Autós hírek: Bahreini F1-es Nagydíj, Szahír: Hamilton nyer, Raikkönen váltja Vettelt


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


 

Bahreinben sem változtak meg az erőviszonyok, már ami az élmezőnyt illeti. Lewis Hamilton senkitől sem zavartatva nyerte meg a futamot. A britnek ez az idei harmadik győzelme. Csapattársa, Nico Rosberg ezúttal sem tudta veszélyeztetni Hamilton elsőségét, csak a harmadik helyezett lett. Az ezüstérmes helyen ismét egy ferraris pilóta ért célba, ezúttal Kimi Raikkönen.
Nico Rosberg a tavalyi zavaros évét bár lezárta a szezon végével, úgy tűnik megpróbáltatásai folytatódnak idén is. Eddig nem sikerült megtalálnia a módját annak, hogy brit csapattársa, a címvédő világbajnok elé kerüljön. Mi több a második helyről az utolsó előtti körben fosztotta meg őt a Ferrari világbajnoka, Kimi Raikkönen. Sebastian Vettelnek nem sikerült negyedszerre is dobogóra állnia. A német pilóta többször is hibázott a futam során, így végül csak az ötödik helyen ért célba Valtteri Bottas mögött.
Lewis Hamilton elégedett lehet, hiszen jó úton halad címvédése felé. Előnye a világbajnokság egyéni ponttábláján 27 pont Nico Rosberggel szemben, aki ezzel a helyezéssel kielőzte Vettelt és a második helyre ugrott.
„Először is nagy köszönet a csapatomnak, nagyszerű munkát végeztek a hétvégén. A Ferrarik jól megdolgoztattak minket a pénzünkért, és tényleg nagyon nehéz volt figyelni az abroncsokra ilyen körülmények között és a sereghajtók mögött. Szerencsére egyben tudtam tartani az autót és vigyáztam a gumikra is amennyire lehetséges volt. Ki is tartottak.” – szögezte le a dobogón állva a nagyon magabiztos Hamilton.
Hamilton nem sok vizet zavart az élen haladva a verseny során. A második helyért folyó harc viszont annál izgalmasabb volt. Nico Rosberg kemény csatát vívott a két ferraris pilótával, Kimi Raikkönennel és Sebastian Vettellel a maradék dobogós helyekért. Több érdekes előzést is láthattunk itt, miközben eldőlt, hogy ki állhat még fel a dobogóra Hamilton mögé. A helyezések elérésében az előzetes várakozások szerint nagy szerepe volt az abroncskopásnak is.
Daniel Ricciardónak óriási szerencséje volt. A hatodik helyen ért célba látványos füstfelhőt húzva maga után. Az ausztrál pilóta autójának motorja ugyanis a célegyenesben adta meg magát, az utolsó pillanatban. Romain Grosjean a hetedik helyen ért célba. Ezzel a Lotus felemás versenyt tudhat magáénak, hiszen Pastor Maldonado fékproblémák miatt csúszott vissza a 15. helyre.
A Force India kezdetben a nyolcadik helyről rajtoló Nico Hülkenbergtől várta a sikert, mégis Sergio Perez hozta azt. A Raikkönenhez hasonló stratégiát választó pilóta, aki 2014-ben dobogós helyezést ért el ugyanitt, végül a nyolcadik helyen kötött ki. Bár ez nem akkora siker, mint a tavalyi, de a mexikói versenyző így is értékes pontokat szerzett a csapatnak. Hülkenberg csak a 13. lett.
Danyiil Kvjat és Felipe Massa is dicséretet érdemel. Az orosz pilóta a 17. helyről rajtolva ért célba a kilencedik helyen. Massa nem tudott elindulni a felvezető körben, így a bokszutcából rajtolt el és így szerezte meg végül a tizedik, még pontszerző helyet.
Fernando Alonso 11. helyezésével épphogy lemaradt első idei pontjáról a McLarennel. A még mindig pont nélküli csapat számára pedig nagyon kellett volna ez a helyezés. Főként azután, hogy másik pilótája, Jenson Button rajthoz sem tudott állni autója energia visszanyerő rendszerének meghibásodása miatt.
A Toro Rosso kínai tortúrája Bahreinben is folytatódott. Carlos Sainz és Max Verstappen autóján is kifogott a technika ördöge. Így nem ért célba egyikőjük sem.
A Bahreini Nagydíj után a csapatok visszatérnek Európába, hiszen három hét múlva a szokott időpontban (2014. május 10.) következik a hagyományosan az európai szezont nyitó Spanyol Nagydíj. A Mercedes uralom tavaly Barcelonában is folytatódott, így idén sem várható ez másként. Kérdés inkább az, hogy az első európai futamon melyik Ferrari-pilóta állhat majd a dobogóra.
Két Forma-1-es pilótának - Kimi Raikkönennek és Danyiil Kvjatnak – egy kicsit hamarabb is lesz dolga, hiszen nálunk a Nagy Futam során láthatjuk őket versenyautóban körözni Budapest utcáin is.
2015-ös Bahreini Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Lewis Hamilton             Mercedes                         1:35:05.809
2. Kimi Raikkönen             Ferrari                              + 3.380
3. Nico Rosberg                Mercedes                         + 6.033
4. Valtteri Bottas               Williams                           + 42.957
5. Sebastian Vettel           Ferrari                              + 43.989
6. Daniel Ricciardo            Red Bull                           + 1:01.751
7. Romain Grosjean          Lotus                               + 1:24.763
8. Sergio Perez                Force India                       + 1 kör
9. Danyiil Kvjat                 Red Bull                           + 1 kör
10. Felipe Massa              Williams                           + 1 kör
A világbajnokság eredménye a Bahreini Nagydíj után
Pilóták:
1. Lewis Hamilton                       93 pont
2. Nico Rosberg                          66 pont
3. Sebastian Vettel                     65 pont
4. Kimi Raikkönen                       42 pont
5. Felipe Massa                          31 pont
6. Valtteri Bottas                         30 pont
7. Daniel Ricciardo                      19 pont
8. Felipe Nasr                             14 pont
9. Romain Grosjean                   12 pont
10. Nico Hülkenberg                     6 pont
(Forrás: Amber PR)

