Autós hírek: Ausztrál F1-es Nagydíj, Melbourne: Rosberg folytatta nyertes sorozatát


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


 

Egy nagyon megosztó időmérő edzést egy eseménydús verseny követett vasárnap Melbourne-ben, az Ausztrál Forma-1-es Nagydíj helyszínén. Nico Rosberg a 2015-ös év végén megkezdett győzelmi sorozatát 2016 első futamán is folytatta, s így zsinórban negyedik győzelmét gyűjtötte be. Ausztráliában egyébként utoljára 2014-ben sikerült a dobogó legfelső fokára állnia a Mercedes pilótájának. Csapattársa, a tavalyi Melbourne-i győztes, Lewis Hamilton most a második helyen ért célba. Őt ismét egy ferraris pilóta követi, Sebastian Vettel személyében.
Az idei szezon az élmezőnyben eddig nem hozott nagy változást. A téli teszteken mutatott erősorrend érvényesült a szezonnyitó futamon. Tavaly a kevésbé izgalmas futam meglepő végeredménnyel párosult, idén viszont nagyon is mozgalmas futam szemtanúi lehettek a nézők és a korán kelő szurkolók.
Kimi Raikkönen számára nem lehet éppen nagyon kedvelt ez a pálya, hiszen épp úgy, mint tavaly, amikor még a verseny elején összetörte autóját, idén is gyorsan kiesett Ferrarijával. A maranellói csapat vigasztalódhatott volna Vettel győzelmével, ha nem szúrja el a pilóta versenystratégiáját Fernando Alonso borzalmas versenybalesetét követő leálláskor.
A rajtot követően a Ferrari két pilótája elhúzott a Mercedesek mellett. Miközben Rosberg próbálta védeni pozícióját Vetteltől, nekiment Hamilton autójának, aki annyira lelassult, hogy az első kör végére a hatodik helyen kötött ki. Vettel közben kezdett meglógni Raikkönen elől, aki pedig kényelmes távolságot tartott Rosberg és közte. Max Verstappen ekkor a negyedik helyen autózott.
Az első bokszbeállás során Rosberg kielőzte Raikkönent és hamarosan Vettel sarkában találta magát. A Ferrari német pilótája igyekezett elhúzni, de a 18. körben a verseny a feje tetejére állt, mikor Fernando Alonso nekicsapódott Esteban Gutierrez autójának és megpördültek a pályán. Alonso autójával oldalra csapódva sodródott tovább, megpördült a levegőben és nekiütközött egy újabb falnak, mielőtt megállt. A McLaren spanyolja – éppúgy, mint Gutierrez - szerencsére épségben megúszta a brutális balesetet, de le kellett állítani a futamot.
A pálya takarítása alatt sokan kereket cseréltek. Ekkor Vettel érthetetlen módon szuperlágy abroncsot kapott, miközben a mögötte álló Rosberg közepeset. Így Vettelnek később még egyszer be kellett mennie közepes gumikért, s ezzel elúszott az első helyezése. Rosberg ugyanis azzal az egy szettel már a verseny végéig el tudott menni, s meg is nyerte azt. Ez Hamilton malmára is hajtotta a vizet, hiszen tiszta volt az út előtte a második helyig. Bár Vettel már friss gumikon megpróbálta utolérni Hamiltont, de egy helyen hibázott, szélesen vette be az utolsó előtti kanyart két körrel a verseny leintése előtt, s így elszállt minden esélye a második helyre.
A helyi hős, Daniel Ricciardo ért célba negyedikként, épphogy lemaradva a dobogóról hazai versenyén. Az ausztrál pedig a verseny egy pontján, a harmadik helyen is autózott. Kései bokszbeállása miatt végül nem tudott dobogóra állni. Ha nem nézzük Danyiil Kvjat technikai problémáját – autója már a felvezető körben megállt – nem rossz ez az évkezdet a Red Bull számára. Ugyanez igaz a Williamsre és Felipe Massára is. A brazilé a kényelmes ötödik hely.
A hétvége meglepetés-eredményét az amerikai Haas csapat hozta. Pilótája, Romain Grosjean a nap embere, hiszen nagyszerű vezetéssel a hatodik helyre hozta be autóját a célba. Annyira örült a teljesítményének, hogy úgy érezte, egy győzelemmel is felér. A Haas így az első csapat 14 év óta, amely debütálásakor pontot tudott szerezni.
Nico Hülkenberg ért célba hetedikként a Force Indiával, akit az a Valtteri Bottas követ a nyolcadik helyen, aki ezt a szép eredményt a 16.(!) helyről rajtolva érte el.
A Toro Rosso nem hozta a várt eredményeket. A bokszbeállással kapcsolatos rossz időzítések és egyéb baklövések vezettek ahhoz, hogy Carlos Sainz és Max Verstappen a kilencedik és tizedik, utolsó pontszerző helyekre érjen célba.
A McLaren és a Renault kellemetlen hétvégén van túl. A két Renault épphogy lemaradt a pontszerző helyekről. Fernando Alonso balesete mellett Jenson Button erőfeszítései csak a 14. helyre voltak elegendőek. Pedig a két mclarenes eredményei az egész versenyhétvégét tekintve szebb jövőt sejtettek.
A Forma-1-es szezon két hét múlva folytatódik, ezúttal Bahreinben (2016.04.03.). 2014-től kezdve ezen a pályán is éjszakai, villanyfényes futamot rendeznek, hogy ezzel is kedvezzenek az európai nézőknek. 2015-ben Hamilton nyert Szahírban, őt Kimi Raikkönen és Nico Rosberg követte a dobogón. Bár még jóváhagyásra vár, de Bahreinben valószínűleg ismét a régi időmérő rendszer szerint folyik majd az időmérő edzés, sok résztvevő és rajongó nagy örömére.
2016-os Ausztrál Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Nico Rosberg                Mercedes                          1:48:15.565
2. Lewis Hamilton              Mercedes                          + 8.060
3. Sebastian Vettel            Ferrari                               + 9.643
4. Daniel Ricciardo            Red Bull                            + 24.330
5. Felipe Massa                Williams                            + 58.979
6. Romain Grosjean          Haas                                 +1:12.081
7. Nico Hülkenberg           Force India                       +1:14.199
8. Valtteri Bottas                Williams                            +1:15.153
9. Carlos Sainz                  Toro Rosso                       +1:15.680
10. Max Verstappen          Toro Rosso                       +1:16.833
Leggyorsabb köridő: Daniel Ricciardo (Red Bull), 1 perc 28.997 másodperc (49. kör)
A világbajnokság eredménye az Ausztrál Nagydíj után
Pilóták:
1. Nico Rosberg                           25 pont
2. Lewis Hamilton                        18 pont
3. Sebastian Vettel                      15 pont
4. Daniel Ricciardo                      12 pont
5. Felipe Massa                           10 pont
6. Romain Grosjean                      8 pont
7. Nico Hülkenberg                        6 pont
8. Valtteri Bottas                            4 pont
9. Carlos Sainz                              2 pont
10. Max Verstappen                      1 pont
Konstruktőrök:
1. Mercedes                                43 pont
2. Ferrari                                     15 pont
3. Williams                                   14 pont
4. Red Bull                                   12 pont
5. Haas                                          8 pont
6. Force India                                6 pont
7. Toro Rosso                                3 pont
(Forrás: Amber PR)

