Autós hírek: Mexikói F1-es Nagydíj, Mexikóváros: Hamilton nyert Mexikóban is


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


 

Lewis Hamilton az USA Nagydíj után Mexikóban is győzedelmeskedett, pályafutása során először ezen a pályán. Bár faragott hátrányából, még így is csak a második helyen áll az egyéni ponttáblán Nico Rosberg mögött. A Mercedes német pilótájának ezúttal csak a második hely jutott, miután nem sikerült tavalyi bravúros győzelmét megismételnie. Miközben az első két hely sorsa tiszta volt, addig viccbe illő módon alakult a bronzérmes helyezett személye.
A verseny vége felé nagy harc alakult ki Sebastian Vettel és a Red Bull duója, Max Verstappen és Daniel Ricciardo, között. Ez groteszk végkifejletet eredményezett. Verstappent intették le a harmadik helyen, majd egy azonnali büntetés révén (öt másodpercet írtak az idejéhez) Vettel állhatott fel a dobogó harmadik fokára. A verseny végén azonban mégiscsak Daniel Ricciardót kiáltották ki harmadiknak. Így a hivatalos sorrend szerint Verstappen negyedik, Vettel viszont egy büntetés révén csak ötödik lett.
Lewis Hamilton sima versenyen van túl, a rajt után az első kanyarnál túlfékezte magát, s emiatt letért a pályáról, de ezen kívül semmi izgalmas nem történt a brit pilótával és problémamentesen begyűjtötte szezonbeli nyolcadik győzelmét. Rosbergnek sem jutottak nagy izgalmak. Az első kanyarban enyhén koccant Max Verstappennel, s letért a fűre, majd később jött egy próbálkozás a Red Bull pilótájától, de ő mégis stabilan tartotta magát a második helyen és szerzett a világbajnokság szempontjából értékes pontokat. Rosberg 19 pontos előnnyel áll az élen két futammal a szezon vége előtt.
„Nagyon jól alakult ez a két utolsó győzelem. Bárcsak az összes többi is így alakult volna. A történelem megmutatta, hogy soha sem késő (harcolni a világbajnoki címért). A szívem összes lüktetésével versenyzek. Ha többet kellett volna beleadnom, az is ment volna, ami egy olyan pozitív dolog, amit magammal vihetek erről a hétvégéről.” – szögezte le a versenygyőztes Hamilton.
Az eseménydúsnak kevésbé mondható futam utolsó néhány köre igencsak mozgalmasra sikeredett. Sebastian Vettel úgy taktikázott, hogy a többieknél később ment be a bokszba, miközben Daniel Ricciardo 20 körrel a futam vége előtt váltott lágy abroncsokra. Ez pedig azt eredményezte, hogy a két pilóta fel tudott zárkózni a harmadik helyen köröző Verstappenre a záró körökben. Vettel nyomás alá helyezte Verstappent, aki három körrel a verseny vége előtt az első kanyarban kitette a németet a fűre és megtartotta a pozícióját, nem adta azt át a németnek. Ricciardo mindeközben felzárkózott Vettelre. Vettel persze folyamatosan panaszkodott a rádióban Verstappen miatt.
Verstappen feltartotta Vettelt, aki védekezés közben az utolsó előtti körben fékezés alatt védte helyzetét a mögötte jövő Ricciardóval szemben, de büntetést ezért csak a verseny után kapott. S így elvesztette a bronzérmes helyezést. Visszanyalt a fagyi. Ugyanis az USA Nagydíjon pont az ő panaszkodása miatt vezették be ennek a manővernek a tiltását. Max Verstappen ezt ugyanis korábban előszeretettel vetette be nem egy nagydíjon.
Mögöttük Kimi Raikkönen ért célba a hatodik helyen. A Ferrari finn pilótája Nico Hülkenberget előzte ki ezért a helyért, aki védekezés közben megpördült, s végül hetedik lett. Őket Valtteri Bottas, Felipe Massa és a helyi hős, Sergio Perez követi az első tízben. Utóbbi a verseny nagy részét Massa mögött töltötte, mivel képtelen volt kielőzni őt 30 (!) körön keresztül. Talán Massa hazai versenyén, a soron következő Brazil Nagydíjon visszaadhatja majd neki ezt Perez, aki természetes módon a lehető legjobb helyen szeretett volna célba érni hazai közönsége előtt.
A Forma-1-es mezőny tagjai egy kicsit kifújhatják magukat, hiszen két hét múlva (2016. november 13.) folytatódik a szezon. A mezőny marad a dél-amerikai kontinensen, hiszen a sokáig szezonzáró futamként funkcionáló Brazil Nagydíj következik Sao Paolóban.
2016-os Mexikói Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Lewis Hamilton             Mercedes                          1:40:31.402
2. Nico Rosberg                Mercedes                          + 8.354
3. Daniel Ricciardo            Red Bull                            + 20.858
4. Max Verstappen            Red Bull                            + 21.323
5. Sebastian Vettel            Ferrari                                         + 27.313
6. Kimi Raikkönen             Ferrari                                         + 49.376
7. Nico Hülkenberg           Force India                        + 58.891
8. Valtteri Bottas               Williams                            + 1:05.612
9. Felipe Massa                Williams                            + 1:16.206
10. Sergio Perez               Force India                        + 1:16.798
A világbajnokság eredménye a Mexikói Nagydíj után
Pilóták:
1. Nico Rosberg                          349 pont
2. Lewis Hamilton                        330 pont
3. Daniel Ricciardo                      242 pont
4. Sebastian Vettel                      187 pont
5. Kimi Raikkönen                       178 pont
6. Max Verstappen                      177 pont
7. Sergio Perez                             85 pont
8. Valtteri Bottas                           85 pont
9. Nico Hülkenberg                        60 pont
10. Fernando Alonso                     52 pont
Konstruktőrök:
1. Mercedes                                679 pont
2. Red Bull                                  422 pont
3. Ferrari                                      370 pont
4. Force India                              145 pont
5. Williams                                   136 pont
6. McLaren                                    74 pont
7. Toro Rosso                                55 pont
8. Haas                                          29 pont
9. Renault                                        8 pont
10. Manor                                       1 pont
(Forrás: Amber PR)

