Autós hírek: USA F1-es Nagydíj, Austin: Hamilton káoszban lett világbajnok


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


 

Lewis Hamiltonnak bejött az USA Nagydíj. Egy drámai fordulatokkal és balesetekkel teli futamon ésszel és egy kis agresszivitással megszerezte a győzelmet és ezzel harmadik világbajnoki címének boldog tulajdonosa lett egyik kedvenc pályáján. Bár Nico Rosberg második lett, mégsem tudta visszavenni világbajnokságbeli második helyét a most bronzérmet begyűjtő Sebastian Vetteltől.
A hétvégét a rossz időjárás szinte teljesen tönkretette, de amikor számított, vasárnap, a verseny napján, elég kedvezőek voltak a feltételek a nagydíj megrendezésére. Az eleinte vizes pálya gyorsan száradt és ezzel párhuzamosan egy izgalmakkal és fordulatokkal teli futam bontakozott ki. Körhátrányban senki nem ért célba, viszont nyolcan is kiestek a versenyből. Két biztonsági autós és két virtuális biztonsági autós időszak színesítette a mozgalmas versenyzést.
Sokáig úgy tűnt, hogy Lewis Hamiltonnak a jövő hétvégi Mexikói Nagydíjig várnia kell az ünnepléssel (s ez milyen jól jött volna a debütáló pályának!), mivel Nico Rosberg tartotta magát az élen. Egészen a verseny vége előtti nyolcadik körig. Akkor ugyanis a német hibázott, Hamilton átvette a vezetést, s az élről már senki sem tudta letaszítani.
„A célom az volt, hogy hármat (világbajnoki cím) szerezzek, mint ahogy Ayrton (Senna) is tette. Nem ugyanabból az országból származunk, de fiatalként ő inspirált. Nem tudom, mi következik. Nem keresek mást, akit követhetnék.” – szögezte le Hamilton. „Le vagyok taglózva, nehéz szavakat találni. Őrület, hogy háromszoros Forma-1-es világbajnok lettem.” – tette hozzá.
A versenynek már a rajtja sem indult egyszerűen. Hamilton és Rosberg már akkor összeakaszkodott, összeért az autójuk. A két Red Bull-pilóta azonnal kihasználta ezt az alkalmat és támadott. Kielőzték a pályáról kiszoruló Rosberget és a második és harmadik helyre ugrottak. Kvjat meg-megcsillogtatta tudását a verseny során, de később a pálya melletti falban végezte.
A száradó pályán brillíroztak a Red Bullok. A 12. körtől kezdve Ricciardo nagyon jó formába lendült, megelőzte Rosberget és elkezdte üldözni Hamiltont. Három körrel később az ausztrál elhúzott Hamilton mellett és egy újabb leggyorsabb kört futva növelte előnyét. A pálya elkezdett nagyon gyorsan száradni, ezért slick gumikat raktak fel az autókra. Először a sereghajtók, majd az élen haladó négyes autóira is sima gumik kerültek. Ettől a ponttól kezdve a Red Bullok hanyatlani kezdtek, valószínűleg az autóbeállításuk slick gumikon kevésbé jól üzemelt. Rosberg viszont erőre kapott és néhány körrel később a Mercedes pilóták álltak az élen.
A 27. körben újra borult a papírforma. Marcus Ericsson autójának mechanikus meghibásodása miatt megállt a pálya szélén, s emiatt beküldték a biztonsági autót, amely összeszedte a mezőny tagjait. Az élen álló négyes kint maradt a pályán, viszont a hátrébb haladók gumit cseréltek, így Sebastian Vettel is a Ferrarival. Friss gumikon a biztonsági autós időszakot követően elkezdett a német támadni. Először Kvjatot, majd Ricciardót is kielőzte és a harmadik helyen körözött.
Daniel Ricciardo összekarambolozott Nico Hülkenberg autójával, aminek következtében a Force India pilótájának autójában eltört a felfüggesztés, Ricciardo pedig lemaradt. A Le Mans-i 24 órás verseny sztárja kiesett, s mivel a pálya szélén állt meg, a virtuális biztonsági autót ismét bevetették.
Ekkor ismét megkeveredtek a szálak. Nico Rosberg a negyedik helyre ugrott, majd a 42. körben már a második helyen autózott. Kvjat ekkor karambolozott, és kiesett. Ráhajtott ugyanis a még vizes műfűre és ott úgy megcsúszott, keresztbe menve a pályán nekihajtott a falnak. Emiatt a biztonsági autó ismét a pályára hajtott.
