Autós hírek: Magyar F1-es Nagydíj, Hungaroring: Fordulatos jubileumi futam


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


 

Mialatt a 30. Magyar Nagydíj időmérő edzése nem okozott meglepetést, a verseny vasárnap 180 fokos fordulatot vett. Sebastian Vettelnek idén másodszor, a Hungaroringen először sikerült győznie a Ferrarival. A német pilótát Danyiil Kvjat követi a második helyen. Az orosz pilóta Forma-1-es pályafutása során először állhatott dobogóra. Kvjat mellett csapattársa, a tavalyi győztes, Daniel Ricciardo állt a harmadik helyen.
„Nagyszerűen rajtoltam el, s nyilvánvalóan döntő fontosságú volt, hogy azonnal az élre álljak. Az autót nehéz, mégis nagyszerű volt vezetni és ez egy remek verseny volt. Jó volt a tempóm, köszönet a csapatnak az előrelépésért péntek óta. A mai nap minden összejött, s a biztonsági autó ellenére is nyerni tudtam, ami a csapat győzelme is egyben.” – szögezte le Vettel.
Miközben szombat este már szinte mindenki kiosztotta volna látatlanban Lewis Hamiltonnak a Magyar Nagydíj győztes trófeáját a szabad- és időmérő edzéseken nyújtott teljesítménye alapján, a címvédő világbajnok vasárnap csak hatodik lett. A dobogós helyezettek személye nagy meglepetést jelentett, de valahol tudható volt a szombati időmérő edzést követően, hogy a Ferrari jól megy főleg forró körülmények között, s azt is, hogy a Red Bullok idén jól teljesítenek a magyar pályán.
A jubileumi Magyar Nagydíjnak már a rajtja sem volt szokványos. Felipe Massa ugyanis nem állt be jól a kezdő helyére, ezért két felvezető kört kellett teljesítenie a mezőnynek. A rajtnál aztán a Ferrarik kilőttek és egyből megelőzték a Mercedes pilótáit. Sebastian Vettel az élre állt, s már nem is lehetett letaszítani őt onnan. Dominánsan uralta a versenyt. Nem úgy csapattársa, Kimi Raikkönen. A finn alatt nagyon rezeg a léc a maranellói csapatnál, s sokáig úgy tűnt, bizonyítani tudja és akarja, hogy érdemes megtartani őt a csapatnál, végül mégsem ért célba.
Amilyen szépen indult a hétvége, olyan csúnyán ért véget a Mercedes számára. Lewis Hamilton az első helyről rajtolt, de nem túl jól. Már az első körben letért a pályáról és a 10. helyre esett vissza. Később összeütközött az eseménydús futamot teljesítő Ricciardóval, s bokszutca áthajtásos büntetést kapott. A hatodik helyen tudott végül célba érni.
Nico Rosberg sem járt jobban. A német pilótának már az időmérő edzés sem jött össze, s emiatt érzett keserűségét nem is leplezte. A verseny során az ő rajta sem sikerült jobban Hamiltonénál. S nem ez volt az egyetlen hasonlóság. A második helyen körözött, mikor ő is összeütközött Daniel Ricciardóval – amit versenybalesetnek minősítettek - s bal hátsó defektet kapott. Épp hogy vissza tudott bicegni a bokszba kerékcserére, de annyira visszaesett, hogy csak a nyolcadik helyre tudta célba kormányozni Ezüst Nyilát.
A verseny felénél Nico Hülkenberg balesetet szenvedett, s ez ismét megkeverte a lapokat. A Force India pilótája a célegyenes végén haladva elhagyta az első légterelő szárnyát, maga alá gyűrte és egyenesen belehajtott az első kanyar melletti gumifalba. Szerencsére sértetlenül megúszta a balesetet.
A virtuális biztonsági autó után pályára hajtó igazi biztonsági autó összeszedte az autókat. Mikor ismét elrajtolt a mezőny, felélénkült a verseny. Vettel elhúzott, Rosberg megelőzte Kimi Raikkönent. A finn ferraris autója betegeskedett, s végül fel is kellett, hogy adja a versenyt. Később Bottas és Verstappen autója összeért, s a Williams pilótája jobb hátsó defektet kapott, s ez tönkre is tette a versenyét.
Nem csak a dobogó okozott meglepetéseket a Hungaroringen. Az első tíz helyezett személye sem éppen megszokott. Max Verstappen negyedik helyezése és Fernando Alonso ötödik helye üde szellő a nyári forróságban. A McLaren csapat szombaton a csapat eddigi legjobb hétvégéjének nevezte a magyarországi futam hétvégéjét. Pedig akkor még nem is tudták, hogy alakul a vasárnap. Alonso idei legjobb helyezése mellett csapattársa, Jenson Button megszerezte a szintén pontszerző kilencedik helyet. Egy hónappal ezelőtt az Osztrák Nagydíjon még csak négy ponttal árválkodó csapat mára már 17 pontot tud magáénak. Még egy ok számukra, hogy nagyon szeressék ezt a nagyon szerethető magyar pályát.
Romain Grosjean hetedik lett a Lotus volánja mögött, Nico Rosbergé a nyolcadik hely. Az utolsó pontot Marcus Ericsson kapja a Sauberrel.
A Forma-1-es mezőny a Magyar Nagydíj után kiveszi éves rendes nyári szabadságát. Legközelebb egy hónap múlva, 2015. augusztus 23.-án a Belga Nagydíjon, a legendás Spa-Francorchamps-i pályán állnak ismét csatasorba a csapatok.