Lewis Hamilton az USA Nagydíj után Mexikóban is győzedelmeskedett, pályafutása során először ezen a pályán. Bár faragott hátrányából, még így is csak a második helyen áll az egyéni ponttáblán Nico Rosberg mögött. A Mercedes német pilótájának ezúttal csak a második hely jutott, miután nem sikerült tavalyi bravúros győzelmét megismételnie. Miközben az első két hely sorsa tiszta volt, addig viccbe illő módon alakult a bronzérmes helyezett személye. A verseny vége felé nagy harc alakult ki Sebastian Vettel és a Red Bull duója, Max Verstappen és Daniel Ricciardo, között.

Ez groteszk végkifejletet eredményezett. Verstappent intették le a harmadik helyen, majd egy azonnali büntetés révén (öt másodpercet írtak az idejéhez) Vettel állhatott fel a dobogó harmadik fokára. A verseny végén azonban mégiscsak Daniel Ricciardót kiáltották ki harmadiknak. Így a hivatalos sorrend szerint Verstappen negyedik, Vettel viszont egy büntetés révén csak ötödik lett. 

Lewis Hamilton sima versenyen van túl, a rajt után az első kanyarnál túlfékezte magát, s emiatt letért a pályáról, de ezen kívül semmi izgalmas nem történt a brit pilótával és problémamentesen begyűjtötte szezonbeli nyolcadik győzelmét. Rosbergnek sem jutottak nagy izgalmak. Az első kanyarban enyhén koccant Max Verstappennel, s letért a fűre, majd később jött egy próbálkozás a Red Bull pilótájától, de ő mégis stabilan tartotta magát a második helyen és szerzett a világbajnokság szempontjából értékes pontokat. Rosberg 19 pontos előnnyel áll az élen két futammal a szezon vége előtt. „Nagyon jól alakult ez a két utolsó győzelem. Bárcsak az összes többi is így alakult volna. A történelem megmutatta, hogy soha sem késő (harcolni a világbajnoki címért). A szívem összes lüktetésével versenyzek. Ha többet kellett volna beleadnom, az is ment volna, ami egy olyan pozitív dolog, amit magammal vihetek erről a hétvégéről.” – szögezte le a versenygyőztes Hamilton. 

