Autós hírek: Abu-Dzabi F1-es Nagydíj, Yas Marina: Hamilton nyer, Rosberg a világbajnok


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


 

Nico Rosberg megőrizte hidegvérét az Abu-Dzabi Nagydíjon és a második helyezésével bebiztosította első egyéni világbajnoki címét. Hamilton próbált taktikázni a futamon, de a győzelme nem volt elég arra, hogy negyedszerre is világbajnok legyen. A dobogó harmadik helyére a Ferrarival versenyző Sebastian Vettel állhatott fel. Monza óta először ért célba ilyen előkelő helyen.
Az Abu-Dzabi Nagydíj előtt Nico Rosberg és Lewis Hamilton is próbálta lazán lereagálni ezt az egyébként igen feszült helyzetet. Mindketten a világbajnoki cím kapujában álltak, s egy technikai sportos versenyen tudható, hogy bármi megtörténhet. Bár a Mercedesnél bizonyára igyekeztek a legjobb formájukat nyújtani, hogy nehogy technikai hiba döntsön arról, hogy melyik pilótájuk nyeri a világbajnokságot. Rosberg helyzete volt a nehezebb, neki az első világbajnoki címére volt szó, s Hamilton nem könnyű ellenfél.
A verseny végén a papírforma döntött. Mivel Rosbergnek elég volt a harmadik helyen célba érnie a világbajnoki címért, így várható volt, hogy ez a németnek sikerül is. Apja, Keke Rosberg (1982 világbajnoka) után fiának, Nicónak is sikerült világbajnokságot nyernie. Ő a Forma-1 történetének 33. világbajnoka.
Lewis Hamilton rajtcél győzelmet aratott a Yas Marina pályán és a brit lassítással próbálta felhozni a harmadik helyen száguldó Vettelt. S valóban Verstappen és Vettel nagyon közel kerültek Rosberghez, s megnehezítették a német dolgát a dobogó felé. Négy körrel a verseny vége előtt Vettel könnyen kielőzte a használt abroncsokon hajtó Verstappent és elkezdte beérni Rosberget. Ekkor lépett közbe Paddy Lowe és utasította Hamiltont a rádión keresztül, hogy lépjen a gázra, mert nagyon lassan megy. (Korábban már a versenymérnöke is nógatta Hamiltont.)
Hamiltonnak láthatólag nem akaródzott engedelmeskedni s Vettel az utolsó előtti körben meg is próbálkozott az előzéssel, de Rosberg maga mögött tudta tartani honfitársát. Rosberg idegei rendben voltak az utolsó körben és biztos kézzel a második helyen célbaérve megszerezte a 2016-os év egyéni világbajnoki koronáját.
„Nem hinném, hogy bármi veszélyeset tettem volna, nem hinném, hogy tisztességtelen lettem volna. A világbajnoki címért hajtottunk, én voltam az élen, tehát én diktáltam a verseny ritmusát. Ez a szabály.” – szögezte le később Hamilton.
Hamilton ármánykodása arra volt jó, hogy az első négy helyezettet összerázza, s ennek következtében alig 1,6 másodperc választotta el őket egymástól a célban. E négyes mögött ért célba Daniel Ricciardo, akit Kimi Raikkönen követett hatodikként. A Force India ismét nagyszerű teljesítményt tett le az asztalra. Pilótái - Nico Hülkenberg és Sergio Perez – a hetedik és nyolcadik hellyel értékes pontokat gyűjtöttek. Hülkenberg ezzel a helyezéssel méltó módon mond búcsút a csapatnak, amelynek segített megerősíteni a konstruktőrök közötti negyedik helyezését.
Miután Felipe Massát már elbúcsúztatták a hazai futamán, a Brazil Nagydíjon, ezúttal a másik távozó, Jenson Button volt soron. A brit pilóta, aki 2000-ben csatlakozott a versenysorozathoz tizenhat év után a McLarennél akasztja szögre bukósisakját. Sajnos míg Massának a hazai futamát, addig a britnek a 2016-os világbajnokság utolsó futamát, Forma-1-es pályafutása utolsó versenyét nem sikerült méltó módon befejezni. A 12. körben a nyolcadik helyről autója felfüggesztésének meghibásodása miatt fel kellett adnia a versenyt.
Massa eközben itt a kilencedik, még pontszerző helyen zárta csodás pályafutása utolsó versenyét. Fernando Alonsóé az utolsó pontszerző hely, a tizedik.
Új világbajnok született a 2016-os versenyszezonban, a német Nico Rosberg. A Mercedes ismét begyűjtötte világbajnoki címét. A 2017-es év sok újdonságot és néhány új pilótát is hoz majd. Addig is azonban következik a pihenés, az ünneplés ideje a Forma-1-es résztvevők számára is, hogy aztán tavasszal egy új lap nyíljon a Forma-1-es történelemkönyvben.
2016-os Abu-Dzabi Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Lewis Hamilton             Mercedes                          1:38:04.013
2. Nico Rosberg                Mercedes                          + 0.439
3. Sebastian Vettel            Ferrari                                         + 0.843
4. Max Verstappen            Red Bull                            + 1.685
5. Daniel Ricciardo            Red Bull                            + 5.315
6. Kimi Raikkönen             Ferrari                                         + 18.816
7. Nico Hülkenberg           Force India                        + 50.114
8. Sergio Perez                 Force India                        + 58.776
9. Felipe Massa                Williams                            + 59.436
10. Fernando Alonso         McLaren                            + 59.896
A világbajnokság végeredménye
Pilóták:
1. Nico Rosberg                          385 pont
2. Lewis Hamilton                        380 pont
3. Daniel Ricciardo                      256 pont
4. Sebastian Vettel                      212 pont
5. Max Verstappen                      204 pont
6. Kimi Raikkönen                       186 pont
7. Sergio Perez                           101 pont
8. Valtteri Bottas                           85 pont
9. Nico Hülkenberg                        72 pont
10. Fernando Alonso                     54 pont
Konstruktőrök:
1. Mercedes                                765 pont
2. Red Bull                                  468 pont
3. Ferrari                                      398 pont
4. Force India                              173 pont
5. Williams                                   138 pont
6. McLaren                                    76 pont
7. Toro Rosso                                63 pont
8. Haas                                          29 pont
9. Renault                                        8 pont
10. Sauber                                      2 pont
11. Manor                                       1 pont
(Forrás: Amber PR)

