Autós hírek: F1-es Abu-Dzabi Nagydíj, Yas Marina: Még egy utolsó Abu-Dzabiban


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


 

Egy nagyon hosszú Forma-1-es szezon végéhez közeledünk, amelynek a hétvégén csendes levezetése következik. Régen indultak el a csapatok otthonról, a főhadiszállásukról, hogy megvívják harcukat a 2015-ös szezonban. Idén 2010 és 2014 után ismét az Egyesült Arab Emírségek fővárosában ér véget a szezon egy immáron tét nélküli futammal. A hosszú szezont lezáró utolsó futam mindig nagy élmény a csapatok számára, ahol már a téli szünet, a pihenés és a közelgő ünnepek lebegnek a szemeik előtt.
2014-ben nagyobb izgalmak előzték meg a szezonzáró futamot. Azzal, hogy dupla pontokat osztottak a Yas Marina pályán, a szezon végéig fokozták a feszültséget. Tavaly Lewis Hamilton domináns versenyzéssel megszerezte az Abu-Dzabi Nagydíj győzelmét és ezzel második világbajnoki címét is. Legnagyobb vetélytársa, Nico Rosberg egy kör hátránnyal a 14. helyen ért célba, így elvesztette esélyét első világbajnoki címének megszerzésére. A verseny második és harmadik helyezése a két Williams-pilótáé, Felipe Massáé és Valtteri Bottasé lett.
Az Abu-Dzabi futam ismét rendhagyó lesz, hiszen napnyugtakor kezdődik és sötétben folytatódik, ami a hőmérséklet szempontjából pont a fordítottja a megszokottnak. Ráadásul a szabadedzések korábban, sokkal forróbb időjárási körülmények között zajlanak majd, mint maga a futam, így az ekkor nyert adatokat nem tudják teljes mértékben használni a verseny során. A mérnökök a fékek teljesítményére és az autók kanyarból való gyorsítására helyezik majd a hangsúlyt.
Az Abu-Dzabi Nagydíj koronázatlan királya Sebastian Vettel, aki hat itteni versenyből hármon győzedelmeskedett. Ha hozza formáját a német, és a szezon végére megtáltosodó Nico Rosberget is felülmúlja, akár ismét a dobogó tetején ünnepelhet a ferraris pilóta. Sikerben az előző hétvégén volt már része, ugyanis a Londonban megrendezett Bajnokok Tornáján (Race of Champions) Sebastian Vettel életében először az egyéni versenyben győzött. Bár a nemzetek között ezúttal az angolok vitték a prímet, a Ferrari pilótája megrázta magát és megszerezte az első helyet egyéniben.
Nico Rosberg nem fogja azért könnyen átadni a szezon végén megtalált dominanciáját. A csúcson tervezi befejezni a szezont, s igyekszik a siker hullámain átlovagolni a következő évbe. Tavaly Rosberg bár az első rajtkockából vághatott neki az 55 körös futamnak, a rajtját elrontotta és később autója motorjának meghibásodása is hátráltatta. Ezeket a rossz emlékeket szeretné most elűzni és a tetőponton zárni a 2015-ös versenyévadot.
A német pilóta Hamiltontól és a Ferrari duójától várja a legnagyobb ellenállást, de magabiztos a hétvégi futam előtt. „Persze, hogy szoros lesz Lewis-zal és láthattuk a Ferrari nagy dobását is Sao Paulóban, így nem lesz könnyű dolgom. Készen állok a harcra és remélhetőleg nagyszerű versenyt mutatunk a rajongóknak az év végén.” – szögezte le a Mercedes német pilótája.
A verseny és a pálya
A Yas Marina pálya nem új a mezőny számára. A pályát az előző években finom homokréteg takarta, ami szemcsésedéshez vezetett, s az új beton puha és sötét volt. Elég nehéz a pálya a pilóták szemszögéből, hiszen 21 kanyar található rajta, amelyből különösen a hosszú egyenes és az utána következő nyolcas kanyar tűnik ki. A verseny nappali fénynél kezdődik és sötétben fejeződik be, s ez hatással van a beton hőmérsékletére, amely legalább 7-8 fokkal eshet napnyugta után. Ezáltal a gumik viselkedése is megváltozik, így a lágy abroncsokon később, napnyugta után, hosszabb ideig lehet a pályán kint maradni, mint korábban, mikor még teljes erejével sütött a nap. A Pirelli a lágy és szuperlágy abroncsokat viszi idén is a futamra.
A pálya különlegessége, hogy bárhol is ül a néző, nagyjából a pálya 30 %-át látja. A főlelátók mindegyike fedett. A mezőny számára érdekesség, hogy a bokszutca kijárata tulajdonképpen egy alagút.
Az 55-körös Abu-Dhabi Nagydíj november 29.-én helyi idő szerint 17 órakor (nálunk 14 órakor) veszi kezdetét a Yas Marina pályán. A pálya hossza: 5,554 km, a teljes versenytáv 305,355 km. A pályarekordot Sebastian Vettel tartja (2009-ből), ideje 1 perc 40,279 másodperc.
2014-ben Lewis Hamilton (Mercedes) állhatott a dobogó tetejére, ideje 1:39:02.619 volt. A második és harmadik helyezett a Williams két pilótája, Felipe Massa és Valtteri Bottas lett.
(Forrás: Amber PR)

