Autós hírek: Olasz F1-es Nagydíj: Monzát is bevette Rosberg


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


 

A belgiumi szokatlanul meleg időjárás Olaszországban is folytatódott a hétvégén, de ez Nico Rosberget cseppet sem zavarta meg abban, hogy a nyári szünet utáni második futamot is megnyerje. Belgium után a hétvégi Olasz Nagydíjon is győzedelmeskedett a Mercedes német pilótája, s begyűjtötte pályafutása 50. győzelmét. Bár az időmérő edzés után sokan úgy gondolták, hogy ezt a futamgyőzelmet senki nem veheti el Hamiltontól, a brit a rajtnál beragadt és utána már csak a második helyig tudta felverekedni magát. Hamilton bosszúsága a dobogón érthető volt, előnye az egyéni ponttáblán két pontra olvadt. A dobogó harmadik fokára a Tifosi nagy örömére a Ferrarival versenyző Sebastian Vettel állhatott fel.
Nico Rosberg nagyon boldog lehet. Azután, hogy a múlt hétvégén megszerezte pályafutása első győzelmét Spában, most ugyanezt tette Monzában is. Ráadásul kezdi ledolgozni hátrányát Hamiltonhoz képest, s jó úton halad afelé, hogy visszaszerezze a már markában érzett lehetőséget a világbajnoki cím megszerzésére. „Nagyszerűen érzem magam, újra versenyben vagyok Lewis-szal. Mindig nagy harc ez közöttünk és már alig várom, hogy mi következik.” – szögezte le a dobogón a Ferrari rajongók piros tengere fölé magasodó emelvényen.
Nico Rosberg sorsa már a rajtnál eldőlt. A rajtelső Lewis Hamilton ugyanis beragadt a start után, s jelentősen visszaesett a mezőnyben. Rosberg könnyedén elhúzott a két Ferrarival a sarkában. A pirosakat Valtteri Bottas és Daniel Ricciardo követte.
Hamilton nagy szerencséjére csapatának csattanós válasza volt arra, hogyan hozza fel őt a mezőny elejére. A Mercedes egy bokszbeállásos stratégiájának köszönhetően – a többség két bokszbeállást alkalmazott – a címvédő világbajnok a bokszbeállások második köre után ki tudta előzni Vettelt és Raikkönent. Hiába került előrébb Hamilton, végül nem tudta utolérni Rosberget.
A Ferrari tempója nem volt elég jó egy kettős dobogós helyezéshez, pedig Kimi Raikkönen negyedik helye azt mutatja, hogy a maranellóiak elég jó úton jártak hazai versenyükön. A Mercedes fölénye azonban megtörhetetlennek látszik az idei szezonban is.
Eddig a Red Bull egyik, ha nem mindkét, versenyzője az Osztrák Nagydíj óta dobogón tudott végezni. Ennek a sorozatnak azonban vége szakadt Itáliában. Daniel Ricciardo volt ezúttal is a jobb Red Bull-pilóta, de erőfeszítései csak az ötödik helyre voltak elegendőek. Az ausztrál az utolsó körökben előzte ki Valtteri Bottast, akinek így csak a hatodik hely jutott. Mivel azonban az év végén búcsúzó Felipe Massa is pontszerző helyen ért célba – kilencedik lett – a Williams visszavette negyedik helyét a Force Indiától a konstruktőrök között.
Max Verstappen borzalmas rajtját követően végül a hetedik helyre tudta célba kormányozni autóját. Ezt a helyet a Force India pilótájától, Sergio Pereztől vette át négy körrel a verseny vége előtt. Az utolsó pontszerző helyezés Nico Hülkenbergé lett a tizedik helyen. Elmondható, hogy a Williams-Force India háziversenyt ezúttal a Williams nyerte meg, bár nem ért el olyan jó eredményt, mint a tavalyi olasz futamon.
Jenson Button, aki szintén nagy bejelentést tett Monzában – egy év szabadságot vesz ki és a csapat nagykövete lesz – a 12. helyezést tudta megszerezni Roman Grosjean mögött és Esteban Gutierrez előtt. A mexikói volt a harmadik pilóta, akinek nagyon rosszul sikerült a rajtja Monzában. Fernando Alonso pont nélkül hagyja el a Taljánok földjét, de övé a leggyorsabb köridő dicsősége.
Négyen nem értek célba. Kvjat és Wehrlein autója technikai meghibásodása miatt mondott korai búcsút a futamnak, miközben Palmer és Nasr a második körben egymásnak ütközve estek ki a versenyből.
Az Olasz Nagydíjjal szokás szerint véget ért a 2016-ös Forma-1-es szezon európai része. Két hét múlva már az ázsiai Szingapúrban (2016. szeptember 18.) esti fényeknél állnak rajthoz a csapatok. Tavaly Sebastian Vettel állhatott annak a dobogónak legtetején amelyre egy Mercedes pilóta sem ért fel. A világbajnoki címért folyó ádáz küzdelemben idén azonban egyik Mercedes pilóta sem engedhet meg magának egy ilyen, a tavalyihoz hasonló, gyatra szereplést.
2016-os Olasz Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Nico Rosberg                Mercedes                          1:17:28.089
2. Lewis Hamilton             Mercedes                          + 15.070
3. Sebastian Vettel            Ferrari                               + 20.990
4. Kimi Raikkönen             Ferrari                               + 27.561
5. Daniel Ricciardo            Red Bull                            + 45.295
6. Valtteri Bottas               Williams                            + 51.015
7. Max Verstappen            Red Bull                            + 54.236
8. Sergio Perez                 Force India                        + 1:04.954
9. Felipe Massa                Williams                            + 1:05.617
10. Nico Hülkenberg         Force India                        + 1:18.656
A világbajnokság eredménye az Olasz Nagydíj után
Pilóták:
1. Lewis Hamilton                        250 pont
2. Nico Rosberg                          248 pont
3. Daniel Ricciardo                      161 pont
4. Sebastian Vettel                      143 pont
5. Kimi Raikkönen                       136 pont
6. Max Verstappen                      121 pont
7. Valtteri Bottas                           70 pont
8. Sergio Perez                             62 pont
9. Nico Hülkenberg                        46 pont
10. Felipe Massa                           41 pont
Konstruktőrök:
1. Mercedes                                498 pont
2. Red Bull                                  290 pont
3. Ferrari                                      279 pont
4. Williams                                   111 pont
5. Force India                              108 pont
6. McLaren                                    48 pont
7. Toro Rosso                                45 pont
8. Haas                                          28 pont
9. Renault                                        6 pont
10. Manor                                       1 pont
(Forrás: Amber PR)

