Autós hírek: Ausztrál F1-es Nagydíj, Melbourne: Vettel briliáns stratégiával nyert!


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


 

Meglepetésgyőzelemmel indult a 2017-es Forma-1-es szezon Ausztráliában. Sebastian Vettel ugyanis egy teljes győzelemmentes évet követően megszerezte a Ferrarinak a hőn áhított első helyezést a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon. A Mercedesnek ezúttal a második és harmadik hely jutott Lewis Hamilton és Valtteri Bottas révén.
A szezon előtti tesztelés jó lakmuszpapírnak bizonyult, hiszen az ottani eredmények tükrözik a szezonnyitó futamon mutatott erőviszonyokat. Azt, hogy a Ferrari kitűnő munkát végzett a tél során, már Barcelonában is lehetett érezni, s Sebastian Vettel be is váltotta a reményeket Ausztráliában. A maranellóiak persze kitűnő stratégiai döntésükkel segítették a német pilótát, ezzel is javítva a csapat ezirányú renoméromlását.
Bár a Ferrari jó formáját a tesztek előre mutatták, várható volt, hogy a Mercedes is hozza a tőle várt dominanciát. Bár a rajtelsőséget szombaton Hamilton megszerezte, végül nem tudta azt győzelemre váltani. A verseny elején vezetett a brit, de a csapat túl korán hozta be őt a bokszba, így a Ferrari kitűnő stratégiájával elé tudott vágni és Vettelt kihozták elé a pályára. A nem ilyen manőverekhez szokott Toto Wolff nem rejtette véka alá bosszúságát, s jó nagyot csapott dühében az asztalra.
Vettel és Hamilton között ugyanakkor ott autózott Max Verstappen is, akit a Mercedes pilótája nem igazán tudott ezen a pályán kielőzni, bárhogy is próbálkozott. Így Vettel növelni tudta előnyét az élen és onnan már nem lehetett őt letaszítani. A 2015-ös Szingapúri Nagydíj óta nem állt a dobogó tetején, így érthetően nagyon lelkes volt a ferraris pilóta, akinek egyébként ez volt a negyedik győzelme az „Ágaskodó Lóval”.
„Hihetetlen, köszönet mindenkinek ezért a fantasztikus nagydíjért. Erre volt szükségem, az egész csapat nagyon keményen dolgozott, a srácok nem sokat aludtak a gyárban és az autót nagyon nagy élvezet volt vezetni.” – szögezte le Vettel.
Hamilton bár megszabadult Verstappentől, de nem a pályán előzte meg a hollandot. A Red Bull pilótája friss gumikért bement a bokszba, de addigra már annyira le volt szakadva Hamilton Vetteltől, hogy nem tudta behozni hátrányát. Ráadásul Hamilton úgy érezte, hogy a motorerő az autójában néha kihagy, ami aggodalomra adhatott okot a Mercedesnél. Később szerencsére ez a gond megoldódott, így legalább Bottasnak nem volt lehetősége kielőzni illusztris csapattársát.
A másik Ferrarival versenyző Kimi Raikkönen ért célba a negyedik helyen. A finnt Max Verstappen követi az ötödiken. Felipe Massa „visszatérése” kifizetődőnek bizonyult. A másodvirágzását élő brazil pilóta a hatodik helyre hozta célba a Williamst.
A pinkbe fordult Force India erősen kezdett a tavalyi izmos befejezést követően. Sergio Perez hetedik, Esteban Ocon pedig tizedik lett. A nyolcadik és kilencedik helyen a Toro Rosso pilótái: Carlos Sainz és Danyiil Kvjat értek célba.
Érdemes megemlíteni Antonio Giovinazzi teljesítményét, aki Pascal Wehrlein helyére ült be a Sauberhez. Az olasz a 12. helyen ért célba egy szinte ismeretlen autóval, ismeretlen pályán. Wehrlein még a januári Bajnokok Tornáján sérült meg, s nem sikerült 100 %-osan felkészülnie fizikailag a Forma-1 kihívásaira, így inkább csere mellett döntött a csapat. A fiatal olasz tesztpilóta élni tudott a lehetőséggel és megmutatta mire is képes.
Daniel Ricciardo hazai futama enyhén szólva sem az ausztrál pilóta szája íze szerint alakult. Már eleve öt rajthellyel hátrébb sorolták, mert sebességváltó cserét ejtettek meg a Red Bulljában. Aztán a bokszutcából kellett rajtolnia késve, mivel a sebességváltójában szenzorprobléma lépett fel. A futamot nem tudta befejezni. A máskor szélesmosolyú pilótának félre kellett állnia autójával, mert füst gomolygott belőle.
Nem ért célba még további hat pilóta. Bár Stoffel Vandoorne két kör hátrányban, de célba ért, Fernando Alonsónak ez nem sikerült. Sem Jolyon Palmernek, sem az újonc Lance Strollnak.
Az ausztrál futamot követően két hetet kapnak a csapatok a pihenésre és arra, hogy áttelepüljenek a kínai futam helyszínére, Sanghajba. A Kínai Nagydíjat ezúttal a versenynaptár második futamaként, 2017. április 9.-én rendezik meg. Tavaly Rosberg nyert Sanghajban, s Sebastien Vettel második lett. Most is Mercedes-Ferrari döntő várható az első helyért folyó csatában.
2017-es Ausztrál Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Sebastian Vettel            Ferrari                                         1:24:11.670
2. Lewis Hamilton             Mercedes                          + 9.975
3. Valtteri Bottas               Mercedes                          + 11.250
4. Kimi Raikkönen             Ferrari                                         + 22.393
5. Max Verstappen            Red Bull                            + 28.827
6. Felipe Massa                Williams                            +1:23.386
7. Sergio Perez                 Force India                        + 1 kör
8. Carlos Sainz                 Toro Rosso                       + 1 kör
9. Danyiil Kvjat                  Toro Rosso                       + 1 kör
10. Esteban Ocon             Force India                        + 1 kör
A világbajnokság eredménye az Ausztrál Nagydíj után
Pilóták:
1. Sebastian Vettel                      25 pont
2. Lewis Hamilton                        18 pont
3. Valtteri Bottas                          15 pont
4. Kimi Raikkönen                       12 pont
5. Max Verstappen                      10 pont
6. Felipe Massa                             8 pont
7.Sergio Perez                              6 pont
8. Carlos Sainz                              4 pont
9. Danyiil Kvjat                              2 pont
10.Esteban Ocon                          1 pont
Konstruktőrök:
1. Ferrari                                      37 pont
2. Mercedes                                33 pont
3. Red Bull                                  10 pont
4. Williams                                     8 pont
5. Force India                                7 pont
6. Toro Rosso                                6 pont
7. Renault                                      0 pont
8. Sauber                                      0 pont
9. McLaren                                    0 pont
(Forrás: Amber PR)

