Autós hírek: F1-es Ausztrál Nagydíj, Melbourne: A hétvégén már élesben hajtanak


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


 

Az idei évben az egyik leghosszabb Forma-1-es szezon vár ránk. Ennek a rajongók szerfelett örülnek, a csapatok és a Forma-1-es pilóták kevésbé. Érthető ez valamelyest a részükről, hiszen már alig vannak otthon a márciustól novemberig tartó Forma-1-es szezonnak köszönhetően. S a pilóták sem szeretnek olyan pályákon versenyezni, ahol érezhetően nem olyan nagy a rajongás a sport iránt, mint Európában. Érdekes módon, az elmúlt téli uborkaszezonban mégis hiányérzete volt mindenkinek, s a rajongók mellett a csapatok is alig várják már a szezonkezdetet, ami ezúttal is a távoli Ausztráliában lesz.
Idén a messzi Bahrein helyett a spanyolországi Jerezben és Barcelonában teszteltek a Forma-1-es csapatok a téli szünetben. A hűvös időjárási körülmények azonban nem kedveztek a teszteknek, sokan panaszkodtak is erre. A tesztelésekkel kapcsolatos legnagyobb hírnek mégsem annyira a Mercedes szárnyalása és az idén is várható dominanciája bizonyult, hanem Fernando Alonso tesztbalesete.
A spanyol pilóta az első barcelonai teszteléskor, február végén, szenvedett balesetet McLarenjével. A pontos okát máig nem lehet tudni, de Alonso agyrázkódással kórházba került három napra és állítólag amnéziával ébredt fel. 20 év kiesett a spanyol pilóta számára. A csapatok sürgették a baleset okának nyilvánosságra hozatalát, mert attól tartottak, hogy Alonso becsapódás előtti ájulását valamilyen technikai meghibásodás (áramütés?) okozhatta. Másik teória szerint Alonso egészségével lehetett probléma, s ezért is hagyja ki az Ausztrál Nagydíjat.
Forma-1-es csapatok és pilóták
A kis csapatok pénzügyi küszködése idén is folytatódik. Az eddig Marussiaként ismert csapat Marussia Manorként áll majd rajthoz, s a csapattagok már el is utaztak Melbourne-be, igaz még marussiás uniformisban. A Caterham nem lesz ott a 2015-ös rajtrácson. A Force India, a Lotus és a Sauber pedig előleget kért Bernie Ecclestone-tól a jövőbeni Forma-1-es jutalmazásukból azért, hogy biztosan ott lehessenek a Melbourne-i rajtrácson.
A legtapasztaltabb pilótapárost a McLarennél találjuk majd, hiszen Fernando Alonso és Jenson Button a mezőny rangidősei közé tartoznak. Ezzel ellentétben a Toro Rosso fiatalokat állít csatasorba, igaz nem akármilyen névvel. Max Verstappennek és Carlos Sainz Jr.-nak még bizonyítaniuk kell, hogy felérnek majd nagynevű apáikhoz.
A 35 éves Kimi Raikkönen, az újdonsült apuka, a mezőny veteránja, miközben a maga 17 évével Max Verstappen a mezőny legifjabb résztvevője.
Az idei évben ferraris színekben versenyző Sebastien Vettel rendelkezik a legtöbb győzelemmel, 39-el, amely hattal több, mint Hamiltoné.
Az Ausztrál Nagydíj nagyon ütős kezdése lehet az idei szezonnak. A Melbourne-i egy nehéz utcai pálya, amelynek pont emiatt még nem elég jó a tapadása. Idő kell a „felgumizásához” és a letisztulásához. Elég egyenetlen is a pálya, s az ilyenkor jellemző változékony idő igencsak megkavarhatja a sorrendet. Nagy nézettség várható ezen a futamon, hiszen teljesen kiszámíthatatlan a verseny végkimenetele. Várhatóan minden szem a Mercedes autóira fog szegeződni.
A verseny és a pálya
Március idusán rendezik a 31. Ausztrál Nagydíjat, amelyből ez lesz a 20. Melbourne-ben. Az első 11 futamot Adelaide-ben rendezték meg 1985-1995 között. 1996-ban azonban az Albert Parkba került át a futam. Ez a futam a 2006-os és a 2010-es évet kivéve eddig mindig a szezonnyitó verseny volt. Ezúttal is nyári időjárás várja a Forma-1-es cirkuszt.
Az 58-körös Ausztrál Nagydíj március 15.-án helyi idő szerint 16 órakor veszi kezdetét. A pálya hossza: 5,303 km, a teljes versenytáv 307,574 km. A pályarekordot még mindig Michael Schumacher tartja 2004-ből, ideje 1 perc 24,125 másodperc.
2014-ben Nico Rosberg nyert, tehát Mercedes-siker született. A német pilóta ideje 1:32:58.710 volt. A második helyezett Kevin Magnussen (McLaren) lett, míg a bronzérmes helyen a Jenson Button (McLaren) ért célba.
(Forrás: Amber PR)
Csapatok és pilóták– 2015
- Red Bull                    Daniel Ricciardo
Danyiil Kvjat
- Mercedes                  Nico Rosberg
Lewis Hamilton
- Ferrari                      Sebastian Vettel
Kimi Raikkönen
- Lotus                        Romain Grosjean
Pastor Maldonado
- McLaren                   Fernando Alonso
Jenson Button
- Force India               Nico Hülkenberg
Sergio Perez
- Sauber                      Marcus Ericsson
Felipe Nasr
- Torro Rosso              Max Verstappen
Carlos Sainz Jr.
- Williams                   Felipe Massa
Valtteri Bottas
- Marussia Manor       Will Stevens
Roberto Merhi
2015-ös Forma-1-es versenynaptár
március 15.                  Ausztrál Nagydíj, Melbourne
március 29.                  Malajziai Nagydíj, Szepang
április 12.                     Kínai Nagydíj, Sanghaj
április 19.                     Bahreini Nagydíj, Szahír
május 10.                     Spanyol Nagydíj, Barcelona
május 24.                     Monacói Nagydíj, Monte-Carlo
június 7.                      Kanadai Nagydíj, Montreal
június 21.                    Osztrák Nagydíj, Spielberg
július 5.                       Brit Nagydíj, Silverstone
július 19.                     Német Nagydíj
július 26.                     Magyar Nagydíj, Hungaroring
augusztus 23.               Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
szeptember 6.               Olasz Nagydíj, Monza
szeptember 20.             Szingapúri Nagydíj, Szingapúr, Marina Bay
szeptember 27.             Japán Nagydíj, Szuzuka
október 11.                   Orosz Nagydíj, Szocsi
október 25.                   USA Nagydíj, Austin
november 1.                 Mexikói Nagydíj,
november 15.               Brazil Nagydíj, Interlagos (Sao Paulo)
november 29.               Abu Dhabi Nagydíj, Yas Marina
(Forrás: Amber PR)