Hamilton bement a bokszba friss gumikért, s a második helyen hajtott ki. Később Rosberg megcsúszása jól jött a britnek, az élre ugrott és ott is ért célba. Hamilton ezzel beírta nevét a történelemkönyvekbe, hiszen egyike azon tíz pilótának, akik három világbajnoki címet is magukénak tudnak.
Nico Rosberg a verseny végén nagyon mérges volt, panaszkodott, hogy Hamilton szándékosan hajtott belé a rajt után. Ez véleménye szerint az utolsó csepp volt a pohárban. A német azonban kénytelen volt beérni a második hellyel és ismét szomorkodhat egy újabb elvesztett világbajnoki cím miatt. Sebastian Vettelnek újra volt alkalma az örömre. A 13. helyről rajtolva lett harmadik, s még mindig ő áll az egyéni ponttábla második helyén, igaz csak négy pontos előnnyel.
Nem csak Kvjat, de a nagyon fiatal Max Verstappen is kimutatta foga fehérjét. Első évében a Forma-1-ben nagyszerű versenyzést produkált, s végül a negyedik helyet szerezte meg a Toro Rossóval. Több nagyszerű mozzanata is volt a verseny során, sőt egyszer még Kimi Raikkönent is felbosszantotta.
Sergio Perez nevét ismét meg kell említeni, hiszen a mexikói pilóta hazai versenye előtt újfent az első ötben ért célba. Őt Jenson Button követi a McLarennel, értékes pontokat szerezve csapatának. Carlos Sainz is jó formában volt. Az utolsó helyről rajtolva Sainz a hatodik helyen ért célba. Később bokszutcai gyorshajtás miatt megbüntették, s így a hetedik lett. Maldonado, Nasr és Ricciardo zárja az első tizet.
A kevésbé szerencsés pilóták egyike volt Kimi Raikkönen, aki első slick gumis körében megcsúszott és a pálya széli falnak csapódott. Bár folytatta a versenyt, de annyira megsérült az autója, hogy nem sokkal később fel kellett adnia a küzdelmet.
A Forma-1-es mezőny tagjai nem pihenhetnek. Maradnak Amerikában, hiszen a jövő hétvégén (2015. november 1.) már a vadonatúj mexikói pályán köröznek majd. Sajnos sokkal jobb időt a jövő hétvégére sem jósolnak, így nehéz körülmények között debütál majd az Autódromo Hermanos Rodríguez.
2015-ös USA Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Lewis Hamilton             Mercedes                         1:50:52.703
2 Nico Rosberg                 Mercedes                         + 2.850
3. Sebastian Vettel           Ferrari                              + 3.381
4. Max Verstappen           Toro Rosso                      + 22.359
5. Sergio Perez                Force India                       + 24.413
6. Jenson Button              McLaren                          + 28.058
7. Carlos Sainz                 Toro Rosso                      + 30.619
8. Pastor Maldonado         Lotus                               + 32.273
9. Felipe Nasr                   Sauber                             + 40.257
10. Daniel Ricciardo          Red Bull                           + 53.371
11. Fernando Alonso         McLaren                          + 54.816
12. Alexander Rossi          Marussia Ferrari               + 1:15.277
A világbajnokság eredménye az USA Nagydíj után
Pilóták:
1. Lewis Hamilton                       327 pont
2. Sebastian Vettel                     251 pont
3. Nico Rosberg                         247 pont
4. Kimi Raikkönen                       123 pont
5. Valtteri Bottas                         111 pont
6. Felipe Massa                          109 pont
7. Danyiil Kvjat                             76 pont
8. Daniel Ricciardo                        74 pont
9. Sergio Perez                            64 pont
10. Max Verstappen                     45 pont
Konstruktőrök:
1. Mercedes                               574 pont
2. Ferrari                                    374 pont
3. Williams                                 220 pont
4. Red Bull                                 150 pont
5. Force India                             102 pont
6. Lotus                                       70 pont
7. Toro Rosso                              63 pont
8. Sauber                                     36 pont
9. McLaren                                  27 pont
10. Manor                                      0 pont
(Forrás: Amber PR)