Meglepetésgyőzelemmel indult a 2017-es Forma-1-es szezon Ausztráliában. Sebastian Vettel ugyanis egy teljes győzelemmentes évet követően megszerezte a Ferrarinak a hőn áhított első helyezést a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon. A Mercedesnek ezúttal a második és harmadik hely jutott Lewis Hamilton és Valtteri Bottas révén. A szezon előtti tesztelés jó lakmuszpapírnak bizonyult, hiszen az ottani eredmények tükrözik a szezonnyitó futamon mutatott erőviszonyokat. Azt, hogy a Ferrari kitűnő munkát végzett a tél során, már Barcelonában is lehetett érezni, s Sebastian Vettel be is váltotta a reményeket Ausztráliában. A maranellóiak persze kitűnő stratégiai döntésükkel segítették a német pilótát, ezzel is javítva a csapat ezirányú renoméromlását. Bár a Ferrari jó formáját a tesztek előre mutatták, várható volt, hogy a Mercedes is hozza a tőle várt dominanciát.

Bár a rajtelsőséget szombaton Hamilton megszerezte, végül nem tudta azt győzelemre váltani. A verseny elején vezetett a brit, de a csapat túl korán hozta be őt a bokszba, így a Ferrari kitűnő stratégiájával elé tudott vágni és Vettelt kihozták elé a pályára. A nem ilyen manőverekhez szokott Toto Wolff nem rejtette véka alá bosszúságát, s jó nagyot csapott dühében az asztalra. Vettel és Hamilton között ugyanakkor ott autózott Max Verstappen is, akit a Mercedes pilótája nem igazán tudott ezen a pályán kielőzni, bárhogy is próbálkozott. Így Vettel növelni tudta előnyét az élen és onnan már nem lehetett őt letaszítani. A 2015-ös Szingapúri Nagydíj óta nem állt a dobogó tetején, így érthetően nagyon lelkes volt a ferraris pilóta, akinek egyébként ez volt a negyedik győzelme az „Ágaskodó Lóval”. „Hihetetlen, köszönet mindenkinek ezért a fantasztikus nagydíjért. Erre volt szükségem, az egész csapat nagyon keményen dolgozott, a srácok nem sokat aludtak a gyárban és az autót nagyon nagy élvezet volt vezetni.” – szögezte le Vettel. 

