Autós hírek: Abu-Dzabi F1-es Nagydíj, Yas Marina: Rosberg az utolsót is behúzta


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


 

Nico Rosberg megtáltosodott a 2015-ös szezon végére. Mexikó és Brazília után a szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíjon is győzedelmeskedett. Bár ez már nem sokat nyom a latban a világbajnoki helyezését illetően, az, hogy az élen zárja az évet lélektanilag annál többet jelent a jövő évi szereplését tekintve. Bebizonyította a német saját magának, hogy le tudja győzni Hamiltont, s ez nagy lökést adhat a 2016-os évét tekintve. Lewis Hamilton lett a második, s ezúttal Kimi Raikkönen bizonyult a jobb ferrarisnak a dobogó harmadik fokán.
Lewis Hamilton a verseny során rájött, hogy egyszerűen nem tudja megelőzni német csapattársát, ezért megpróbálta taktikával kielőzni, de csapata két világbajnoki címmel a zsebében sem volt bevállalós. Hamilton az egy beállásos stratégiára váltott volna, de a Mercedes szerint ez nem lett volna járható út Rosberggel szemben. Így lejátszott volt ez a menet a két vetélytárs között.
A Mercedes párosa mögött Kimi Raikkönen senkitől sem zavartatva haladt szezonbeli harmadik dobogós helyezése felé. Valtteri Bottas balszerencséjének is köszönhetően végül Raikkönenhez került az egyéni ponttábla negyedik helyezése. A Williams finn pilótája körhátrányban a 13. helyen ért célba és így kénytelen beérni a végső ötödik hellyel.
Valtteri Bottas ezt csapattársainak köszönheti, akik figyelmetlenül túl hamar engedték őt ki bokszbeállását követően. Bottas így eltalálta a bokszba épp behajtó Jenson Button autójának hátulját. Bottas első szárnya megsérült, de be kellett fejeznie a kört, mielőtt újra bemehetett a bokszba cserére. Emellett öt másodperces büntetést is kapott, amivel végleg kiesett a pontszerzők közül.
Sebastian Vettel ezúttal nem fogja jó emlékekkel elhagyni a Yas Marina pályát. Az időmérő edzésen a német pilóta és csapata elszámolta magát, így már az első szakaszban kiesett. A 15. helyről rajtolt el a versenyen, de végül a negyedik helyig küzdötte fel magát.
Bár a második sorból rajtolt el, Perez nem igazán tudta tartani a tempót hosszú távon a ferraris pilótákkal. A mexikói versenyző végül ötödik lett és a végelszámolásban eddigi legjobb eredményét érte el, kilencedik lett egyéniben.
Daniel Ricciardo hatodik helyre kormányozta célba Red Bullját, de ez a helyezés nem volt elég arra, hogy kielőzze az egyéni ponttáblán ifjabb csapattársát, Kvjatot. Az orosz pedig most csak egy pontot gyűjtött a tizedik helyért.
Nico Hülkenberg a hetedik helyen gondoskodott arról, hogy a Force India duplázzon a pontszerző helyeken. A németet Felipe Massa és a Lotustól távozó Romain Grosjean követi a nyolcadik és kilencedik helyeken. Grosjean egyébként lemásolva Vettel stratégiáját szuperlágy abroncsokon nagyszerű előzéssel termett Verstappen és Kvjat előtt és szerzett fontos pontokat a csapatnak.
A Toro Rosso csalódottan fejezi be az évet. Carlos Sainz még a hetedik helyen is autózott, de végül pontok nélkül ért célba a 11. pozícióban. Verstappen két időbüntetést követően egy bokszutca áthajtásost is beszedett, mert nem vette figyelembe a kék zászlókat.
Nyugodtan zajlott a szezonzáró futam, egyedül Pastor Maldonado esett ki még a rajtot követően, mikor Fernando Alonso kilökte a venezuelai pilótát a pályáról. A spanyolt egyébként bokszutca áthajtásos büntetéssel fenyítették ezért meg. A McLaren pilótája csak a 17. helyen ért célba, egyfajta leképezéseként az év során nyújtott teljesítményének.
Nem hozott újat a 2015-ös szezon a tavalyihoz képest. Lewis Hamilton és a Mercedes megismételte sikerét. A pilótamozgások tekintetében nem lesznek nagy változások jövőre sem. Most következik a pihenés, az ünneplés ideje a Forma-1-es résztvevők számára is, hogy aztán tavasszal egy új lap nyíljon a Forma-1-es történelemkönyvben.
2015-ös Abu-Dzabi Forma-1-es Nagydíj eredménye
1 Nico Rosberg                 Mercedes                         1:38:30.175
2. Lewis Hamilton             Mercedes                         + 8.271
3. Kimi Raikkönen             Ferrari                              + 19.430
4. Sebastian Vettel           Ferrari                              + 43.735
5. Sergio Perez                Force India                       + 1:03.952
6. Daniel Ricciardo            Red Bull                           + 1:05.010
7. Nico Hülkenberg             Force India                       + 1:33.618
8. Felipe Massa                Williams                           + 1:37.751
9. Romain Grosjean             Lotus                               + 1:38.201
10. Danyiil Kvjat                Red Bull                           + 1:42.371
A világbajnokság végeredménye
Pilóták:
1. Lewis Hamilton                       381 pont
2. Nico Rosberg                         322 pont
3. Sebastian Vettel                     278 pont
4. Kimi Raikkönen                       150 pont
5. Valtteri Bottas                         136 pont
6. Felipe Massa                          121 pont
7. Danyiil Kvjat                             95 pont
8. Daniel Ricciardo                        92 pont
9. Sergio Perez                            78 pont
10. Nico Hülkenberg                     58 pont
Konstruktőrök:
1. Mercedes                               703 pont
2. Ferrari                                    428 pont
3. Williams                                 257 pont
4. Red Bull                                 187 pont
5. Force India                             136 pont
6. Lotus                                       78 pont
7. Toro Rosso                              67 pont
8. Sauber                                     36 pont
9. McLaren                                  27 pont
10. Manor                                      0 pont
(Forrás: Amber PR)

