Autós hírek: Rali Világbajnokság, Svéd Rali: Jeges terepen versenyeznek


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A Rali Világbajnokság második fordulója az egyetlen igazi téli-havas versenye a Rali Világbajnokságnak. A Monacóból rajtoló szezonnyitó Monte-Carlo Ralin az észak-franciaországi változó télies körülményeknek köszönhetően a mezőny már belekóstolhatott a havas-jeges utakba. Ennek ellenére a Svéd Rali az, ahol igazán nagy kihívások elé néznek az ezekhez a körülményekhez nem szokott pilóták. Nem véletlen, hogy az északi pilóták előnyben lesznek itt, még akkor is, ha Sebastien Ogier, az M-Sport francia pilótája nyerte az elmúlt két év Svéd Raliját.


Ez a skandináv rali, amely Svédország mellett Norvégiába is ellátogat, mindig is egy klasszikus téli verseny volt szegecses gumikkal nagyon gyors és látványos gyorsasági szakaszokon. Tavaly komoly veszélybe került a rali a különösen enyhe télnek köszönhetően. 21 helyett csak 13 gyorsasági szakaszt rendeztek meg. Az enyhébb teleknek köszönhetően az utóbbi időben egy kissé átalakult a rali arculata. Tömött hó helyett laza hókorlátok övezik a gyorsaságikat. A gumiválasztás Monacóhoz hasonlóan itt is kritikus fontosságú. A jeges utakon a szegecses gumik repítik a pilótákat, de amint aszfaltra érnek, a szegecsek miatt tapadást veszítenek a csapatok.


Ritka, hogy nem skandináv pilóta nyeri ezt a ralit, de időnként megesik. Így volt ez 2015-ben és 2016-ban is, amikor is a szezont nagyon dominánsan kezdő Sebastien Ogier a monacói győzelmet követően Svédországban is begyűjtötte az első helyért járó trófeát. Ogier mellett egyedül Sebastien Loebnek sikerült nem skandinávként a svéd dobogó legfelső fokára felállnia.


Sebastien Ogier dolgát tavaly nagyon megnehezítette Hayden Paddon, aki addig még sosem járt olyan közel ahhoz, hogy nevét beírja a Svéd Ralik történetébe, hiszen új-zélandi pilóta még nem állt a dobogó tetején. A kritikusan kevés hómennyiség miatt lerövidített ralin sokan defektekkel és egyéb műszaki meghibásodásokkal küszködtek. A Hyundai pilótája sem úszta meg, s bár nagyon megközelítette az élen haladó Ogier-t, az utolsó gyorsasági szakaszon, a Power Stage-en, eltört autójának hűtője, ami megpecsételte a sorsát. Gyors javításokkal megoldotta, hogy vissza tudjon manőverezni a 86 km-rel arrébb lévő szervizparkba, de végül csak a második helyen ért célba. A bronzérmes Mads Östberg lett az M-Sport Fordjával.

„Ezt a ralit nagyon élvezem, hihetetlen sebességet érünk el a havas-jeges utakon – s ez a sebesség még tovább nőhet idén az új autóknak köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy nincs helye a hibázásnak, nagyon pontosan kell majd vezetni. Gyakran csak néhány másodperc választja el egymástól a versenyzőket, így minden kis idő számít majd. Ha egy újabb dobogós helyezést érünk el, az nagyszerű kezdete lenne a szezonnak és az idei elvárásokat már ilyen korán felülmúlnánk. Nem látom okát, hogy miért ne bizakodhatnánk, de ugyanakkor ez nagyon kemény munkát jelent majd a színfalak mögött. Még nem láttuk mindenki potenciálját, nagyon izgalmas, nagyon szoros csatát várok a Svéd Ralin.” – szögezte le Sebastien Ogier a versenyt megelőzően.


Az M-Sport remekül kezdte az évet, s a brit székhelyű csapat mindent megtesz annak érdekében, hogy az első ralin elért sikerük folytatódjon. Így két ötnapos tesztelés keretében próbált felkészülni a havas rali kihívásaira. Megpróbálták megtalálni a legmegfelelőbb beállítást a svédországi egyedülálló és kihívásokkal teli terepre.