Az idei évben az egyik leghosszabb Forma-1-es szezon vár ránk. Ennek a rajongók szerfelett örülnek, a csapatok és a Forma-1-es pilóták kevésbé. Érthető ez valamelyest a részükről, hiszen már alig vannak otthon a márciustól novemberig tartó Forma-1-es szezonnak köszönhetően. S a pilóták sem szeretnek olyan pályákon versenyezni, ahol érezhetően nem olyan nagy a rajongás a sport iránt, mint Európában.

Érdekes módon, az elmúlt téli uborkaszezonban mégis hiányérzete volt mindenkinek, s a rajongók mellett a csapatok is alig várják már a szezonkezdetet, ami ezúttal is a távoli Ausztráliában lesz. Idén a messzi Bahrein helyett a spanyolországi Jerezben és Barcelonában teszteltek a Forma-1-es csapatok a téli szünetben. A hűvös időjárási körülmények azonban nem kedveztek a teszteknek, sokan panaszkodtak is erre. A tesztelésekkel kapcsolatos legnagyobb hírnek mégsem annyira a Mercedes szárnyalása és az idén is várható dominanciája bizonyult, hanem Fernando Alonso tesztbalesete. A spanyol pilóta az első barcelonai teszteléskor, február végén, szenvedett balesetet McLarenjével. A pontos okát máig nem lehet tudni, de Alonso agyrázkódással kórházba került három napra és állítólag amnéziával ébredt fel. 20 év kiesett a spanyol pilóta számára. A csapatok sürgették a baleset okának nyilvánosságra hozatalát, mert attól tartottak, hogy Alonso becsapódás előtti ájulását valamilyen technikai meghibásodás (áramütés?) okozhatta. Másik teória szerint Alonso egészségével lehetett probléma, s ezért is hagyja ki az Ausztrál Nagydíjat. 