Nico Rosberg megtáltosodott a 2015-ös szezon végére. Mexikó és Brazília után a szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíjon is győzedelmeskedett. Bár ez már nem sokat nyom a latban a világbajnoki helyezését illetően, az, hogy az élen zárja az évet lélektanilag annál többet jelent a jövő évi szereplését tekintve. Bebizonyította a német saját magának, hogy le tudja győzni Hamiltont, s ez nagy lökést adhat a 2016-os évét tekintve. Lewis Hamilton lett a második, s ezúttal Kimi Raikkönen bizonyult a jobb ferrarisnak a dobogó harmadik fokán. Lewis Hamilton a verseny során rájött, hogy egyszerűen nem tudja megelőzni német csapattársát, ezért megpróbálta taktikával kielőzni, de csapata két világbajnoki címmel a zsebében sem volt bevállalós. Hamilton az egy beállásos stratégiára váltott volna, de a Mercedes szerint ez nem lett volna járható út Rosberggel szemben. Így lejátszott volt ez a menet a két vetélytárs között. A Mercedes párosa mögött Kimi Raikkönen senkitől sem zavartatva haladt szezonbeli harmadik dobogós helyezése felé.

Valtteri Bottas balszerencséjének is köszönhetően végül Raikkönenhez került az egyéni ponttábla negyedik helyezése. A Williams finn pilótája körhátrányban a 13. helyen ért célba és így kénytelen beérni a végső ötödik hellyel. Valtteri Bottas ezt csapattársainak köszönheti, akik figyelmetlenül túl hamar engedték őt ki bokszbeállását követően. Bottas így eltalálta a bokszba épp behajtó Jenson Button autójának hátulját. Bottas első szárnya megsérült, de be kellett fejeznie a kört, mielőtt újra bemehetett a bokszba cserére. Emellett öt másodperces büntetést is kapott, amivel végleg kiesett a pontszerzők közül. 

