát az utolsó néhány körben, de Bottas a Ferrari-nyomás ellenére nyugodt maradt, s a lekörözött Massa szélárnyékát kihasználva a DRS segítségével egy lélegzetvételnyi időt kapott, amivel már el tudott lavírozni a kockás zászlóig.
Bottas és Vettel mögött Raikkönen és egy elég csöndes versenyt futó Lewis Hamilton ért célba. A brit pilótát az egyéni ponttáblán kielőzi Vettel 13 pontos előnnyel.
Felemás napot tudhat maga mögött a Red Bull azzal, hogy Ricciardo kiesését követően Max Verstappen ötödikként zárja a napot. A Force India két pilótája, Sergio Perez és Esteban Ocon, ismét pontszerző helyen, a hatodik és hetedik helyen futottak célba. A rózsaszín autó eddig szerencsét hozott a Force Indiának. Nico Hülkenberg (Renault), Felipe Massa (Williams) és Carlos Sainz (Toro Rosso) zárja az első tízet.
Érdemes szót ejteni az újonc Lance Strollról, aki sikeresen befejezte első Forma-1-es versenyét, de épp lemaradva a pontszerző helyekről. Őt a helyi hős Danyiil Kvjat követi a 12. helyen. Stoffel Vandoorne-nak Alonsóval ellentétben sikerült célba érnie. A belga pilóta a 14. lett.
Az Orosz Nagydíj után kéthetes pihenő következik. 2017. május 14.-én hivatalosan is elkezdődik a szezon európai része, amely hagyományosan a Spanyol Nagydíjjal nyílik meg. Tavaly meglepetésgyőzelem született Barcelonában. Max Verstappen ugyanis alighogy átkerült a Red Bullhoz máris győzelmet szerzett a katalán pályán. Csapattársa, Daniel Ricciardo a negyedik lett. A Ferrari két pilótája állhatott még dobogóra. Kérdés, hogy Valtteri Bottas mennyire táltosodik meg a Mercedesnél első győzelmét követően, s folytatja-e győzelmei gyűjtögetését?
2017-es Orosz Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Valtteri Bottas               Mercedes                          1:28:08.743
2. Sebastian Vettel            Ferrari                                         + 0.617
3. Kimi Raikkönen             Ferrari                                         + 11.000
4. Lewis Hamilton             Mercedes                          + 36.320
5. Max Verstappen            Red Bull                            +1:00.416
6. Sergio Perez                 Force India                       +1:26.788
7. Esteban Ocon               Force India                       +1:35.004
8. Nico Hülkenberg           Renault                             +1:36.188
9. Felipe Massa                Williams                            + 1 kör
10. Carlos Sainz               Toro Rosso                       + 1 kör
A világbajnokság eredménye az Orosz Nagydíj után
Pilóták:
1. Sebastian Vettel                      86 pont
2. Lewis Hamilton                        73 pont
3. Valtteri Bottas                          63 pont
4. Kimi Raikkönen                       49 pont
5. Max Verstappen                      35 pont
6. Daniel Ricciardo                      22 pont
7.Sergio Perez                            22 pont
8. Felipe Massa                           18 pont
9. Carlos Sainz                            11 pont
10. Esteban Ocon                         9 pont
Konstruktőrök:
1. Mercedes                                136 pont
2. Ferrari                                      135 pont
3. Red Bull                                    57 pont
4. Force India                                31 pont
5. Williams                                     18 pont
6. Toro Rosso                                13 pont
7. Haas                                           8 pont
7. Renault                                       6 pont
8. Sauber                                       0 pont
9. McLaren                                     0 pont
(Forrás: Amber PR)

Az Orosz Nagydíjon eddig a Mercedes pilótáin kívül nem tudott más célba érni, s ez idén sem volt másként. Valtteri Bottas ugyanis első Forma-1-es győzelmét szerezte meg a Mercedes volánja mögött a Szocsiban tartott futamon, vasárnap. A Ferrari nagyon jól ment a hétvégén és majd kilenc év óta először két pilótája rajtolhatott el az első rajtsorból. Sebastian Vettel azonban bármennyire is próbálkozott, nem tudott az első helyről rajtolva győztesként célba érni. Kénytelen volt beérni a második hellyel. A bronzérmes helyen Kimi Raikkönen követte a dobogón német csapattársát. A Szocsi pálya mindig is feküdt a Mercedes autóinak, s miután Lewis Hamilton szerezte meg az első két győzelmet a pályán, a tavalyi tavaszi futamon már Nico Rosberg győzedelmeskedett. Úgy tűnik az idei tavaszi időpont sem kedvezett a brit pilótának, hiszen ezúttal finn csapattársának állt a zászló. Bottas rendkívül boldog volt, s már nagydíj győztesként érkezik meg a budapesti Nagy Futam helyszínére május elsején. „Elég sok, több, mint 80 verseny telt el, de megérte a várakozást, s igencsak megérte a tanulási görbét végigjárni. Ez a furcsa helyzet ért a tél során, s köszönetet kell mondanom a csapatnak, hogy lehetővé tette ezt nekem. Nyomnunk kell tovább, és több kettős győzelmet kell szereznünk. Nagyon boldog vagyok.” – nyilatkozta Bottas, aki az ötödik finn Forma-1-es Nagydíj-győztes. Raikkönen 2013-as Ausztrál Nagydíj-győzelme óta nem állt finn a dobogó legtetején. 