Nico Rosberg megőrizte hidegvérét az Abu-Dzabi Nagydíjon és a második helyezésével bebiztosította első egyéni világbajnoki címét. Hamilton próbált taktikázni a futamon, de a győzelme nem volt elég arra, hogy negyedszerre is világbajnok legyen. A dobogó harmadik helyére a Ferrarival versenyző Sebastian Vettel állhatott fel. Monza óta először ért célba ilyen előkelő helyen. Az Abu-Dzabi Nagydíj előtt Nico Rosberg és Lewis Hamilton is próbálta lazán lereagálni ezt az egyébként igen feszült helyzetet. Mindketten a világbajnoki cím kapujában álltak, s egy technikai sportos versenyen tudható, hogy bármi megtörténhet. Bár a Mercedesnél bizonyára igyekeztek a legjobb formájukat nyújtani, hogy nehogy technikai hiba döntsön arról, hogy melyik pilótájuk nyeri a világbajnokságot. Rosberg helyzete volt a nehezebb, neki az első világbajnoki címére volt szó, s Hamilton nem könnyű ellenfél.  

A verseny végén a papírforma döntött. Mivel Rosbergnek elég volt a harmadik helyen célba érnie a világbajnoki címért, így várható volt, hogy ez a németnek sikerül is. Apja, Keke Rosberg (1982 világbajnoka) után fiának, Nicónak is sikerült világbajnokságot nyernie. Ő a Forma-1 történetének 33. világbajnoka.  Lewis Hamilton rajtcél győzelmet aratott a Yas Marina pályán és a brit lassítással próbálta felhozni a harmadik helyen száguldó Vettelt. S valóban Verstappen és Vettel nagyon közel kerültek Rosberghez, s megnehezítették a német dolgát a dobogó felé. Négy körrel a verseny vége előtt Vettel könnyen kielőzte a használt abroncsokon hajtó Verstappent és elkezdte beérni Rosberget. Ekkor lépett közbe Paddy Lowe és utasította Hamiltont a rádión keresztül, hogy lépjen a gázra, mert nagyon lassan megy. (Korábban már a versenymérnöke is nógatta Hamiltont.) Hamiltonnak láthatólag nem akaródzott engedelmeskedni s Vettel az utolsó előtti körben meg is próbálkozott az előzéssel, de Rosberg maga mögött tudta tartani honfitársát. Rosberg idegei rendben voltak az utolsó körben és biztos kézzel a második helyen célbaérve megszerezte a 2016-os év egyéni világbajnoki koronáját.  „Nem hinném, hogy bármi veszélyeset tettem volna, nem hinném, hogy tisztességtelen lettem volna. A világbajnoki címért hajtottunk, én voltam az élen, tehát én diktáltam a verseny ritmusát. Ez a szabály.” – szögezte le később Hamilton. Hamilton ármánykodása arra volt jó, hogy az első négy helyezettet összerázza, s ennek következtében alig 1,6 másodperc választotta el őket egymástól a célban.