Bahreinben sem változtak meg az erőviszonyok, már ami az élmezőnyt illeti. Lewis Hamilton senkitől sem zavartatva nyerte meg a futamot. A britnek ez az idei harmadik győzelme. Csapattársa, Nico Rosberg ezúttal sem tudta veszélyeztetni Hamilton elsőségét, csak a harmadik helyezett lett. Az ezüstérmes helyen ismét egy ferraris pilóta ért célba, ezúttal Kimi Raikkönen. Nico Rosberg a tavalyi zavaros évét bár lezárta a szezon végével, úgy tűnik megpróbáltatásai folytatódnak idén is. Eddig nem sikerült megtalálnia a módját annak, hogy brit csapattársa, a címvédő világbajnok elé kerüljön. Mi több a második helyről az utolsó előtti körben fosztotta meg őt a Ferrari világbajnoka, Kimi Raikkönen.

Sebastian Vettelnek nem sikerült negyedszerre is dobogóra állnia. A német pilóta többször is hibázott a futam során, így végül csak az ötödik helyen ért célba Valtteri Bottas mögött. Lewis Hamilton elégedett lehet, hiszen jó úton halad címvédése felé. Előnye a világbajnokság egyéni ponttábláján 27 pont Nico Rosberggel szemben, aki ezzel a helyezéssel kielőzte Vettelt és a második helyre ugrott. „Először is nagy köszönet a csapatomnak, nagyszerű munkát végeztek a hétvégén. A Ferrarik jól megdolgoztattak minket a pénzünkért, és tényleg nagyon nehéz volt figyelni az abroncsokra ilyen körülmények között és a sereghajtók mögött. Szerencsére egyben tudtam tartani az autót és vigyáztam a gumikra is amennyire lehetséges volt. Ki is tartottak.” – szögezte le a dobogón állva a nagyon magabiztos Hamilton. Hamilton nem sok vizet zavart az élen haladva a verseny során. A második helyért folyó harc viszont annál izgalmasabb volt.

