Autós hírek: Bahreini F1-es Nagydíj, Szahír: Egy sima egy fordított


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


 

Kettő-egy az arány jelenleg a Ferrari javára a Forma-1-ben, hiszen Sebastian Vettel Ausztrália után Bahreinben is nyerni tudott a piros betontorpedóval. Lewis Hamilton alulmaradt, amit magának köszönhet, hiszen öt másodperces büntetést kapott és ezzel már nem tudta utolérni a németet. A bronzérmes helyen Valtteri Bottas ért célba, aki mérhetetlenül csalódott volt. Nem tudta rajtelsőségét győzelemre váltani.
Bár a Mercedes finn pilótájának nagyon erőt adhatott az, hogy az első kockából rajtolhatott el, de öröme nem tartott sokáig. Sebastian Vettel ugyanis az első biztonsági autós fázis során az élre ugrott és jelentős előnyt autózott ki magának, amit később már Hamilton sem tudott behozni.
Lewis Hamilton büntetéséről érdemes szót ejteni. A biztonsági autós fázis idején bement a bokszba kerékcserére, de mivel Bottas nem sokkal korábban kiment már a bokszba, tudta, hogy neki várnia kell majd arra, hogy ő is sorra kerüljön. Ez viszont annyi időt vehet el tőle, hogy az a győzelembe kerülhet. Ironikus, hogy végül az ezutáni tettének és az érte kapott büntetésének volt nagyobb súlya az első hely elvesztésében.
A bokszba menet a brit szándékosan lelassított, hogy a mögötte autózó Daniel Ricciardót is lassításra kényszerítse és ezzel időt nyerjen. Az ezért kapott öt másodperc később végzetesnek bizonyult. Nem tudott Vettel közelébe kerülni, hogy megpróbálhassa elorozni előle az első helyezést és megtarthassa első helyét az egyéni ponttáblán is. Ehelyett Vettel idei második győzelmével hét pontos előnnyel áll az élen az összesítésében.
„Egy igazán nagyszerű nap. Nem tudom mit mondhatnék. A végén, a tűzijátékokat kilőtték, a pálya ki volt világítva. Nagyon szeretem, amit csinálok. Nem találtam szavakat. Tényleg nagyon jó volt.” – mondta később a nagyon boldog Vettel.
Hamilton végül második lett, nyomában Bottas-szal, aki látványosan rosszul fogadta a kihagyott lehetőséget. Ráadásul 10 körrel a verseny vége előtt gyakorlatilag át kellett adnia a második helyezést a britnek, aki bár megpróbálta, de nem sikerült kielőzni Vettelt. Hamilton az ominózus bokszbeállást követően csak Daniel Ricciardo mögé tudott visszamenni a pályára, de nem kellett sok időt, hogy visszaszerezze a harmadik helyezést. A Red Bull ausztrál pilótája ugyanis küszködött hideg gumijaival, s azonnal visszaesett a hatodik helyre. Ezáltal Felipe Massa és Kimi Raikkönen előrébb ugorhatott.
Raikkönen idei éve nem indult túl rózsásan, s ez nem volt másként Bahreinben sem. Nehéz futamon van túl a finn, de végül a negyedik helyre célba hozta Ferrariját. Daniel Ricciardo erőfeszítései az ötödik helyre voltak elegendőek.
Hatodikként Felipe Massa ért célba a Williams volánja mögött, ezzel a szép helyezéssel ajándékozta meg a születésnapos Sir Frank Williamst, a Williams csapat alapítóját.
A Force India autója és versenyzői is szép teljesítményt tettek le eddig idén az asztalra. Mindkét pilóta pontszerző helyen ért célba az idei eddigi összes futamon. A tapasztaltabb Sergio Perez ért el jobb helyezéseket. Esteben Ocon mindhárom futamon tizedik lett. Bár a fiatal francia még nem tudott Perez nyomába érni, de jó úton halad szebb eredmények felé. Perez és Ocon között Romain Grosjean és Nico Hülkenberg ért célba az első tízben.
A mostanában sokat emlegetett Pascal Wehrlein problémamentesen tért vissza a Forma-1-be, s végül nem is rossz helyen, tizenegyedikként kormányozta célba Sauberjét. Fernando Alonso neve is sokszor került szóba Indy 500-as kiruccanása folytán, s a mérges spanyol motorproblémák miatt három körrel a verseny vége előtt állt ki a versenyből. Max Verstappen ezúttal nem tudott sokáig versenyben maradni. A holland pilóta autójának hátsó fékje meghibásodott, s a négyes kanyarban a falnak pördült, s így idén először feladni kényszerült a futamot.
A Forma-1-es mezőny ezúttal kifújhatja magát egy kicsit, hiszen csak két hét múlva, ismét tavasszal, 2017. április 30.-án, egy viszonylag új pályán, a 2014-es Téli Olimpia helyszínén, Szocsiban állnak rajthoz a pilóták. Abszolút Mercedes-siker született eddig az orosz pályán. Kétszer Hamilton és tavaly Nico Rosberg győzedelmeskedett itt. Kérdés folytatódik-e az egy sima, egy fordított minta, vagy Vettel megtöri a Mercedes-dominanciát Szocsiban?
2017-es Bahreini Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Sebastian Vettel            Ferrari                                         1:33:53.373
2. Lewis Hamilton             Mercedes                          + 6.660
3. Valtteri Bottas               Mercedes                          + 20.397
4. Kimi Raikkönen             Ferrari                                         + 22.475
5. Daniel Ricciardo            Red Bull                            + 39.346
6. Felipe Massa                Williams                            + 54.326
7. Sergio Perez                 Force India                       +1:02.606
8. Romain Grosjean          Haas                                 +1:14.865
9. Nico Hülkenberg           Renault                             +1:20.188
10. Esteban Ocon             Force India                       +1:35.711
A világbajnokság eredménye a Bahreini Nagydíj után
Pilóták:
1. Sebastian Vettel                      68 pont
2. Lewis Hamilton                        61 pont
3. Valtteri Bottas                          38 pont
4. Kimi Raikkönen                       34 pont
5. Max Verstappen                      25 pont
6. Daniel Ricciardo                      22 pont
7. Felipe Massa                           16 pont
8.Sergio Perez                            14 pont
9. Carlos Sainz                            10 pont
10. Romain Grosjean                    4 pont
10. Kevin Magnussen                    4 pont
Konstruktőrök:
1. Ferrari                                      102 pont
2. Mercedes                                  99 pont
3. Red Bull                                    47 pont
4. Force India                                17 pont
5. Williams                                     16 pont
6. Toro Rosso                                12 pont
7. Haas                                           8 pont
7. Renault                                       2 pont
8. Sauber                                       0 pont
9. McLaren                                     0 pont
(Forrás: Amber PR)