Az eseménydúsnak kevésbé mondható futam utolsó néhány köre igencsak mozgalmasra sikeredett. Sebastian Vettel úgy taktikázott, hogy a többieknél később ment be a bokszba, miközben Daniel Ricciardo 20 körrel a futam vége előtt váltott lágy abroncsokra. Ez pedig azt eredményezte, hogy a két pilóta fel tudott zárkózni a harmadik helyen köröző Verstappenre a záró körökben. Vettel nyomás alá helyezte Verstappent, aki három körrel a verseny vége előtt az első kanyarban kitette a németet a fűre és megtartotta a pozícióját, nem adta azt át a németnek.

Ricciardo mindeközben felzárkózott Vettelre. Vettel persze folyamatosan panaszkodott a rádióban Verstappen miatt. Verstappen feltartotta Vettelt, aki védekezés közben az utolsó előtti körben fékezés alatt védte helyzetét a mögötte jövő Ricciardóval szemben, de büntetést ezért csak a verseny után kapott. S így elvesztette a bronzérmes helyezést. Visszanyalt a fagyi. Ugyanis az USA Nagydíjon pont az ő panaszkodása miatt vezették be ennek a manővernek a tiltását. Max Verstappen ezt ugyanis korábban előszeretettel vetette be nem egy nagydíjon. 

Mögöttük Kimi Raikkönen ért célba a hatodik helyen. A Ferrari finn pilótája Nico Hülkenberget előzte ki ezért a helyért, aki védekezés közben megpördült, s végül hetedik lett. Őket Valtteri Bottas, Felipe Massa és a helyi hős, Sergio Perez követi az első tízben. Utóbbi a verseny nagy részét Massa mögött töltötte, mivel képtelen volt kielőzni őt 30 (!) körön keresztül. Talán Massa hazai versenyén, a soron következő Brazil Nagydíjon visszaadhatja majd neki ezt Perez, aki természetes módon a lehető legjobb helyen szeretett volna célba érni hazai közönsége előtt. A Forma-1-es mezőny tagjai egy kicsit kifújhatják magukat, hiszen két hét múlva (2016. november 13.) folytatódik a szezon. A mezőny marad a dél-amerikai kontinensen, hiszen a sokáig szezonzáró futamként funkcionáló Brazil Nagydíj következik Sao Paolóban.  

2016-os Mexikói Forma-1-es Nagydíj eredménye 

1. Lewis Hamilton             Mercedes                          1:40:31.402
2. Nico Rosberg                Mercedes                          + 8.354
3. Daniel Ricciardo            Red Bull                            + 20.858
4. Max Verstappen            Red Bull                            + 21.323
5. Sebastian Vettel            Ferrari                              + 27.313
6. Kimi Raikkönen             Ferrari                                + 49.376
7. Nico Hülkenberg           Force India                        + 58.891
8. Valtteri Bottas               Williams                            + 1:05.612
9. Felipe Massa                Williams                            + 1:16.206
10. Sergio Perez               Force India                        + 1:16.798

A világbajnokság eredménye a Mexikói Nagydíj után

Pilóták: 

1. Nico Rosberg                          349 pont
2. Lewis Hamilton                        330 pont
3. Daniel Ricciardo                      242 pont
4. Sebastian Vettel                      187 pont
5. Kimi Raikkönen                       178 pont
6. Max Verstappen                      177 pont
7. Sergio Perez                             85 pont
8. Valtteri Bottas                           85 pont
9. Nico Hülkenberg                        60 pont
10. Fernando Alonso                     52 pont 

Konstruktőrök: 

1. Mercedes                                679 pont
2. Red Bull                                  422 pont
3. Ferrari                                      370 pont
4. Force India                              145 pont
5. Williams                                   136 pont
6. McLaren                                    74 pont
7. Toro Rosso                                55 pont
8. Haas                                          29 pont
9. Renault                                        8 pont
10. Manor                                       1 pont

(Forrás: Amber PR)