Autós hírek: Európa F1-es Nagydíj, Baku: Rosberg ismét a csúcson


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


 

Nico Rosberg visszavette a stafétát, s az Orosz Nagydíj után ismét felállhatott a dobogó legfelső fokára, ezúttal az Európa Nagydíjnak otthont adó bakui pályán. A második helyen Kanada után ismét Sebastian Vettelt üdvözölhetjük. A bronzérmes helyezést idén immár másodjára Sergio Perez szerezte meg a Force Indiával.
„Csodálatos nap és csodálatos hétvége volt ez a mostani. Nagyszerű pályát alkottak, tényleg izgalmas versenyzés volt. Az időmérő edzés a terveink szerint alakult. Nem voltak gondok, teljes gázzal hajtottam.” – szögezte le a versenygyőztes Rosberg.
Nico Rosberg ezzel a győzelmével ismét nagyra növelte előnyét az egyéni ponttáblán Lewis Hamiltonnal szemben, aki ezúttal csak az ötödik helyre tudta célba kormányozni autóját. A Mercedes német pilótájának nem kellett különösebb erőkifejtést végeznie az első helyért, ugyanis senkitől sem zavartatva rajtcél győzelmet gyűjtött be a vadonatúj bakui pályán.
A Forma-1-es futamot megelőző GP2-es verseny után sokan azt várták, hogy nagy tumultus alakul majd ki a rajtnál és később is biztonsági autós időszakok lesznek trükkös azeri pályán. Ehhez képest eseménytelen versennyel nyitott újabb fejezetet a Forma-1-es történelemkönyvben a 2016-os Európa Nagydíj.
Miközben Nico Rosberg nagy magányában körözött az élen, a hátrébb autózó Lewis Hamilton autója beállításával küszködött. A brit már eleve a tizedik helyről, a mezőny közepéből rajtolt el, s bár felverekedte magát az ötödik helyre, onnan már nem tudott tovább gyorsulni autója elállítódott beállítása miatt. Csapata nem segíthette a pilótát, a szabályok értelmében, így jobb híján maga próbálta orvosolni a hibát, sikertelenül. Eközben egyre messzebb került attól, hogy előkelőbb helyen érhessen célba.
Mivel semmilyen nagy baleset nem történt, s végül négy autó nem ért csak célba, Rosbergnek nem volt oka tartani attól, hogy elvesztheti az első helyet. A német mögött úgy tűnt, kettős Ferrari-dobogó alakul ki. Vettel viszonylag kiegyensúlyozottan vezetett a második helyen, s őt csapattársa, Kimi Raikkönen követte a harmadikon. A finn a verseny nagy részében ebben a pozícióban vezetett, de aztán a megtáltosodott Sergio Perez beérte és kielőzte őt két körrel a verseny vége előtt.
Kimi Raikkönen elég frusztrált volt a verseny alatt. Öt másodperces büntetést kapott, mivel átlépte a bokszutcát és a pályát elválasztó fehér vonalat. Először nem értette ezért miért kell büntetést kapni, majd értetlenkedve fogadta, hogy miért nem kaphat technikai tanácsot a csapatától rádión.
Perez hétvégéje nem indult túl jól. A mexikói pilóta az időmérő edzés során a második legjobb időt futotta, de később öt rajthelyes büntetést kapott. Történt ugyanis, hogy az Európa Nagydíj harmadik szabadedzésén odacsapta autóját a falnak, s ekkor megsérült autójában a sebességváltó. Ezt ki kellett cserélni, ez viszont büntetéssel jár. Ki tudja milyen helyezést ért volna el, ha jobban odafigyel, és nem töri össze az autóját!
Valtteri Bottas lett a hatodik helyezett a Williams volánja mögött. Azok jártak jól, akik mindössze egy kerékcserét terveztek be. A Red Bull kettő kerékcseréjével pilótái hátul végeztek Daniel Ricciardo és Max Verstappen csak a hetedik és nyolcadik helyet tudták megszerezni, pedig sokkal előrébb is végezhettek volna egy jobb stratégiával.
A Force India szárnyalását kihasználva ért célba kilencedikként Nico Hülkenberg. A német pilótát Felipe Massa követi az utolsó pontszerző helyen.
Mindössze négy pilóta nem ért célba az azeri pályán. Danyiil Kvjat és Carlos Saiz felfüggesztési problémák miatt állt ki, Pascal Wehrlein fékje meghibásodása miatt fejezte be korán a futamot. Fernando Alonso, a bakui futam nagykövetének autójában rendetlenkedett a sebességváltó, s emiatt távozott idejekorán a versenyből.
Baku után két hetes pihenő vár a csapatokra, ami alatt a focirajongó csapattagok kiélvezhetik sportszenvedélyüket. A Forma-1-es cirkusz egyre közeledik hazánkhoz! Július 3.-án a sógoroknál, az ultramodern spielbergi pályán küzdenek meg egymással a versenyzők. Egy kis brit kitérőt követően július végén pedig már nálunk, a teljesen újraaszfaltozott Hungaroringen landol a cirkusz. Ekkor már testközelből szagolhatunk bele a Forma-1 izgalmas légkörébe, s találkozhatunk a Forma-1-es idolokkal.
2016-os Európa Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Nico Rosberg                 Mercedes                           1:32:52.366
2. Sebastian Vettel             Ferrari                                + 16.696
3. Sergio Perez                  Force India                         + 25.241
4. Kimi Raikkönen              Ferrari                                + 33.102
5. Lewis Hamilton              Mercedes                           + 56.335
6. Valtteri Bottas                 Williams                              +1:00.886
7. Daniel Ricciardo             Red Bull                              +1:09.229
8. Max Verstappen             Red Bull                              +1:10.686
9. Nico Hülkenberg            Force India                         +1:17.708
10. Felipe Massa               Williams                              +1:25.375
Leggyorsabb köridő: Nico Rosberg (Mercedes), 1 perc 46.485 másodperc (48. kör)
A világbajnokság eredménye az Európa Nagydíj után
Pilóták:
1. Nico Rosberg                            141 pont
2. Lewis Hamilton                         117 pont
3. Sebastian Vettel                         96 pont
4. Kimi Raikkönen                           81 pont
5. Daniel Ricciardo                         78 pont
6. Max Verstappen                         54 pont
7. Valtteri Bottas                              52 pont
8. Sergio Perez                               39 pont
9. Felipe Massa                              38 pont
10. Danyiil Kvjat                              22 pont
11. Romain Grosjean                      22 pont
Konstruktőrök:
1. Mercedes                                  258 pont
2. Ferrari                                       177 pont
3. Red Bull                                    140 pont
4. Williams                                      90 pont
5. Force India                                 59 pont
6. Toro Rosso                                 32 pont
7. McLaren                                     24 pont
8. Haas                                           22 pont
9. Renault                                         6 pont
(Forrás: Amber PR)