E négyes mögött ért célba Daniel Ricciardo, akit Kimi Raikkönen követett hatodikként. A Force India ismét nagyszerű teljesítményt tett le az asztalra. Pilótái - Nico Hülkenberg és Sergio Perez – a hetedik és nyolcadik hellyel értékes pontokat gyűjtöttek. Hülkenberg ezzel a helyezéssel méltó módon mond búcsút a csapatnak, amelynek segített megerősíteni a konstruktőrök közötti negyedik helyezését.  

Miután Felipe Massát már elbúcsúztatták a hazai futamán, a Brazil Nagydíjon, ezúttal a másik távozó, Jenson Button volt soron. A brit pilóta, aki 2000-ben csatlakozott a versenysorozathoz tizenhat év után a McLarennél akasztja szögre bukósisakját. Sajnos míg Massának a hazai futamát, addig a britnek a 2016-os világbajnokság utolsó futamát, Forma-1-es pályafutása utolsó versenyét nem sikerült méltó módon befejezni. A 12. körben a nyolcadik helyről autója felfüggesztésének meghibásodása miatt fel kellett adnia a versenyt. Massa eközben itt a kilencedik, még pontszerző helyen zárta csodás pályafutása utolsó versenyét. Fernando Alonsóé az utolsó pontszerző hely, a tizedik. Új világbajnok született a 2016-os versenyszezonban, a német Nico Rosberg. A Mercedes ismét begyűjtötte világbajnoki címét. A 2017-es év sok újdonságot és néhány új pilótát is hoz majd. Addig is azonban következik a pihenés, az ünneplés ideje a Forma-1-es résztvevők számára is, hogy aztán tavasszal egy új lap nyíljon a Forma-1-es történelemkönyvben. 

2016-os Abu-Dzabi Forma-1-es Nagydíj eredménye 

1. Lewis Hamilton             Mercedes                          1:38:04.013
2. Nico Rosberg                Mercedes                          + 0.439
3. Sebastian Vettel            Ferrari                             + 0.843
4. Max Verstappen            Red Bull                            + 1.685
5. Daniel Ricciardo            Red Bull                            + 5.315
6. Kimi Raikkönen             Ferrari                              + 18.816
7. Nico Hülkenberg           Force India                        + 50.114
8. Sergio Perez                 Force India                        + 58.776
9. Felipe Massa                Williams                            + 59.436
10. Fernando Alonso         McLaren                            + 59.896

A világbajnokság végeredménye

Pilóták:

1. Nico Rosberg                          385 pont
2. Lewis Hamilton                        380 pont
3. Daniel Ricciardo                      256 pont
4. Sebastian Vettel                      212 pont
5. Max Verstappen                      204 pont
6. Kimi Raikkönen                       186 pont
7. Sergio Perez                           101 pont
8. Valtteri Bottas                           85 pont
9. Nico Hülkenberg                        72 pont
10. Fernando Alonso                     54 pont

Konstruktőrök:

1. Mercedes                                765 pont
2. Red Bull                                  468 pont
3. Ferrari                                      398 pont
4. Force India                              173 pont
5. Williams                                   138 pont
6. McLaren                                    76 pont
7. Toro Rosso                                63 pont
8. Haas                                          29 pont
9. Renault                                        8 pont
10. Sauber                                      2 pont
11. Manor                                       1 pont 

(Forrás: Amber PR)