2015-ös Magyar Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Sebastian Vettel           Ferrari                              1:46:09.985
2. Danyiil Kvjat                 Red Bull                           + 15.748
3. Daniel Ricciardo            Red Bull                           + 25.084
4. Max Verstappen           Toro Rosso                      + 44.251
5. Fernando Alonso          McLaren                          + 49.079
6. Lewis Hamilton             Mercedes                         + 52.025
7. Romain Grosjean          Lotus                               + 58.578
8. Nico Rosberg                Mercedes                         + 58.876
9. Jenson Button              McLaren                          + 1:07.028
10. Marcus Ericsson         Sauber                             + 1:09.130
A világbajnokság eredménye a Magyar Nagydíj után
Pilóták:
1. Lewis Hamilton                       202 pont
2. Nico Rosberg                         181 pont
3. Sebastian Vettel                     160 pont
4. Valtteri Bottas                           77 pont
5. Kimi Raikkönen                         76 pont
6. Felipe Massa                            74 pont
7. Daniel Ricciardo                        51 pont
8. Danyiil Kvjat                              45 pont
9. Nico Hülkenberg                       24 pont
10. Romain Grosjean                    23 pont
Konstruktőrök:
1. Mercedes                               383 pont
2. Ferrari                                    236 pont
3. Williams                                 151 pont
4. Red Bull                                   96 pont
5. Force India                               39 pont
6. Lotus                                       35 pont
7. Toro Rosso                              31 pont
8. Sauber                                     22 pont
9. McLaren                                  17 pont
10. Manor                                      0 pont
(Forrás: Amber PRMialatt a 30. Magyar Nagydíj időmérő edzése nem okozott meglepetést, a verseny vasárnap 180 fokos fordulatot vett. Sebastian Vettelnek idén másodszor, a Hungaroringen először sikerült győznie a Ferrarival. A német pilótát Danyiil Kvjat követi a második helyen. Az orosz pilóta Forma-1-es pályafutása során először állhatott dobogóra. Kvjat mellett csapattársa, a tavalyi győztes, Daniel Ricciardo állt a harmadik helyen. „Nagyszerűen rajtoltam el, s nyilvánvalóan döntő fontosságú volt, hogy azonnal az élre álljak. Az autót nehéz, mégis nagyszerű volt vezetni és ez egy remek verseny volt. Jó volt a tempóm, köszönet a csapatnak az előrelépésért péntek óta. A mai nap minden összejött, s a biztonsági autó ellenére is nyerni tudtam, ami a csapat győzelme is egyben.” – szögezte le Vettel. Miközben szombat este már szinte mindenki kiosztotta volna látatlanban Lewis Hamiltonnak a Magyar Nagydíj győztes trófeáját a szabad- és időmérő edzéseken nyújtott teljesítménye alapján, a címvédő világbajnok vasárnap csak hatodik lett. A dobogós helyezettek személye nagy meglepetést jelentett, de valahol tudható volt a szombati időmérő edzést követően, hogy a Ferrari jól megy főleg forró körülmények között, s azt is, hogy a Red Bullok idén jól teljesítenek a magyar pályán. A jubileumi Magyar Nagydíjnak már a rajtja sem volt szokványos. Felipe Massa ugyanis nem állt be jól a kezdő helyére, ezért két felvezető kört kellett teljesítenie a mezőnynek. A rajtnál aztán a Ferrarik kilőttek és egyből megelőzték a Mercedes pilótáit. Sebastian Vettel az élre állt, s már nem is lehetett letaszítani őt onnan. Dominánsan uralta a versenyt. Nem úgy csapattársa, Kimi Raikkönen. A finn alatt nagyon rezeg a léc a maranellói csapatnál, s sokáig úgy tűnt, bizonyítani tudja és akarja, hogy érdemes megtartani őt a csapatnál, végül mégsem ért célba. Amilyen szépen indult a hétvége, olyan csúnyán ért véget a Mercedes számára. Lewis Hamilton az első helyről rajtolt, de nem túl jól. Már az első körben letért a pályáról és a 10. helyre esett vissza. Később összeütközött az eseménydús futamot teljesítő Ricciardóval, s bokszutca áthajtásos büntetést kapott. A hatodik helyen tudott végül célba érni. Nico Rosberg sem járt jobban. A német pilótának már az időmérő edzés sem jött össze, s emiatt érzett keserűségét nem is leplezte. A verseny során az ő rajta sem sikerült jobban Hamiltonénál. S nem ez volt az egyetlen hasonlóság. A második helyen körözött, mikor ő is összeütközött Daniel Ricciardóval – amit versenybalesetnek minősítettek - s bal hátsó defektet kapott. Épp hogy vissza tudott bicegni a bokszba kerékcserére, de annyira visszaesett, hogy csak a nyolcadik helyre tudta célba kormányozni Ezüst Nyilát.

