Autós hírek: Japán F1-es Nagydíj, Szuzuka: Rosberg Japánban a császár


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


 

Az alig egy héttel ezelőtti izgalmas Malajziai Nagydíjat egy átlagos japán futam követett vasárnap a szuzukai pályán. A Mercedes malajziai botladozását követően összeszedte magát és pilótái első és harmadik helyezésével alig négy futammal a szezon vége előtt megszerezte zsinórban harmadik világbajnoki címét. Nico Rosberg újra nagyot ment és életében először felállhatott a japán dobogó tetejére. A második helyen a nagyon boldog Max Verstappen (Red Bull) ért célba. Lewis Hamilton bár bronzérmes lett, nagyon letörten vette ezt tudomásul. Világbajnoki címvédése egyre távolabb kerül tőle.
„Micsoda fantasztikus hétvége. Nagyszerű, hogy itt nyertem és gratulálok a munkatársaknak és a csapatnak a konstruktőri világbajnoki cím megnyeréséért. Ünnepeljük egy hatalmasat.” – nyilatkozta a dobogón Nico Rosberg.
A pole pozícióból rajtoló Rosberg könnyen eljött a startot követően és onnan kezdve senkitől sem zavartatva körözött az élen és ért célba elsőként. Legnagyobb ellenfele Lewis Hamilton nem jól rajtolt, beragadt, sokan kielőzték és az első kör végére a nyolcadik helyen találta magát. Később visszaverekedte magát a harmadik helyre, de ez sem segített azon, hogy Rosberg újabb tíz ponttal növelte világbajnokságbeli előnyét. Négy futam van még hátra és összesen 100 pontot lehet szerezni azalatt, tehát még semmi sincs lefutva a két csapattárs között. A Mercedes számára a legfőbb dolog, hogy ezen a hétvégén végre megvédte világbajnoki címét, zsinórban harmadjára.
Hamilton számára ez egy újabb bosszantó hétvége volt. A nyári szünet előtti utolsó futamon, a Német Nagydíjon tudott utoljára nyerni a brit, s azóta, bár állt már dobogón, de nyerni nem tudott. A nyár végén fellobbanó reménye világbajnoki címvédésére elaludni látszik.
A második helyen célbaérő Max Verstappennek ellenben fülig ért a szája. Az utóbbi időben megtáltosodó csapattársa, Daniel Ricciardo ért célba előkelőbb helyeken, s ezt még meg is koronázta az ausztrál a malajziai győzelemmel. A fiatal holland kezdhette érezni a nyomást, ami most egy kicsit engedett, s elégtétellel töltheti el, hogy egyedüli Red Bull-pilótaként állt a szuzukai dobogón.
Az élen autózó Rosberg és Verstappen dolgát segítette Sergio Perez, bár önhibáján kívül. A mexikói pilóta ugyanis feltartotta a mögötte autózó pilótákat, mígnem a gyorsabban haladók ki nem előzték őt.
Hamilton közben csapata kitűnő stratégiájának köszönhetően haladt felfelé a mezőnyben. Először az első bokszbeállása előtt maradt ki tovább a gumijain, s ezáltal két helyet lépett előre, majd Hülkenberg megelőzését követően gyorsan kielőzte Ricciardót is. A 14. körre már a negyedik helyen autózott. Sebastian Vettel volt a következő, aki közte és a dobogós helyezés között állt. A második bokszbeállások alkalmával Hamilton ment be először a bokszba friss gumikért, majd a következő körben erre válaszul Vettel is bement, de a körülmények kedvezőtlen összejátszásának köszönhetően a német jött ki rosszabbul a helyzetből és visszaesett Hamilton mögé. A Ferrari próbálta menteni a menthetőt és Vettel autójára puha gumikat tettek Hamilton kemény abroncsai ellenében. Ez nem jött be és Vettel kezdett lemaradni a Mercedes pilótájától.
Hamilton ellenben kezdett felzárkózni Verstappenre és mindössze hat körrel a verseny vége előtt már a sarkában volt. A lehetőséggel viszont nem tudott élni, egy előzési kísérlet közben leszaladt a menekülő útra és bár ezzel megelőzte a holland Red Bull-pilótát, a helyet vissza kellett adnia. Annyira leszakadt tőle ezáltal, hogy a második helyezés lehetősége elúszott számára. Lemondó arckifejezéssel vették csapatának szerelői tudomásul, hogy a Mercedes címvédését nem kíséri kettős ezüst nyíl-győzelem.