Sebastian Vettel ezúttal nem fogja jó emlékekkel elhagyni a Yas Marina pályát. Az időmérő edzésen a német pilóta és csapata elszámolta magát, így már az első szakaszban kiesett. A 15. helyről rajtolt el a versenyen, de végül a negyedik helyig küzdötte fel magát. Bár a második sorból rajtolt el, Perez nem igazán tudta tartani a tempót hosszú távon a ferraris pilótákkal. A mexikói versenyző végül ötödik lett és a végelszámolásban eddigi legjobb eredményét érte el, kilencedik lett egyéniben. 

Daniel Ricciardo hatodik helyre kormányozta célba Red Bullját, de ez a helyezés nem volt elég arra, hogy kielőzze az egyéni ponttáblán ifjabb csapattársát, Kvjatot. Az orosz pedig most csak egy pontot gyűjtött a tizedik helyért. Nico Hülkenberg a hetedik helyen gondoskodott arról, hogy a Force India duplázzon a pontszerző helyeken. A németet Felipe Massa és a Lotustól távozó Romain Grosjean követi a nyolcadik és kilencedik helyeken. Grosjean egyébként lemásolva Vettel stratégiáját szuperlágy abroncsokon nagyszerű előzéssel termett Verstappen és Kvjat előtt és szerzett fontos pontokat a csapatnak. 

A Toro Rosso csalódottan fejezi be az évet. Carlos Sainz még a hetedik helyen is autózott, de végül pontok nélkül ért célba a 11. pozícióban. Verstappen két időbüntetést követően egy bokszutca áthajtásost is beszedett, mert nem vette figyelembe a kék zászlókat. Nyugodtan zajlott a szezonzáró futam, egyedül Pastor Maldonado esett ki még a rajtot követően, mikor Fernando Alonso kilökte a venezuelai pilótát a pályáról. A spanyolt egyébként bokszutca áthajtásos büntetéssel fenyítették ezért meg. A McLaren pilótája csak a 17. helyen ért célba, egyfajta leképezéseként az év során nyújtott teljesítményének. Nem hozott újat a 2015-ös szezon a tavalyihoz képest. Lewis

Hamilton és a Mercedes megismételte sikerét. A pilótamozgások tekintetében nem lesznek nagy változások jövőre sem. Most következik a pihenés, az ünneplés ideje a Forma-1-es résztvevők számára is, hogy aztán tavasszal egy új lap nyíljon a Forma-1-es történelemkönyvben.

2015-ös Abu-Dzabi Forma-1-es Nagydíj eredménye

1 Nico Rosberg                 Mercedes                         1:38:30.175

2. Lewis Hamilton             Mercedes                         + 8.271

3. Kimi Raikkönen             Ferrari                              + 19.430

4. Sebastian Vettel           Ferrari                              + 43.735

5. Sergio Perez                Force India                       + 1:03.952

6. Daniel Ricciardo            Red Bull                           + 1:05.010

7. Nico Hülkenberg             Force India                       + 1:33.618

8. Felipe Massa                Williams                           + 1:37.751

9. Romain Grosjean             Lotus                               + 1:38.201

10. Danyiil Kvjat                Red Bull                           + 1:42.371

A világbajnokság végeredménye

Pilóták:

1. Lewis Hamilton                       381 pont

2. Nico Rosberg                         322 pont

3. Sebastian Vettel                     278 pont

4. Kimi Raikkönen                       150 pont

5. Valtteri Bottas                         136 pont

6. Felipe Massa                          121 pont

7. Danyiil Kvjat                             95 pont

8. Daniel Ricciardo                        92 pont

9. Sergio Perez                            78 pont

10. Nico Hülkenberg                     58 pont

Konstruktőrök:

1. Mercedes                               703 pont

2. Ferrari                                    428 pont

3. Williams                                 257 pont

4. Red Bull                                 187 pont

5. Force India                             136 pont

6. Lotus                                       78 pont

7. Toro Rosso                              67 pont

8. Sauber                                     36 pont

9. McLaren                                  27 pont

10. Manor                                      0 pont 

(Forrás: Amber PR)