Egy nagyon hosszú Forma-1-es szezon végéhez közeledünk, amelynek a hétvégén csendes levezetése következik. Régen indultak el a csapatok otthonról, a főhadiszállásukról, hogy megvívják harcukat a 2015-ös szezonban. Idén 2010 és 2014 után ismét az Egyesült Arab Emírségek fővárosában ér véget a szezon egy immáron tét nélküli futammal. A hosszú szezont lezáró utolsó futam mindig nagy élmény a csapatok számára, ahol már a téli szünet, a pihenés és a közelgő ünnepek lebegnek a szemeik előtt. 2014-ben nagyobb izgalmak előzték meg a szezonzáró futamot. Azzal, hogy dupla pontokat osztottak a Yas Marina pályán, a szezon végéig fokozták a feszültséget. Tavaly Lewis Hamilton domináns versenyzéssel megszerezte az Abu-Dzabi Nagydíj győzelmét és ezzel második világbajnoki címét is. Legnagyobb vetélytársa, Nico Rosberg egy kör hátránnyal a 14. helyen ért célba, így elvesztette esélyét első világbajnoki címének megszerzésére. A verseny második és harmadik helyezése a két Williams-pilótáé, Felipe Massáé és Valtteri Bottasé lett. Az Abu-Dzabi futam ismét rendhagyó lesz, hiszen napnyugtakor kezdődik és sötétben folytatódik, ami a hőmérséklet szempontjából pont a fordítottja a megszokottnak. Ráadásul a szabadedzések korábban, sokkal forróbb időjárási körülmények között zajlanak majd, mint maga a futam, így az ekkor nyert adatokat nem tudják teljes mértékben használni a verseny során. A mérnökök a fékek teljesítményére és az autók kanyarból való gyorsítására helyezik majd a hangsúlyt. 

Az Abu-Dzabi Nagydíj koronázatlan királya Sebastian Vettel, aki hat itteni versenyből hármon győzedelmeskedett. Ha hozza formáját a német, és a szezon végére megtáltosodó Nico Rosberget is felülmúlja, akár ismét a dobogó tetején ünnepelhet a ferraris pilóta. Sikerben az előző hétvégén volt már része, ugyanis a Londonban megrendezett Bajnokok Tornáján (Race of Champions) Sebastian Vettel életében először az egyéni versenyben győzött. Bár a nemzetek között ezúttal az angolok vitték a prímet, a Ferrari pilótája megrázta magát és megszerezte az első helyet egyéniben. Nico Rosberg nem fogja azért könnyen átadni a szezon végén megtalált dominanciáját. A csúcson tervezi befejezni a szezont, s igyekszik a siker hullámain átlovagolni a következő évbe.

Tavaly Rosberg bár az első rajtkockából vághatott neki az 55 körös futamnak, a rajtját elrontotta és később autója motorjának meghibásodása is hátráltatta. Ezeket a rossz emlékeket szeretné most elűzni és a tetőponton zárni a 2015-ös versenyévadot. A német pilóta Hamiltontól és a Ferrari duójától várja a legnagyobb ellenállást, de magabiztos a hétvégi futam előtt. „Persze, hogy szoros lesz Lewis-zal és láthattuk a Ferrari nagy dobását is Sao Paulóban, így nem lesz könnyű dolgom. Készen állok a harcra és remélhetőleg nagyszerű versenyt mutatunk a rajongóknak az év végén.” – szögezte le a Mercedes német pilótája. 

A verseny és a pálya 

A Yas Marina pálya nem új a mezőny számára. A pályát az előző években finom homokréteg takarta, ami szemcsésedéshez vezetett, s az új beton puha és sötét volt. Elég nehéz a pálya a pilóták szemszögéből, hiszen 21 kanyar található rajta, amelyből különösen a hosszú egyenes és az utána következő nyolcas kanyar tűnik ki. A verseny nappali fénynél kezdődik és sötétben fejeződik be, s ez hatással van a beton hőmérsékletére, amely legalább 7-8 fokkal eshet napnyugta után. Ezáltal a gumik viselkedése is megváltozik, így a lágy abroncsokon később, napnyugta után, hosszabb ideig lehet a pályán kint maradni, mint korábban, mikor még teljes erejével sütött a nap.

A Pirelli a lágy és szuperlágy abroncsokat viszi idén is a futamra. A pálya különlegessége, hogy bárhol is ül a néző, nagyjából a pálya 30 %-át látja. A főlelátók mindegyike fedett. A mezőny számára érdekesség, hogy a bokszutca kijárata tulajdonképpen egy alagút. Az 55-körös Abu-Dhabi Nagydíj november 29.-én helyi idő szerint 17 órakor (nálunk 14 órakor) veszi kezdetét a Yas Marina pályán. A pálya hossza: 5,554 km, a teljes versenytáv 305,355 km. A pályarekordot Sebastian Vettel tartja (2009-ből), ideje 1 perc 40,279 másodperc. 2014-ben Lewis Hamilton (Mercedes) állhatott a dobogó tetejére, ideje 1:39:02.619 volt. A második és harmadik helyezett a Williams két pilótája, Felipe Massa és Valtteri Bottas lett. 

(Forrás: Amber PR)