Kettő-egy az arány jelenleg a Ferrari javára a Forma-1-ben, hiszen Sebastian Vettel Ausztrália után Bahreinben is nyerni tudott a piros betontorpedóval. Lewis Hamilton alulmaradt, amit magának köszönhet, hiszen öt másodperces büntetést kapott és ezzel már nem tudta utolérni a németet. A bronzérmes helyen Valtteri Bottas ért célba, aki mérhetetlenül csalódott volt. Nem tudta rajtelsőségét győzelemre váltani. Bár a Mercedes finn pilótájának nagyon erőt adhatott az, hogy az első kockából rajtolhatott el, de öröme nem tartott sokáig. Sebastian Vettel ugyanis az első biztonsági autós fázis során az élre ugrott és jelentős előnyt autózott ki magának, amit később már Hamilton sem tudott behozni. Lewis Hamilton büntetéséről érdemes szót ejteni. A biztonsági autós fázis idején bement a bokszba kerékcserére, de mivel Bottas nem sokkal korábban kiment már a bokszba, tudta, hogy neki várnia kell majd arra, hogy ő is sorra kerüljön. Ez viszont annyi időt vehet el tőle, hogy az a győzelembe kerülhet. Ironikus, hogy végül az ezutáni tettének és az érte kapott büntetésének volt nagyobb súlya az első hely elvesztésében. A bokszba menet a brit szándékosan lelassított, hogy a mögötte autózó Daniel Ricciardót is lassításra kényszerítse és ezzel időt nyerjen. Az ezért kapott öt másodperc később végzetesnek bizonyult. Nem tudott Vettel közelébe kerülni, hogy megpróbálhassa elorozni előle az első helyezést és megtarthassa első helyét az egyéni ponttáblán is. Ehelyett Vettel idei második győzelmével hét pontos előnnyel áll az élen az összesítésében. „Egy igazán nagyszerű nap. Nem tudom mit mondhatnék. A végén, a tűzijátékokat kilőtték, a pálya ki volt világítva. Nagyon szeretem, amit csinálok. Nem találtam szavakat. Tényleg nagyon jó volt.” – mondta később a nagyon boldog Vettel. Hamilton végül második lett, nyomában Bottas-szal, aki látványosan rosszul fogadta a kihagyott lehetőséget. Ráadásul 10 körrel a verseny vége előtt gyakorlatilag át kellett adnia a második helyezést a britnek, aki bár megpróbálta, de nem sikerült kielőzni Vettelt. Hamilton az ominózus bokszbeállást követően csak Daniel Ricciardo mögé tudott visszamenni a pályára, de nem kellett sok időt, hogy visszaszerezze a harmadik helyezést. A Red Bull ausztrál pilótája ugyanis küszködött hideg gumijaival, s azonnal visszaesett a hatodik helyre. Ezáltal Felipe Massa és Kimi Raikkönen előrébb ugorhatott. 