A belgiumi szokatlanul meleg időjárás Olaszországban is folytatódott a hétvégén, de ez Nico Rosberget cseppet sem zavarta meg abban, hogy a nyári szünet utáni második futamot is megnyerje. Belgium után a hétvégi Olasz Nagydíjon is győzedelmeskedett a Mercedes német pilótája, s begyűjtötte pályafutása 50. győzelmét. Bár az időmérő edzés után sokan úgy gondolták, hogy ezt a futamgyőzelmet senki nem veheti el Hamiltontól, a brit a rajtnál beragadt és utána már csak a második helyig tudta felverekedni magát. Hamilton bosszúsága a dobogón érthető volt, előnye az egyéni ponttáblán két pontra olvadt. A dobogó harmadik fokára a Tifosi nagy örömére a Ferrarival versenyző Sebastian Vettel állhatott fel. Nico Rosberg nagyon boldog lehet. Azután, hogy a múlt hétvégén megszerezte pályafutása első győzelmét Spában, most ugyanezt tette Monzában is. Ráadásul kezdi ledolgozni hátrányát Hamiltonhoz képest, s jó úton halad afelé, hogy visszaszerezze a már markában érzett lehetőséget a világbajnoki cím megszerzésére. „Nagyszerűen érzem magam, újra versenyben vagyok Lewis-szal. Mindig nagy harc ez közöttünk és már alig várom, hogy mi következik.” – szögezte le a dobogón a Ferrari rajongók piros tengere fölé magasodó emelvényen. Nico Rosberg sorsa már a rajtnál eldőlt. A rajtelső Lewis Hamilton ugyanis beragadt a start után, s jelentősen visszaesett a mezőnyben. Rosberg könnyedén elhúzott a két Ferrarival a sarkában. A pirosakat Valtteri Bottas és Daniel Ricciardo követte. Hamilton nagy szerencséjére csapatának csattanós válasza volt arra, hogyan hozza fel őt a mezőny elejére. A Mercedes egy bokszbeállásos stratégiájának köszönhetően – a többség két bokszbeállást alkalmazott – a címvédő világbajnok a bokszbeállások második köre után ki tudta előzni Vettelt és Raikkönent. Hiába került előrébb Hamilton, végül nem tudta utolérni Rosberget. A Ferrari tempója nem volt elég jó egy kettős dobogós helyezéshez, pedig Kimi Raikkönen negyedik helye azt mutatja, hogy a maranellóiak elég jó úton jártak hazai versenyükön. A Mercedes fölénye azonban megtörhetetlennek látszik az idei szezonban is. Eddig a Red Bull egyik, ha nem mindkét, versenyzője az Osztrák Nagydíj óta dobogón tudott végezni. Ennek a sorozatnak azonban vége szakadt Itáliában. Daniel Ricciardo volt ezúttal is a jobb Red Bull-pilóta, de erőfeszítései csak az ötödik helyre voltak elegendőek. Az ausztrál az utolsó körökben előzte ki Valtteri Bottast, akinek így csak a hatodik hely jutott. Mivel azonban az év végén búcsúzó Felipe Massa is pontszerző helyen ért célba – kilencedik lett – a Williams visszavette negyedik helyét a Force Indiától a konstruktőrök között.