Sebastian Vettel végül kénytelen volt beérni a negyedik helyezéssel. A németet csapattársa, Kimi Raikkönen követi az ötödik helyen, pedig a finn pilótától többet vártunk volna azután, hogy a harmadik helyre kvalifikálta magát az időmérő edzésen. Őt Daniel Ricciardo követi a hatodik helyen, aki láthatóan motorerő problémákkal küszködve versenyzett.
A Force India-Williams háziversenyt a Force India nyerte és három pontos előnyét tíz pontra növelte a konstruktőrök között. Ezt Perez és Hülkenberg hetedik és nyolcadik helyének köszönheti a csapat. A kilencedik és tizedik helyen ért végül célba a két Williams-pilóta, Felipe Massa és Valtteri Bottas.
Ezen a balesettől mentes és a várakozásokkal ellentétben szép időben megrendezett versenyen mindenki célba ért, a tizenkettedik helyezett Jolyon Palmertől kezdve minden pilóta egy kör hátrányban.
Eddig szuperlatívuszokban beszélhettünk a McLaren teljesítményéről, amelyet sajnos pont a Honda hazai versenyén nem tehetünk. Fernando Alonso és Jenson Button 16 és 18 helyezése nem méltó dicséretre.
A Forma-1-es mezőny tagjai ezután a tengerentúlra utaznak egy viszonylag új helyszínre, a két hét múlva (2016. október 23.) megrendezésre kerülő USA Nagydíjra, Austinba. Az első austini futamot 2012-ben Lewis Hamilton nyerte meg és utána még kétszer sikerült neki ez a bravúr (2014, 2015). Nico Rosberg bár nagyon jó formában van, különösen a nyári szünet óta, mégis tarthat ettől a futamtól, s attól, hogy ezúttal Lewis Hamiltonnak áll majd a zászló. Kérdés a brit pilótát mennyire hátráltatja majd autója a győzelem megszerzésében, vagy a frusztrációját legyőzve megszerzi első győzelmét augusztus óta?
2016-os Japán Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Nico Rosberg                Mercedes                          1:26:43.333
2. Max Verstappen            Red Bull                            + 4.978
3. Lewis Hamilton             Mercedes                          + 5.776
4. Sebastian Vettel            Ferrari                               + 20.269
5. Kimi Raikkönen             Ferrari                               + 28.370
6. Daniel Ricciardo            Red Bull                            + 33.941
7. Sergio Perez                 Force India                        + 57.495
8. Nico Hülkenberg           Force India                        + 59.177
9. Felipe Massa                Williams                            + 1:37.763
10. Valtteri Bottas             Williams                            + 1:38.323
A világbajnokság eredménye a Japán Nagydíj után
Pilóták:
1. Nico Rosberg                          313 pont
2. Lewis Hamilton                        280 pont
3. Daniel Ricciardo                      212 pont
4. Kimi Raikkönen                       170 pont
5. Max Verstappen                      165 pont
6. Sebastian Vettel                      165 pont
7. Valtteri Bottas                           81 pont
8. Sergio Perez                             80 pont
9. Nico Hülkenberg                        54 pont
10. Felipe Massa                           43 pont
Konstruktőrök:
1. Mercedes                                593 pont
2. Red Bull                                   385 pont
3. Ferrari                                      335 pont
4. Force India                              134 pont
5. Williams                                   124 pont
6. McLaren                                    62 pont
7. Toro Rosso                                47 pont
8. Haas                                          28 pont
9. Renault                                        8 pont
10. Manor                                       1 pont
(Forrás: Amber PR)