A biztonsági autó már-már kötelező eleme az orosz futamoknak, s ez idén sem volt másként. Mindjárt a verseny elején kijött a pályára azután, hogy Romain Grosjean és Jolyon Palmer összeütközött a rajtot követően a második kanyarban. A ’defektes duó’ kiesett a versenyből, s csatlakozott Fernando Alonsóhoz, aki autójának hajtómű-meghibásodása miatt leállt a pálya szélén. A verseny újraindításakor Bottas meglógott Vettel elől, s nagy előnyre tett szert. Raikkönen továbbra is a harmadik helyen autózott Hamilton előtt, aki autójának magas hőmérsékletével küszködött. Ekkor Daniel Ricciardo is csatlakozott a kiesett pilótákhoz, miután autójának fékrendszere meghibásodott. 

Féltávnál Bottas előnye Vettelhez képest elkezdett csökkenni, ami köszönhető volt annak, hogy az abroncsai elkezdtek hólyagosodni és a sok lekörözendő autó is feltartotta. Bottas ekkor friss szuperlágy gumikat kapott és tiszta pályára jött vissza. A Ferrari nem reagált azonnal, remélve, hogy Vettel behozhatja hátrányát a finnhez képest. Ehhez képest Bottas rendkívül gyors köröket futott. A Ferrarinál Raikkönen váltott először szuperlágy gumikra és még Bottasnál is gyorsabban körözött. Ekkor végre kapcsolt a Ferrari és Vettelt is behívta friss gumikért és ezzel 17 köre maradt a németnek arra, hogy behozza hátrányát a versenyben vezető Bottashoz képest. Vettelnek sikerült is egy másodpercre csökkentenie hátrányát az utolsó néhány körben, de Bottas a Ferrari-nyomás ellenére nyugodt maradt, s a lekörözött Massa szélárnyékát kihasználva a DRS segítségével egy lélegzetvételnyi időt kapott, amivel már el tudott lavírozni a kockás zászlóig. Bottas és Vettel mögött Raikkönen és egy elég csöndes versenyt futó Lewis Hamilton ért célba.

A brit pilótát az egyéni ponttáblán kielőzi Vettel 13 pontos előnnyel. Felemás napot tudhat maga mögött a Red Bull azzal, hogy Ricciardo kiesését követően Max Verstappen ötödikként zárja a napot. A Force India két pilótája, Sergio Perez és Esteban Ocon, ismét pontszerző helyen, a hatodik és hetedik helyen futottak célba. A rózsaszín autó eddig szerencsét hozott a Force Indiának. Nico Hülkenberg (Renault), Felipe Massa (Williams) és Carlos Sainz (Toro Rosso) zárja az első tízet. Érdemes szót ejteni az újonc Lance Strollról, aki sikeresen befejezte első Forma-1-es versenyét, de épp lemaradva a pontszerző helyekről. Őt a helyi hős Danyiil Kvjat követi a 12. helyen. Stoffel Vandoorne-nak Alonsóval ellentétben sikerült célba érnie. A belga pilóta a 14. lett. Az Orosz Nagydíj után kéthetes pihenő következik. 2017. május 14.-én hivatalosan is elkezdődik a szezon európai része, amely hagyományosan a Spanyol Nagydíjjal nyílik meg. Tavaly meglepetésgyőzelem született Barcelonában. Max Verstappen ugyanis alighogy átkerült a Red Bullhoz máris győzelmet szerzett a katalán pályán. Csapattársa, Daniel Ricciardo a negyedik lett. A Ferrari két pilótája állhatott még dobogóra. Kérdés, hogy Valtteri Bottas mennyire táltosodik meg a Mercedesnél első győzelmét követően, s folytatja-e győzelmei gyűjtögetését? 

2017-es Orosz Forma-1-es Nagydíj eredménye 

1. Valtteri Bottas               Mercedes                          1:28:08.743
2. Sebastian Vettel            Ferrari                                         + 0.617
3. Kimi Raikkönen             Ferrari                                         + 11.000
4. Lewis Hamilton             Mercedes                          + 36.320
5. Max Verstappen            Red Bull                            +1:00.416
6. Sergio Perez                 Force India                       +1:26.788
7. Esteban Ocon               Force India                       +1:35.004
8. Nico Hülkenberg           Renault                             +1:36.188
9. Felipe Massa                Williams                            + 1 kör
10. Carlos Sainz               Toro Rosso                       + 1 kör

A világbajnokság eredménye az Orosz Nagydíj után

Pilóták: 

1. Sebastian Vettel                      86 pont
2. Lewis Hamilton                        73 pont
3. Valtteri Bottas                          63 pont
4. Kimi Raikkönen                       49 pont
5. Max Verstappen                      35 pont
6. Daniel Ricciardo                      22 pont
7.Sergio Perez                            22 pont
8. Felipe Massa                           18 pont
9. Carlos Sainz                            11 pont
10. Esteban Ocon                         9 pont 

Konstruktőrök: 

1. Mercedes                                136 pont
2. Ferrari                                      135 pont
3. Red Bull                                    57 pont
4. Force India                                31 pont
5. Williams                                     18 pont
6. Toro Rosso                                13 pont
7. Haas                                           8 pont
7. Renault                                       6 pont
8. Sauber                                       0 pont
9. McLaren                                     0 pont 

(Forrás: Amber PR)