Lewis Hamiltonnak bejött az USA Nagydíj. Egy drámai fordulatokkal és balesetekkel teli futamon ésszel és egy kis agresszivitással megszerezte a győzelmet és ezzel harmadik világbajnoki címének boldog tulajdonosa lett egyik kedvenc pályáján. Bár Nico Rosberg második lett, mégsem tudta visszavenni világbajnokságbeli második helyét a most bronzérmet begyűjtő Sebastian Vetteltől. A hétvégét a rossz időjárás szinte teljesen tönkretette, de amikor számított, vasárnap, a verseny napján, elég kedvezőek voltak a feltételek a nagydíj megrendezésére.

Az eleinte vizes pálya gyorsan száradt és ezzel párhuzamosan egy izgalmakkal és fordulatokkal teli futam bontakozott ki. Körhátrányban senki nem ért célba, viszont nyolcan is kiestek a versenyből. Két biztonsági autós és két virtuális biztonsági autós időszak színesítette a mozgalmas versenyzést. Sokáig úgy tűnt, hogy Lewis Hamiltonnak a jövő hétvégi Mexikói Nagydíjig várnia kell az ünnepléssel (s ez milyen jól jött volna a debütáló pályának!), mivel Nico Rosberg tartotta magát az élen. Egészen a verseny vége előtti nyolcadik körig. Akkor ugyanis a német hibázott, Hamilton átvette a vezetést, s az élről már senki sem tudta letaszítani. „A célom az volt, hogy hármat (világbajnoki cím) szerezzek, mint ahogy Ayrton (Senna) is tette. Nem ugyanabból az országból származunk, de fiatalként ő inspirált. Nem tudom, mi következik. Nem keresek mást, akit követhetnék.” – szögezte le Hamilton. „Le vagyok taglózva, nehéz szavakat találni. Őrület, hogy háromszoros Forma-1-es világbajnok lettem.” – tette hozzá. 

A versenynek már a rajtja sem indult egyszerűen. Hamilton és Rosberg már akkor összeakaszkodott, összeért az autójuk. A két Red Bull-pilóta azonnal kihasználta ezt az alkalmat és támadott. Kielőzték a pályáról kiszoruló Rosberget és a második és harmadik helyre ugrottak. Kvjat meg-megcsillogtatta tudását a verseny során, de később a pálya melletti falban végezte. A száradó pályán brillíroztak a Red Bullok. A 12. körtől kezdve Ricciardo nagyon jó formába lendült, megelőzte Rosberget és elkezdte üldözni Hamiltont. Három körrel később az ausztrál elhúzott Hamilton mellett és egy újabb leggyorsabb kört futva növelte előnyét. A pálya elkezdett nagyon gyorsan száradni, ezért slick gumikat raktak fel az autókra. Először a sereghajtók, majd az élen haladó négyes autóira is sima gumik kerültek. Ettől a ponttól kezdve a Red Bullok hanyatlani kezdtek, valószínűleg az autóbeállításuk slick gumikon kevésbé jól üzemelt. Rosberg viszont erőre kapott és néhány körrel később a Mercedes pilóták álltak az élen. 

A 27. körben újra borult a papírforma. Marcus Ericsson autójának mechanikus meghibásodása miatt megállt a pálya szélén, s emiatt beküldték a biztonsági autót, amely összeszedte a mezőny tagjait. Az élen álló négyes kint maradt a pályán, viszont a hátrébb haladók gumit cseréltek, így Sebastian Vettel is a Ferrarival. Friss gumikon a biztonsági autós időszakot követően elkezdett a német támadni. Először Kvjatot, majd Ricciardót is kielőzte és a harmadik helyen körözött. Daniel Ricciardo összekarambolozott Nico Hülkenberg autójával, aminek következtében a Force India pilótájának autójában eltört a felfüggesztés, Ricciardo pedig lemaradt. A Le Mans-i 24 órás verseny sztárja kiesett, s mivel a pálya szélén állt meg, a virtuális biztonsági autót ismét bevetették. 