Max Verstappen borzalmas rajtját követően végül a hetedik helyre tudta célba kormányozni autóját. Ezt a helyet a Force India pilótájától, Sergio Pereztől vette át négy körrel a verseny vége előtt. Az utolsó pontszerző helyezés Nico Hülkenbergé lett a tizedik helyen. Elmondható, hogy a Williams-Force India háziversenyt ezúttal a Williams nyerte meg, bár nem ért el olyan jó eredményt, mint a tavalyi olasz futamon.Jenson Button, aki szintén nagy bejelentést tett Monzában – egy év szabadságot vesz ki és a csapat nagykövete lesz – a 12. helyezést tudta megszerezni Roman Grosjean mögött és Esteban Gutierrez előtt. A mexikói volt a harmadik pilóta, akinek nagyon rosszul sikerült a rajtja Monzában. Fernando Alonso pont nélkül hagyja el a Taljánok földjét, de övé a leggyorsabb köridő dicsősége.Négyen nem értek célba. Kvjat és Wehrlein autója technikai meghibásodása miatt mondott korai búcsút a futamnak, miközben Palmer és Nasr a második körben egymásnak ütközve estek ki a versenyből. 

Az Olasz Nagydíjjal szokás szerint véget ért a 2016-ös Forma-1-es szezon európai része. Két hét múlva már az ázsiai Szingapúrban (2016. szeptember 18.) esti fényeknél állnak rajthoz a csapatok. Tavaly Sebastian Vettel állhatott annak a dobogónak legtetején amelyre egy Mercedes pilóta sem ért fel. A világbajnoki címért folyó ádáz küzdelemben idén azonban egyik Mercedes pilóta sem engedhet meg magának egy ilyen, a tavalyihoz hasonló, gyatra szereplést.  

A 2016-os Olasz Forma-1-es Nagydíj eredménye 

1. Nico Rosberg                Mercedes                          1:17:28.089
2. Lewis Hamilton             Mercedes                          + 15.070
3. Sebastian Vettel            Ferrari                               + 20.990
4. Kimi Raikkönen             Ferrari                               + 27.561
5. Daniel Ricciardo            Red Bull                            + 45.295
6. Valtteri Bottas               Williams                            + 51.015
7. Max Verstappen            Red Bull                            + 54.236
8. Sergio Perez                 Force India                        + 1:04.954
9. Felipe Massa                Williams                            + 1:05.617
10. Nico Hülkenberg         Force India                        + 1:18.656

A világbajnokság eredménye az Olasz Nagydíj után

Pilóták: 

1. Lewis Hamilton                        250 pont
2. Nico Rosberg                          248 pont
3. Daniel Ricciardo                      161 pont
4. Sebastian Vettel                      143 pont
5. Kimi Raikkönen                       136 pont
6. Max Verstappen                      121 pont
7. Valtteri Bottas                           70 pont
8. Sergio Perez                             62 pont
9. Nico Hülkenberg                        46 pont
10. Felipe Massa                           41 pont 

Konstruktőrök: 

1. Mercedes                                498 pont
2. Red Bull                                  290 pont
3. Ferrari                                      279 pont
4. Williams                                   111 pont
5. Force India                              108 pont
6. McLaren                                    48 pont
7. Toro Rosso                                45 pont
8. Haas                                          28 pont
9. Renault                                        6 pont
10. Manor                                       1 pont 

(Forrás: Amber PR)