Egy nagyon megosztó időmérő edzést egy eseménydús verseny követett vasárnap Melbourne-ben, az Ausztrál Forma-1-es Nagydíj helyszínén. Nico Rosberg a 2015-ös év végén megkezdett győzelmi sorozatát 2016 első futamán is folytatta, s így zsinórban negyedik győzelmét gyűjtötte be. Ausztráliában egyébként utoljára 2014-ben sikerült a dobogó legfelső fokára állnia a Mercedes pilótájának. Csapattársa, a tavalyi Melbourne-i győztes, Lewis Hamilton most a második helyen ért célba. Őt ismét egy ferraris pilóta követi, Sebastian Vettel személyében. Az idei szezon az élmezőnyben eddig nem hozott nagy változást. A téli teszteken mutatott erősorrend érvényesült a szezonnyitó futamon. Tavaly a kevésbé izgalmas futam meglepő végeredménnyel párosult, idén viszont nagyon is mozgalmas futam szemtanúi lehettek a nézők és a korán kelő szurkolók.
Kimi Raikkönen számára nem lehet éppen nagyon kedvelt ez a pálya, hiszen épp úgy, mint tavaly, amikor még a verseny elején összetörte autóját, idén is gyorsan kiesett Ferrarijával. A maranellói csapat vigasztalódhatott volna Vettel győzelmével, ha nem szúrja el a pilóta versenystratégiáját Fernando Alonso borzalmas versenybalesetét követő leálláskor. A rajtot követően a Ferrari két pilótája elhúzott a Mercedesek mellett. Miközben Rosberg próbálta védeni pozícióját Vetteltől, nekiment Hamilton autójának, aki annyira lelassult, hogy az első kör végére a hatodik helyen kötött ki. Vettel közben kezdett meglógni Raikkönen elől, aki pedig kényelmes távolságot tartott Rosberg és közte. Max Verstappen ekkor a negyedik helyen autózott. Az első bokszbeállás során Rosberg kielőzte Raikkönent és hamarosan Vettel sarkában találta magát. A Ferrari német pilótája igyekezett elhúzni, de a 18. körben a verseny a feje tetejére állt, mikor Fernando Alonso nekicsapódott Esteban Gutierrez autójának és megpördültek a pályán. Alonso autójával oldalra csapódva sodródott tovább, megpördült a levegőben és nekiütközött egy újabb falnak, mielőtt megállt. A McLaren spanyolja – éppúgy, mint Gutierrez - szerencsére épségben megúszta a brutális balesetet, de le kellett állítani a futamot. 