 

Mialatt a 30. Magyar Nagydíj időmérő edzése nem okozott meglepetést, a verseny vasárnap 180 fokos fordulatot vett. Sebastian Vettelnek idén másodszor, a Hungaroringen először sikerült győznie a Ferrarival. A német pilótát Danyiil Kvjat követi a második helyen. Az orosz pilóta Forma-1-es pályafutása során először állhatott dobogóra. Kvjat mellett csapattársa, a tavalyi győztes, Daniel Ricciardo állt a harmadik helyen.

 

„Nagyszerűen rajtoltam el, s nyilvánvalóan döntő fontosságú volt, hogy azonnal az élre álljak. Az autót nehéz, mégis nagyszerű volt vezetni és ez egy remek verseny volt. Jó volt a tempóm, köszönet a csapatnak az előrelépésért péntek óta. A mai nap minden összejött, s a biztonsági autó ellenére is nyerni tudtam, ami a csapat győzelme is egyben.” – szögezte le Vettel.

 

Miközben szombat este már szinte mindenki kiosztotta volna látatlanban Lewis Hamiltonnak a Magyar Nagydíj győztes trófeáját a szabad- és időmérő edzéseken nyújtott teljesítménye alapján, a címvédő világbajnok vasárnap csak hatodik lett. A dobogós helyezettek személye nagy meglepetést jelentett, de valahol tudható volt a szombati időmérő edzést követően, hogy a Ferrari jól megy főleg forró körülmények között, s azt is, hogy a Red Bullok idén jól teljesítenek a magyar pályán.

 

A jubileumi Magyar Nagydíjnak már a rajtja sem volt szokványos. Felipe Massa ugyanis nem állt be jól a kezdő helyére, ezért két felvezető kört kellett teljesítenie a mezőnynek. A rajtnál aztán a Ferrarik kilőttek és egyből megelőzték a Mercedes pilótáit. Sebastian Vettel az élre állt, s már nem is lehetett letaszítani őt onnan. Dominánsan uralta a versenyt. Nem úgy csapattársa, Kimi Raikkönen. A finn alatt nagyon rezeg a léc a maranellói csapatnál, s sokáig úgy tűnt, bizonyítani tudja és akarja, hogy érdemes megtartani őt a csapatnál, végül mégsem ért célba.

 

Amilyen szépen indult a hétvége, olyan csúnyán ért véget a Mercedes számára. Lewis Hamilton az első helyről rajtolt, de nem túl jól. Már az első körben letért a pályáról és a 10. helyre esett vissza. Később összeütközött az eseménydús futamot teljesítő Ricciardóval, s bokszutca áthajtásos büntetést kapott. A hatodik helyen tudott végül célba érni.