Ekkor ismét megkeveredtek a szálak. Nico Rosberg a negyedik helyre ugrott, majd a 42. körben már a második helyen autózott. Kvjat ekkor karambolozott, és kiesett. Ráhajtott ugyanis a még vizes műfűre és ott úgy megcsúszott, keresztbe menve a pályán nekihajtott a falnak. Emiatt a biztonsági autó ismét a pályára hajtott. Hamilton bement a bokszba friss gumikért, s a második helyen hajtott ki. Később Rosberg megcsúszása jól jött a britnek, az élre ugrott és ott is ért célba. Hamilton ezzel beírta nevét a történelemkönyvekbe, hiszen egyike azon tíz pilótának, akik három világbajnoki címet is magukénak tudnak. Nico Rosberg a verseny végén nagyon mérges volt, panaszkodott, hogy Hamilton szándékosan hajtott belé a rajt után. Ez véleménye szerint az utolsó csepp volt a pohárban. A német azonban kénytelen volt beérni a második hellyel és ismét szomorkodhat egy újabb elvesztett világbajnoki cím miatt. Sebastian Vettelnek újra volt alkalma az örömre. A 13. helyről rajtolva lett harmadik, s még mindig ő áll az egyéni ponttábla második helyén, igaz csak négy pontos előnnyel. 

Nem csak Kvjat, de a nagyon fiatal Max Verstappen is kimutatta foga fehérjét. Első évében a Forma-1-ben nagyszerű versenyzést produkált, s végül a negyedik helyet szerezte meg a Toro Rossóval. Több nagyszerű mozzanata is volt a verseny során, sőt egyszer még Kimi Raikkönent is felbosszantotta. Sergio Perez nevét ismét meg kell említeni, hiszen a mexikói pilóta hazai versenye előtt újfent az első ötben ért célba. Őt Jenson Button követi a McLarennel, értékes pontokat szerezve csapatának. Carlos Sainz is jó formában volt. Az utolsó helyről rajtolva Sainz a hatodik helyen ért célba. Később bokszutcai gyorshajtás miatt megbüntették, s így a hetedik lett. Maldonado, Nasr és Ricciardo zárja az első tizet. A kevésbé szerencsés pilóták egyike volt Kimi Raikkönen, aki első slick gumis körében megcsúszott és a pálya széli falnak csapódott. Bár folytatta a versenyt, de annyira megsérült az autója, hogy nem sokkal később fel kellett adnia a küzdelmet. A Forma-1-es mezőny tagjai nem pihenhetnek. Maradnak Amerikában, hiszen a jövő hétvégén (2015. november 1.) már a vadonatúj mexikói pályán köröznek majd. Sajnos sokkal jobb időt a jövő hétvégére sem jósolnak, így nehéz körülmények között debütál majd az Autódromo Hermanos Rodríguez. 

2015-ös USA Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Lewis Hamilton             Mercedes                         1:50:52.703
2 Nico Rosberg                 Mercedes                         + 2.850
3. Sebastian Vettel           Ferrari                              + 3.381
4. Max Verstappen           Toro Rosso                      + 22.359
5. Sergio Perez                Force India                       + 24.413
6. Jenson Button              McLaren                          + 28.058
7. Carlos Sainz                 Toro Rosso                      + 30.619
8. Pastor Maldonado         Lotus                               + 32.273
9. Felipe Nasr                   Sauber                             + 40.257
10. Daniel Ricciardo          Red Bull                           + 53.371
11. Fernando Alonso         McLaren                          + 54.816
12. Alexander Rossi          Marussia Ferrari               + 1:15.277

A világbajnokság eredménye az USA Nagydíj után

Pilóták: 

1. Lewis Hamilton                       327 pont
2. Sebastian Vettel                     251 pont
3. Nico Rosberg                         247 pont
4. Kimi Raikkönen                       123 pont
5. Valtteri Bottas                         111 pont
6. Felipe Massa                          109 pont
7. Danyiil Kvjat                             76 pont
8. Daniel Ricciardo                        74 pont
9. Sergio Perez                            64 pont
10. Max Verstappen                     45 pont

Konstruktőrök:

1. Mercedes                               574 pont
2. Ferrari                                    374 pont
3. Williams                                 220 pont
4. Red Bull                                 150 pont
5. Force India                             102 pont
6. Lotus                                       70 pont
7. Toro Rosso                              63 pont
8. Sauber                                     36 pont
9. McLaren                                  27 pont
10. Manor                                      0 pont 

(Forrás: Amber PR)