Nico Rosberg kemény csatát vívott a két ferraris pilótával, Kimi Raikkönennel és Sebastian Vettellel a maradék dobogós helyekért. Több érdekes előzést is láthattunk itt, miközben eldőlt, hogy ki állhat még fel a dobogóra Hamilton mögé. A helyezések elérésében az előzetes várakozások szerint nagy szerepe volt az abroncskopásnak is. Daniel Ricciardónak óriási szerencséje volt. A hatodik helyen ért célba látványos füstfelhőt húzva maga után. Az ausztrál pilóta autójának motorja ugyanis a célegyenesben adta meg magát, az utolsó pillanatban. Romain Grosjean a hetedik helyen ért célba. Ezzel a Lotus felemás versenyt tudhat magáénak, hiszen Pastor Maldonado fékproblémák miatt csúszott vissza a 15. helyre. 

A Force India kezdetben a nyolcadik helyről rajtoló Nico Hülkenbergtől várta a sikert, mégis Sergio Perez hozta azt. A Raikkönenhez hasonló stratégiát választó pilóta, aki 2014-ben dobogós helyezést ért el ugyanitt, végül a nyolcadik helyen kötött ki. Bár ez nem akkora siker, mint a tavalyi, de a mexikói versenyző így is értékes pontokat szerzett a csapatnak. Hülkenberg csak a 13. lett. Danyiil Kvjat és Felipe Massa is dicséretet érdemel. Az orosz pilóta a 17. helyről rajtolva ért célba a kilencedik helyen. Massa nem tudott elindulni a felvezető körben, így a bokszutcából rajtolt el és így szerezte meg végül a tizedik, még pontszerző helyet. Fernando Alonso 11. helyezésével épphogy lemaradt első idei pontjáról a McLarennel. A még mindig pont nélküli csapat számára pedig nagyon kellett volna ez a helyezés. Főként azután, hogy másik pilótája, Jenson Button rajthoz sem tudott állni autója energia visszanyerő rendszerének meghibásodása miatt. 

A Toro Rosso kínai tortúrája Bahreinben is folytatódott. Carlos Sainz és Max Verstappen autóján is kifogott a technika ördöge. Így nem ért célba egyikőjük sem. A Bahreini Nagydíj után a csapatok visszatérnek Európába, hiszen három hét múlva a szokott időpontban (2014. május 10.) következik a hagyományosan az európai szezont nyitó Spanyol Nagydíj. A Mercedes uralom tavaly Barcelonában is folytatódott, így idén sem várható ez másként. Kérdés inkább az, hogy az első európai futamon melyik Ferrari-pilóta állhat majd a dobogóra. 

Két Forma-1-es pilótának - Kimi Raikkönennek és Danyiil Kvjatnak – egy kicsit hamarabb is lesz dolga, hiszen nálunk a Nagy Futam során láthatjuk őket versenyautóban körözni Budapest utcáin is.  2015-ös Bahreini Forma-1-es Nagydíj eredménye 

1. Lewis Hamilton             Mercedes                         1:35:05.809
2. Kimi Raikkönen             Ferrari                              + 3.380
3. Nico Rosberg                Mercedes                         + 6.033
4. Valtteri Bottas               Williams                           + 42.957
5. Sebastian Vettel           Ferrari                              + 43.989
6. Daniel Ricciardo            Red Bull                           + 1:01.751
7. Romain Grosjean          Lotus                               + 1:24.763
8. Sergio Perez                Force India                       + 1 kör
9. Danyiil Kvjat                 Red Bull                           + 1 kör
10. Felipe Massa              Williams                           + 1 kör

A világbajnokság eredménye a Bahreini Nagydíj utánPilóták:

1. Lewis Hamilton                       93 pont
2. Nico Rosberg                          66 pont
3. Sebastian Vettel                     65 pont
4. Kimi Raikkönen                       42 pont
5. Felipe Massa                          31 pont
6. Valtteri Bottas                         30 pont
7. Daniel Ricciardo                      19 pont
8. Felipe Nasr                             14 pont
9. Romain Grosjean                   12 pont
10. Nico Hülkenberg                     6 pont

(Forrás: Amber PR)