 

Nico Rosberg sem járt jobban. A német pilótának már az időmérő edzés sem jött össze, s emiatt érzett keserűségét nem is leplezte. A verseny során az ő rajta sem sikerült jobban Hamiltonénál. S nem ez volt az egyetlen hasonlóság. A második helyen körözött, mikor ő is összeütközött Daniel Ricciardóval – amit versenybalesetnek minősítettek - s bal hátsó defektet kapott. Épp hogy vissza tudott bicegni a bokszba kerékcserére, de annyira visszaesett, hogy csak a nyolcadik helyre tudta célba kormányozni Ezüst Nyilát.

A verseny felénél Nico Hülkenberg balesetet szenvedett, s ez ismét megkeverte a lapokat. A Force India pilótája a célegyenes végén haladva elhagyta az első légterelő szárnyát, maga alá gyűrte és egyenesen belehajtott az első kanyar melletti gumifalba. Szerencsére sértetlenül megúszta a balesetet.

A virtuális biztonsági autó után pályára hajtó igazi biztonsági autó összeszedte az autókat. Mikor ismét elrajtolt a mezőny, felélénkült a verseny. Vettel elhúzott, Rosberg megelőzte Kimi Raikkönent. A finn ferraris autója betegeskedett, s végül fel is kellett, hogy adja a versenyt. Később Bottas és Verstappen autója összeért, s a Williams pilótája jobb hátsó defektet kapott, s ez tönkre is tette a versenyét.

Nem csak a dobogó okozott meglepetéseket a Hungaroringen. Az első tíz helyezett személye sem éppen megszokott. Max Verstappen negyedik helyezése és Fernando Alonso ötödik helye üde szellő a nyári forróságban. A McLaren csapat szombaton a csapat eddigi legjobb hétvégéjének nevezte a magyarországi futam hétvégéjét. Pedig akkor még nem is tudták, hogy alakul a vasárnap. Alonso idei legjobb helyezése mellett csapattársa, Jenson Button megszerezte a szintén pontszerző kilencedik helyet. Egy hónappal ezelőtt az Osztrák Nagydíjon még csak négy ponttal árválkodó csapat mára már 17 pontot tud magáénak. Még egy ok számukra, hogy nagyon szeressék ezt a nagyon szerethető magyar pályát.

Romain Grosjean hetedik lett a Lotus volánja mögött, Nico Rosbergé a nyolcadik hely. Az utolsó pontot Marcus Ericsson kapja a Sauberrel.

A Forma-1-es mezőny a Magyar Nagydíj után kiveszi éves rendes nyári szabadságát. Legközelebb egy hónap múlva, 2015. augusztus 23.-án a Belga Nagydíjon, a legendás Spa-Francorchamps-i pályán állnak ismét csatasorba a csapatok.

2015-ös Magyar Forma-1-es Nagydíj eredménye:

1. Sebastian Vettel           Ferrari                              1:46:09.985

2. Danyiil Kvjat                 Red Bull                           + 15.748

3. Daniel Ricciardo            Red Bull                           + 25.084

4. Max Verstappen           Toro Rosso                      + 44.251

5. Fernando Alonso          McLaren                          + 49.079

6. Lewis Hamilton             Mercedes                         + 52.025

7. Romain Grosjean          Lotus                               + 58.578

8. Nico Rosberg                Mercedes                         + 58.876

9. Jenson Button              McLaren                          + 1:07.028

10. Marcus Ericsson         Sauber                             + 1:09.130


A világbajnokság eredménye a Magyar Nagydíj után

Pilóták:

1. Lewis Hamilton                       202 pont

2. Nico Rosberg                         181 pont

3. Sebastian Vettel                     160 pont

4. Valtteri Bottas                           77 pont

5. Kimi Raikkönen                         76 pont

6. Felipe Massa                            74 pont

7. Daniel Ricciardo                        51 pont

8. Danyiil Kvjat                              45 pont

9. Nico Hülkenberg                       24 pont

10. Romain Grosjean                    23 pont

 

Konstruktőrök:

1. Mercedes                               383 pont

2. Ferrari                                    236 pont

3. Williams                                 151 pont

4. Red Bull                                   96 pont

5. Force India                               39 pont

6. Lotus                                       35 pont

7. Toro Rosso                              31 pont

8. Sauber                                     22 pont

9. McLaren                                  17 pont

10. Manor                                      0 pont

(Forrás: Amber PR)