A pálya takarítása alatt sokan kereket cseréltek. Ekkor Vettel érthetetlen módon szuperlágy abroncsot kapott, miközben a mögötte álló Rosberg közepeset. Így Vettelnek később még egyszer be kellett mennie közepes gumikért, s ezzel elúszott az első helyezése. Rosberg ugyanis azzal az egy szettel már a verseny végéig el tudott menni, s meg is nyerte azt. Ez Hamilton malmára is hajtotta a vizet, hiszen tiszta volt az út előtte a második helyig. Bár Vettel már friss gumikon megpróbálta utolérni Hamiltont, de egy helyen hibázott, szélesen vette be az utolsó előtti kanyart két körrel a verseny leintése előtt, s így elszállt minden esélye a második helyre. A helyi hős, Daniel Ricciardo ért célba negyedikként, épphogy lemaradva a dobogóról hazai versenyén. Az ausztrál pedig a verseny egy pontján, a harmadik helyen is autózott. Kései bokszbeállása miatt végül nem tudott dobogóra állni. Ha nem nézzük Danyiil Kvjat technikai problémáját – autója már a felvezető körben megállt – nem rossz ez az évkezdet a Red Bull számára. Ugyanez igaz a Williamsre és Felipe Massára is. A brazilé a kényelmes ötödik hely. 

A hétvége meglepetés-eredményét az amerikai Haas csapat hozta. Pilótája, Romain Grosjean a nap embere, hiszen nagyszerű vezetéssel a hatodik helyre hozta be autóját a célba. Annyira örült a teljesítményének, hogy úgy érezte, egy győzelemmel is felér. A Haas így az első csapat 14 év óta, amely debütálásakor pontot tudott szerezni. Nico Hülkenberg ért célba hetedikként a Force Indiával, akit az a Valtteri Bottas követ a nyolcadik helyen, aki ezt a szép eredményt a 16.(!) helyről rajtolva érte el. 
A Toro Rosso nem hozta a várt eredményeket. A bokszbeállással kapcsolatos rossz időzítések és egyéb baklövések vezettek ahhoz, hogy Carlos Sainz és Max Verstappen a kilencedik és tizedik, utolsó pontszerző helyekre érjen célba. A McLaren és a Renault kellemetlen hétvégén van túl. A két Renault épphogy lemaradt a pontszerző helyekről. Fernando Alonso balesete mellett Jenson Button erőfeszítései csak a 14. helyre voltak elegendőek. Pedig a két mclarenes eredményei az egész versenyhétvégét tekintve szebb jövőt sejtettek. A Forma-1-es szezon két hét múlva folytatódik, ezúttal Bahreinben (2016.04.03.). 2014-től kezdve ezen a pályán is éjszakai, villanyfényes futamot rendeznek, hogy ezzel is kedvezzenek az európai nézőknek. 2015-ben Hamilton nyert Szahírban, őt Kimi Raikkönen és Nico Rosberg követte a dobogón. Bár még jóváhagyásra vár, de Bahreinben valószínűleg ismét a régi időmérő rendszer szerint folyik majd az időmérő edzés, sok résztvevő és rajongó nagy örömére.  

2016-os Ausztrál Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Nico Rosberg                Mercedes                          1:48:15.565
2. Lewis Hamilton              Mercedes                          + 8.060
3. Sebastian Vettel            Ferrari                               + 9.643
4. Daniel Ricciardo            Red Bull                            + 24.330
5. Felipe Massa                Williams                            + 58.979
6. Romain Grosjean          Haas                                 +1:12.081
7. Nico Hülkenberg           Force India                       +1:14.199
8. Valtteri Bottas                Williams                            +1:15.153
9. Carlos Sainz                  Toro Rosso                       +1:15.680
10. Max Verstappen          Toro Rosso                       +1:16.833

Leggyorsabb köridő: Daniel Ricciardo (Red Bull), 1 perc 28.997 másodperc (49. kör)

A világbajnokság eredménye az Ausztrál Nagydíj után

Pilóták:

1. Nico Rosberg                           25 pont
2. Lewis Hamilton                        18 pont
3. Sebastian Vettel                      15 pont
4. Daniel Ricciardo                      12 pont
5. Felipe Massa                           10 pont
6. Romain Grosjean                      8 pont
7. Nico Hülkenberg                        6 pont
8. Valtteri Bottas                            4 pont
9. Carlos Sainz                              2 pont
10. Max Verstappen                      1 pont

Konstruktőrök:

1. Mercedes                                43 pont
2. Ferrari                                     15 pont
3. Williams                                   14 pont
4. Red Bull                                   12 pont
5. Haas                                          8 pont
6. Force India                                6 pont
7. Toro Rosso                                3 pont 

(Forrás: Amber PR)