Az alig egy héttel ezelőtti izgalmas Malajziai Nagydíjat egy átlagos japán futam követett vasárnap a szuzukai pályán. A Mercedes malajziai botladozását követően összeszedte magát és pilótái első és harmadik helyezésével alig négy futammal a szezon vége előtt megszerezte zsinórban harmadik világbajnoki címét. Nico Rosberg újra nagyot ment és életében először felállhatott a japán dobogó tetejére. A második helyen a nagyon boldog Max Verstappen (Red Bull) ért célba. Lewis Hamilton bár bronzérmes lett, nagyon letörten vette ezt tudomásul. Világbajnoki címvédése egyre távolabb kerül tőle. „Micsoda fantasztikus hétvége. Nagyszerű, hogy itt nyertem és gratulálok a munkatársaknak és a csapatnak a konstruktőri világbajnoki cím megnyeréséért. Ünnepeljük egy hatalmasat.” – nyilatkozta a dobogón Nico Rosberg. 

A pole pozícióból rajtoló Rosberg könnyen eljött a startot követően és onnan kezdve senkitől sem zavartatva körözött az élen és ért célba elsőként. Legnagyobb ellenfele Lewis Hamilton nem jól rajtolt, beragadt, sokan kielőzték és az első kör végére a nyolcadik helyen találta magát. Később visszaverekedte magát a harmadik helyre, de ez sem segített azon, hogy Rosberg újabb tíz ponttal növelte világbajnokságbeli előnyét. Négy futam van még hátra és összesen 100 pontot lehet szerezni azalatt, tehát még semmi sincs lefutva a két csapattárs között. A Mercedes számára a legfőbb dolog, hogy ezen a hétvégén végre megvédte világbajnoki címét, zsinórban harmadjára. Hamilton számára ez egy újabb bosszantó hétvége volt. A nyári szünet előtti utolsó futamon, a Német Nagydíjon tudott utoljára nyerni a brit, s azóta, bár állt már dobogón, de nyerni nem tudott. A nyár végén fellobbanó reménye világbajnoki címvédésére elaludni látszik. A második helyen célbaérő Max Verstappennek ellenben fülig ért a szája.

Az utóbbi időben megtáltosodó csapattársa, Daniel Ricciardo ért célba előkelőbb helyeken, s ezt még meg is koronázta az ausztrál a malajziai győzelemmel. A fiatal holland kezdhette érezni a nyomást, ami most egy kicsit engedett, s elégtétellel töltheti el, hogy egyedüli Red Bull-pilótaként állt a szuzukai dobogón. Az élen autózó Rosberg és Verstappen dolgát segítette Sergio Perez, bár önhibáján kívül. A mexikói pilóta ugyanis feltartotta a mögötte autózó pilótákat, mígnem a gyorsabban haladók ki nem előzték őt. Hamilton közben csapata kitűnő stratégiájának köszönhetően haladt felfelé a mezőnyben. Először az első bokszbeállása előtt maradt ki tovább a gumijain, s ezáltal két helyet lépett előre, majd Hülkenberg megelőzését követően gyorsan kielőzte Ricciardót is. A 14. körre már a negyedik helyen autózott. Sebastian Vettel volt a következő, aki közte és a dobogós helyezés között állt. A második bokszbeállások alkalmával Hamilton ment be először a bokszba friss gumikért, majd a következő körben erre válaszul Vettel is bement, de a körülmények kedvezőtlen összejátszásának köszönhetően a német jött ki rosszabbul a helyzetből és visszaesett Hamilton mögé. A Ferrari próbálta menteni a menthetőt és Vettel autójára puha gumikat tettek Hamilton kemény abroncsai ellenében. Ez nem jött be és Vettel kezdett lemaradni a Mercedes pilótájától. Hamilton ellenben kezdett felzárkózni Verstappenre és mindössze hat körrel a verseny vége előtt már a sarkában volt. A lehetőséggel viszont nem tudott élni, egy előzési kísérlet közben leszaladt a menekülő útra és bár ezzel megelőzte a holland Red Bull-pilótát, a helyet vissza kellett adnia. Annyira leszakadt tőle ezáltal, hogy a második helyezés lehetősége elúszott számára. Lemondó arckifejezéssel vették csapatának szerelői tudomásul, hogy a Mercedes címvédését nem kíséri kettős ezüst nyíl-győzelem. Sebastian Vettel végül kénytelen volt beérni a negyedik helyezéssel.