Nico Rosberg visszavette a stafétát, s az Orosz Nagydíj után ismét felállhatott a dobogó legfelső fokára, ezúttal az Európa Nagydíjnak otthont adó bakui pályán. A második helyen Kanada után ismét Sebastian Vettelt üdvözölhetjük. A bronzérmes helyezést idén immár másodjára Sergio Perez szerezte meg a Force Indiával. „Csodálatos nap és csodálatos hétvége volt ez a mostani. Nagyszerű pályát alkottak, tényleg izgalmas versenyzés volt. Az időmérő edzés a terveink szerint alakult. Nem voltak gondok, teljes gázzal hajtottam.” – szögezte le a versenygyőztes Rosberg. Nico Rosberg ezzel a győzelmével ismét nagyra növelte előnyét az egyéni ponttáblán Lewis Hamiltonnal szemben, aki ezúttal csak az ötödik helyre tudta célba kormányozni autóját. A Mercedes német pilótájának nem kellett különösebb erőkifejtést végeznie az első helyért, ugyanis senkitől sem zavartatva rajtcél győzelmet gyűjtött be a vadonatúj bakui pályán. 

A Forma-1-es futamot megelőző GP2-es verseny után sokan azt várták, hogy nagy tumultus alakul majd ki a rajtnál és később is biztonsági autós időszakok lesznek trükkös azeri pályán. Ehhez képest eseménytelen versennyel nyitott újabb fejezetet a Forma-1-es történelemkönyvben a 2016-os Európa Nagydíj. Miközben Nico Rosberg nagy magányában körözött az élen, a hátrébb autózó Lewis Hamilton autója beállításával küszködött. A brit már eleve a tizedik helyről, a mezőny közepéből rajtolt el, s bár felverekedte magát az ötödik helyre, onnan már nem tudott tovább gyorsulni autója elállítódott beállítása miatt. Csapata nem segíthette a pilótát, a szabályok értelmében, így jobb híján maga próbálta orvosolni a hibát, sikertelenül. Eközben egyre messzebb került attól, hogy előkelőbb helyen érhessen célba. Mivel semmilyen nagy baleset nem történt, s végül négy autó nem ért csak célba, Rosbergnek nem volt oka tartani attól, hogy elvesztheti az első helyet.