Skandináviában enyhébbek a telek az utóbbi időben, így az itt szokásos mínusz 20-30°C fokos hőmérséklet helyett a hétvégre is csak mínusz 2-3°C körüli hőmérséklet várható. Ha nem olvad el teljesen a hó, akkor nem lesz nehéz a megfelelő abroncs kiválasztása, de ha igen, akkor az megnehezítheti a csapatok dolgát. Ráadásul a pilóták Svédországban jellemzően úgy hajtottak, hogy a pályát szegélyező hófalakat is „használták” versenyzés közben, amelyek, melegebb időben nagyon megolvadva akár meg is foghatják a versenyautókat, amelyek így a hó foglyai lesznek.


Sebastien Ogier 2017-es csapat- és autóváltása egyelőre nem hozott változást, hiszen bár már egy Ford volánja mögött, de a monacói győzelmet ismét behúzta. Ez volt a francia zsinórban negyedik győzelme a hercegségben. A Toyota is szépen mutatkozott be a nagyközönség előtt. Tapasztalt pilótája, Jari-Matti Latvala ért célba ugyanis a második helyen a Yaris volánja mögött. Ogier csapattársa, Ott Tanak a bronzérmes helyre tudta célba kormányozni autóját.


A rali


A rali központját idén északabbra helyezték Torsby mellé (ahol biztosan hóval találkozhat majd a mezőny). Svédország és Norvégia fagyott erdein halad majd át a mezőny. A tavalyi útvonal több mint felét megváltoztatták, s bekerült egy teljesen új gyorsasági szakasz is, a Hof-Finnskog – amelyet még senki nem ismer a mezőnyből.



Csütörtök este a karlstadi ügetőre kilátogatók nagy csúszkálások szemtanúi lehetnek az esti látványos gyorsasági szakaszon. Ezt a szakaszt két napra rá ismétlik majd. A pénteki hét gyorsasági szakaszra a mezőny átutazik a szomszédos Norvégiába. Szombaton Svédországban a hagforsi klasszikus havas szakaszokon halad át a mezőny, ahol visszatér a 14 éve nem látott Knon szakasz, s persze kihagyhatatlan a híres Colin’s Crest ugrató. A néhai Colin McRae-ről egy díjat is elneveztek, amelyet a leghosszabb ugrást elérő pilóta kap meg. Vasárnap a Torsby-nél megtartott Power Stage-el ér véget a rali.

A 2017-es Svéd Rali három napon át tart, s a 18 gyorsasági szakasz 331,74 km-t tesz majd ki. A verseny teljes távja 1415,10 km.


Az elmúlt évek győztesei:



2016 S Ogier (VW)

2015 S Ogier (VW)

2014 J-M Latvala (VW)

2013 S Ogier (VW)

2012 J-M Latvala (Ford)

2011 M Hirvonen (Ford)

2011 M Hirvonen (Ford)

2008     J-M Latvala (Ford)

2007     M Grönholm (Ford)

2006    M Grönholm (Ford)

2005     P Solberg (Subaru Impreza)

2004     S Loeb (Citroën Xsara)

2003     M Grönholm (Peugeot 206)

2002     M Grönholm (Peugeot 206)

2001     H Rovanperä (Peugeot 206)

2000     M Grönholm (Peugeot 206)

1999     T Mäkinen (Mitsubishi Lancer)

1998     T Mäkinen (Mitsubishi Lancer)

1997     K Eriksson (Subaru Impreza)

1996     T Mäkinen (Mitsubishi Lancer)

1995     K Eriksson (Mitsubishi Lancer)

1994     T Radström (Toyota Celica)



A világbajnokság állása a Monte-Carlo Rali után:



Pilóták



1. Sebastien Ogier (FRA)                       M-Sport WRT                                            25 pont

2. Jari-Matti Latvala (FIN)                     Toyota Racing WRC                                 18 pont

3. Ott Tanak (EST)                                   M-Sport WRT                                            15 pont

4. Dani Sordo (ESP)                                Hyundai Motorsport                               13 pont

5. Craig Breen (IRL)                                 Citroen WRT                                             10 pont

6. Elfyn Evans (GBR)                               M-Sport WRT                                            10 pont

7. Andreas Mikkelsen (NOR)                Skoda Motorsport                                     6 pont

8. Stephane Lefebvre (FRA)                 Citroen WRT                                               6 pont

9. Thierry Neuville (BEL)                       Hyundai Motorsport                                 5 pont

10. Jan Kopecky (CZE)                            Skoda Motorsport                                     4 pont



Gyártók



1. M-Sport WRT                                       40 pont

2. Toyota Racing WRC                           24 pont

3. Hyundai Motorsport                         20 pont

4. Citroen WRT                                        10 pont



(Forrás: Amber PR)