Hamilton bár megszabadult Verstappentől, de nem a pályán előzte meg a hollandot. A Red Bull pilótája friss gumikért bement a bokszba, de addigra már annyira le volt szakadva Hamilton Vetteltől, hogy nem tudta behozni hátrányát. Ráadásul Hamilton úgy érezte, hogy a motorerő az autójában néha kihagy, ami aggodalomra adhatott okot a Mercedesnél. Később szerencsére ez a gond megoldódott, így legalább Bottasnak nem volt lehetősége kielőzni illusztris csapattársát.A másik Ferrarival versenyző Kimi Raikkönen ért célba a negyedik helyen. A finnt Max Verstappen követi az ötödiken. Felipe Massa „visszatérése” kifizetődőnek bizonyult. A másodvirágzását élő brazil pilóta a hatodik helyre hozta célba a Williamst. A pinkbe fordult Force India erősen kezdett a tavalyi izmos befejezést követően. Sergio Perez hetedik, Esteban Ocon pedig tizedik lett.

A nyolcadik és kilencedik helyen a Toro Rosso pilótái: Carlos Sainz és Danyiil Kvjat értek célba. Érdemes megemlíteni Antonio Giovinazzi teljesítményét, aki Pascal Wehrlein helyére ült be a Sauberhez. Az olasz a 12. helyen ért célba egy szinte ismeretlen autóval, ismeretlen pályán. Wehrlein még a januári Bajnokok Tornáján sérült meg, s nem sikerült 100 %-osan felkészülnie fizikailag a Forma-1 kihívásaira, így inkább csere mellett döntött a csapat. A fiatal olasz tesztpilóta élni tudott a lehetőséggel és megmutatta mire is képes. Daniel Ricciardo hazai futama enyhén szólva sem az ausztrál pilóta szája íze szerint alakult. Már eleve öt rajthellyel hátrébb sorolták, mert sebességváltó cserét ejtettek meg a Red Bulljában. Aztán a bokszutcából kellett rajtolnia késve, mivel a sebességváltójában szenzorprobléma lépett fel. A futamot nem tudta befejezni. A máskor szélesmosolyú pilótának félre kellett állnia autójával, mert füst gomolygott belőle. Nem ért célba még további hat pilóta. Bár Stoffel Vandoorne két kör hátrányban, de célba ért, Fernando Alonsónak ez nem sikerült. Sem Jolyon Palmernek, sem az újonc Lance Strollnak. 

Az ausztrál futamot követően két hetet kapnak a csapatok a pihenésre és arra, hogy áttelepüljenek a kínai futam helyszínére, Sanghajba. A Kínai Nagydíjat ezúttal a versenynaptár második futamaként, 2017. április 9.-én rendezik meg. Tavaly Rosberg nyert Sanghajban, s Sebastien Vettel második lett. Most is Mercedes-Ferrari döntő várható az első helyért folyó csatában. 

2017-es Ausztrál Forma-1-es Nagydíj eredménye 

1. Sebastian Vettel            Ferrari                              1:24:11.670
2. Lewis Hamilton             Mercedes                          + 9.975
3. Valtteri Bottas               Mercedes                          + 11.250
4. Kimi Raikkönen             Ferrari                                         + 22.393
5. Max Verstappen            Red Bull                            + 28.827
6. Felipe Massa                Williams                            +1:23.386
7. Sergio Perez                 Force India                        + 1 kör
8. Carlos Sainz                 Toro Rosso                       + 1 kör
9. Danyiil Kvjat                  Toro Rosso                       + 1 kör
10. Esteban Ocon             Force India                        + 1 kör

A világbajnokság eredménye az Ausztrál Nagydíj után

Pilóták: 

1. Sebastian Vettel                      25 pont
2. Lewis Hamilton                        18 pont
3. Valtteri Bottas                          15 pont
4. Kimi Raikkönen                       12 pont
5. Max Verstappen                      10 pont
6. Felipe Massa                             8 pont
7.Sergio Perez                              6 pont
8. Carlos Sainz                              4 pont
9. Danyiil Kvjat                              2 pont
10.Esteban Ocon                          1 pont 

Konstruktőrök: 

1. Ferrari                                      37 pont
2. Mercedes                                33 pont
3. Red Bull                                  10 pont
4. Williams                                     8 pont
5. Force India                                7 pont
6. Toro Rosso                                6 pont
7. Renault                                      0 pont
8. Sauber                                      0 pont
9. McLaren                                    0 pont 

(Forrás: Amber PR)