A németet csapattársa, Kimi Raikkönen követi az ötödik helyen, pedig a finn pilótától többet vártunk volna azután, hogy a harmadik helyre kvalifikálta magát az időmérő edzésen. Őt Daniel Ricciardo követi a hatodik helyen, aki láthatóan motorerő problémákkal küszködve versenyzett. A Force India-Williams háziversenyt a Force India nyerte és három pontos előnyét tíz pontra növelte a konstruktőrök között. Ezt Perez és Hülkenberg hetedik és nyolcadik helyének köszönheti a csapat. A kilencedik és tizedik helyen ért végül célba a két Williams-pilóta, Felipe Massa és Valtteri Bottas. Ezen a balesettől mentes és a várakozásokkal ellentétben szép időben megrendezett versenyen mindenki célba ért, a tizenkettedik helyezett Jolyon Palmertől kezdve minden pilóta egy kör hátrányban. Eddig szuperlatívuszokban beszélhettünk a McLaren teljesítményéről, amelyet sajnos pont a Honda hazai versenyén nem tehetünk. Fernando Alonso és Jenson Button 16 és 18 helyezése nem méltó dicséretre.

A Forma-1-es mezőny tagjai ezután a tengerentúlra utaznak egy viszonylag új helyszínre, a két hét múlva (2016. október 23.) megrendezésre kerülő USA Nagydíjra, Austinba. Az első austini futamot 2012-ben Lewis Hamilton nyerte meg és utána még kétszer sikerült neki ez a bravúr (2014, 2015). Nico Rosberg bár nagyon jó formában van, különösen a nyári szünet óta, mégis tarthat ettől a futamtól, s attól, hogy ezúttal Lewis Hamiltonnak áll majd a zászló. Kérdés a brit pilótát mennyire hátráltatja majd autója a győzelem megszerzésében, vagy a frusztrációját legyőzve megszerzi első győzelmét augusztus óta?

2016-os Japán Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Nico Rosberg                Mercedes                          1:26:43.333
2. Max Verstappen            Red Bull                            + 4.978
3. Lewis Hamilton             Mercedes                          + 5.776
4. Sebastian Vettel            Ferrari                               + 20.269
5. Kimi Raikkönen             Ferrari                               + 28.370
6. Daniel Ricciardo            Red Bull                            + 33.941
7. Sergio Perez                 Force India                        + 57.495
8. Nico Hülkenberg           Force India                        + 59.177
9. Felipe Massa                Williams                            + 1:37.763
10. Valtteri Bottas             Williams                            + 1:38.323

A világbajnokság eredménye a Japán Nagydíj után

Pilóták:

1. Nico Rosberg                          313 pont
2. Lewis Hamilton                        280 pont
3. Daniel Ricciardo                      212 pont
4. Kimi Raikkönen                       170 pont
5. Max Verstappen                      165 pont
6. Sebastian Vettel                      165 pont
7. Valtteri Bottas                           81 pont
8. Sergio Perez                             80 pont
9. Nico Hülkenberg                        54 pont
10. Felipe Massa                           43 pont 

Konstruktőrök:

1. Mercedes                                593 pont
2. Red Bull                                   385 pont
3. Ferrari                                      335 pont
4. Force India                              134 pont
5. Williams                                   124 pont
6. McLaren                                    62 pont
7. Toro Rosso                                47 pont
8. Haas                                          28 pont
9. Renault                                        8 pont
10. Manor                                       1 pont 

(Forrás: Amber PR)