Raikkönen idei éve nem indult túl rózsásan, s ez nem volt másként Bahreinben sem. Nehéz futamon van túl a finn, de végül a negyedik helyre célba hozta Ferrariját. Daniel Ricciardo erőfeszítései az ötödik helyre voltak elegendőek. Hatodikként Felipe Massa ért célba a Williams volánja mögött, ezzel a szép helyezéssel ajándékozta meg a születésnapos Sir Frank Williamst, a Williams csapat alapítóját. A Force India autója és versenyzői is szép teljesítményt tettek le eddig idén az asztalra. Mindkét pilóta pontszerző helyen ért célba az idei eddigi összes futamon. A tapasztaltabb Sergio Perez ért el jobb helyezéseket. Esteben Ocon mindhárom futamon tizedik lett. Bár a fiatal francia még nem tudott Perez nyomába érni, de jó úton halad szebb eredmények felé. Perez és Ocon között Romain Grosjean és Nico Hülkenberg ért célba az első tízben. A mostanában sokat emlegetett Pascal Wehrlein problémamentesen tért vissza a Forma-1-be, s végül nem is rossz helyen, tizenegyedikként kormányozta célba Sauberjét. Fernando Alonso neve is sokszor került szóba Indy 500-as kiruccanása folytán, s a mérges spanyol motorproblémák miatt három körrel a verseny vége előtt állt ki a versenyből.

Max Verstappen ezúttal nem tudott sokáig versenyben maradni. A holland pilóta autójának hátsó fékje meghibásodott, s a négyes kanyarban a falnak pördült, s így idén először feladni kényszerült a futamot. A Forma-1-es mezőny ezúttal kifújhatja magát egy kicsit, hiszen csak két hét múlva, ismét tavasszal, 2017. április 30.-án, egy viszonylag új pályán, a 2014-es Téli Olimpia helyszínén, Szocsiban állnak rajthoz a pilóták. Abszolút Mercedes-siker született eddig az orosz pályán. Kétszer Hamilton és tavaly Nico Rosberg győzedelmeskedett itt. Kérdés folytatódik-e az egy sima, egy fordított minta, vagy Vettel megtöri a Mercedes-dominanciát Szocsiban?  

2017-es Bahreini Forma-1-es Nagydíj eredménye 

1. Sebastian Vettel            Ferrari                                         1:33:53.373
2. Lewis Hamilton             Mercedes                          + 6.660
3. Valtteri Bottas               Mercedes                          + 20.397
4. Kimi Raikkönen             Ferrari                                         + 22.475
5. Daniel Ricciardo            Red Bull                            + 39.346
6. Felipe Massa                Williams                            + 54.326
7. Sergio Perez                 Force India                       +1:02.606
8. Romain Grosjean          Haas                                 +1:14.865
9. Nico Hülkenberg           Renault                             +1:20.188
10. Esteban Ocon             Force India                       +1:35.711

A világbajnokság eredménye a Bahreini Nagydíj után

Pilóták: 

1. Sebastian Vettel                      68 pont
2. Lewis Hamilton                        61 pont
3. Valtteri Bottas                          38 pont
4. Kimi Raikkönen                       34 pont
5. Max Verstappen                      25 pont
6. Daniel Ricciardo                      22 pont
7. Felipe Massa                           16 pont
8.Sergio Perez                            14 pont
9. Carlos Sainz                            10 pont
10. Romain Grosjean                    4 pont
10. Kevin Magnussen                    4 pont 

Konstruktőrök: 

1. Ferrari                                      102 pont
2. Mercedes                                  99 pont
3. Red Bull                                    47 pont
4. Force India                                17 pont
5. Williams                                     16 pont
6. Toro Rosso                                12 pont
7. Haas                                           8 pont
7. Renault                                       2 pont
8. Sauber                                       0 pont
9. McLaren                                     0 pont 

(Forrás: Amber PR)