A német mögött úgy tűnt, kettős Ferrari-dobogó alakul ki. Vettel viszonylag kiegyensúlyozottan vezetett a második helyen, s őt csapattársa, Kimi Raikkönen követte a harmadikon. A finn a verseny nagy részében ebben a pozícióban vezetett, de aztán a megtáltosodott Sergio Perez beérte és kielőzte őt két körrel a verseny vége előtt. Kimi Raikkönen elég frusztrált volt a verseny alatt. Öt másodperces büntetést kapott, mivel átlépte a bokszutcát és a pályát elválasztó fehér vonalat. Először nem értette ezért miért kell büntetést kapni, majd értetlenkedve fogadta, hogy miért nem kaphat technikai tanácsot a csapatától rádión. Perez hétvégéje nem indult túl jól. A mexikói pilóta az időmérő edzés során a második legjobb időt futotta, de később öt rajthelyes büntetést kapott. Történt ugyanis, hogy az Európa Nagydíj harmadik szabadedzésén odacsapta autóját a falnak, s ekkor megsérült autójában a sebességváltó. Ezt ki kellett cserélni, ez viszont büntetéssel jár. Ki tudja milyen helyezést ért volna el, ha jobban odafigyel, és nem töri össze az autóját! Valtteri Bottas lett a hatodik helyezett a Williams volánja mögött.

Azok jártak jól, akik mindössze egy kerékcserét terveztek be. A Red Bull kettő kerékcseréjével pilótái hátul végeztek Daniel Ricciardo és Max Verstappen csak a hetedik és nyolcadik helyet tudták megszerezni, pedig sokkal előrébb is végezhettek volna egy jobb stratégiával. A Force India szárnyalását kihasználva ért célba kilencedikként Nico Hülkenberg. A német pilótát Felipe Massa követi az utolsó pontszerző helyen. Mindössze négy pilóta nem ért célba az azeri pályán. Danyiil Kvjat és Carlos Saiz felfüggesztési problémák miatt állt ki, Pascal Wehrlein fékje meghibásodása miatt fejezte be korán a futamot. Fernando Alonso, a bakui futam nagykövetének autójában rendetlenkedett a sebességváltó, s emiatt távozott idejekorán a versenyből. Baku után két hetes pihenő vár a csapatokra, ami alatt a focirajongó csapattagok kiélvezhetik sportszenvedélyüket.
A Forma-1-es cirkusz egyre közeledik hazánkhoz! Július 3.-án a sógoroknál, az ultramodern spielbergi pályán küzdenek meg egymással a versenyzők. Egy kis brit kitérőt követően július végén pedig már nálunk, a teljesen újraaszfaltozott Hungaroringen landol a cirkusz. Ekkor már testközelből szagolhatunk bele a Forma-1 izgalmas légkörébe, s találkozhatunk a Forma-1-es idolokkal. 

2016-os Európa Forma-1-es Nagydíj eredménye 

1. Nico Rosberg                 Mercedes                           1:32:52.366
2. Sebastian Vettel             Ferrari                                + 16.696
3. Sergio Perez                  Force India                         + 25.241
4. Kimi Raikkönen              Ferrari                                + 33.102
5. Lewis Hamilton              Mercedes                           + 56.335
6. Valtteri Bottas                 Williams                              +1:00.886
7. Daniel Ricciardo             Red Bull                              +1:09.229
8. Max Verstappen             Red Bull                              +1:10.686
9. Nico Hülkenberg            Force India                         +1:17.708
10. Felipe Massa               Williams                              +1:25.375

Leggyorsabb köridő: Nico Rosberg (Mercedes), 1 perc 46.485 másodperc (48. kör)

A világbajnokság eredménye az Európa Nagydíj után

Pilóták: 

1. Nico Rosberg                            141 pont
2. Lewis Hamilton                         117 pont
3. Sebastian Vettel                         96 pont
4. Kimi Raikkönen                           81 pont
5. Daniel Ricciardo                         78 pont
6. Max Verstappen                         54 pont
7. Valtteri Bottas                              52 pont
8. Sergio Perez                               39 pont
9. Felipe Massa                              38 pont
10. Danyiil Kvjat                              22 pont
11. Romain Grosjean                      22 pont

Konstruktőrök:

1. Mercedes                                  258 pont
2. Ferrari                                       177 pont
3. Red Bull                                    140 pont
4. Williams                                      90 pont
5. Force India                                 59 pont
6. Toro Rosso                                 32 pont
7. McLaren                                     24 pont
8. Haas                                           22 pont
9. Renault                                         6 pont 

(Forrás: Amber PR)