Forma-1-es csapatok és pilóták

A kis csapatok pénzügyi küszködése idén is folytatódik. Az eddig Marussiaként ismert csapat Marussia Manorként áll majd rajthoz, s a csapattagok már el is utaztak Melbourne-be, igaz még marussiás uniformisban. A Caterham nem lesz ott a 2015-ös rajtrácson. A Force India, a Lotus és a Sauber pedig előleget kért Bernie Ecclestone-tól a jövőbeni Forma-1-es jutalmazásukból azért, hogy biztosan ott lehessenek a Melbourne-i rajtrácson. 

A legtapasztaltabb pilótapárost a McLarennél találjuk majd, hiszen Fernando Alonso és Jenson Button a mezőny rangidősei közé tartoznak. Ezzel ellentétben a Toro Rosso fiatalokat állít csatasorba, igaz nem akármilyen névvel. Max Verstappennek és Carlos Sainz Jr.-nak még bizonyítaniuk kell, hogy felérnek majd nagynevű apáikhoz. A 35 éves Kimi Raikkönen, az újdonsült apuka, a mezőny veteránja, miközben a maga 17 évével Max Verstappen a mezőny legifjabb résztvevője. 

Az idei évben ferraris színekben versenyző Sebastien Vettel rendelkezik a legtöbb győzelemmel, 39-el, amely hattal több, mint Hamiltoné. Az Ausztrál Nagydíj nagyon ütős kezdése lehet az idei szezonnak. A Melbourne-i egy nehéz utcai pálya, amelynek pont emiatt még nem elég jó a tapadása. Idő kell a „felgumizásához” és a letisztulásához. Elég egyenetlen is a pálya, s az ilyenkor jellemző változékony idő igencsak megkavarhatja a sorrendet. Nagy nézettség várható ezen a futamon, hiszen teljesen kiszámíthatatlan a verseny végkimenetele. Várhatóan minden szem a Mercedes autóira fog szegeződni. 

A verseny és a pálya 

Március idusán rendezik a 31. Ausztrál Nagydíjat, amelyből ez lesz a 20. Melbourne-ben. Az első 11 futamot Adelaide-ben rendezték meg 1985-1995 között. 1996-ban azonban az Albert Parkba került át a futam. Ez a futam a 2006-os és a 2010-es évet kivéve eddig mindig a szezonnyitó verseny volt. Ezúttal is nyári időjárás várja a Forma-1-es cirkuszt. Az 58-körös Ausztrál Nagydíj március 15.-án helyi idő szerint 16 órakor veszi kezdetét. A pálya hossza: 5,303 km, a teljes versenytáv 307,574 km. A pályarekordot még mindig Michael Schumacher tartja 2004-ből, ideje 1 perc 24,125 másodperc. 2014-ben Nico Rosberg nyert, tehát Mercedes-siker született. A német pilóta ideje 1:32:58.710 volt. A második helyezett Kevin Magnussen (McLaren) lett, míg a bronzérmes helyen a Jenson Button (McLaren) ért célba. 
(Forrás: Amber PR) 

Csapatok és pilóták– 2015 

- Red Bull                    Daniel Ricciardo                                   Danyiil Kvjat
- Mercedes                  Nico Rosberg                                   Lewis Hamilton
- Ferrari                      Sebastian VettelKimi Raikkönen
- Lotus                        Romain Grosjean                                   Pastor Maldonado
- McLaren                   Fernando Alonso                                   Jenson Button
- Force India               Nico Hülkenberg                                   Sergio Perez
- Sauber                      Marcus Ericsson                                   Felipe Nasr
- Torro Rosso              Max Verstappen                                   Carlos Sainz Jr.
- Williams                   Felipe Massa                                   Valtteri Bottas
- Marussia Manor       Will Stevens                                   Roberto Merhi  

2015-ös Forma-1-es versenynaptár

március 15.                  Ausztrál Nagydíj, Melbourne          

március 29.                  Malajziai Nagydíj, Szepang

április 12.                     Kínai Nagydíj, Sanghaj

április 19.                     Bahreini Nagydíj, Szahír

május 10.                     Spanyol Nagydíj, Barcelona

május 24.                     Monacói Nagydíj, Monte-Carlo

június 7.                      Kanadai Nagydíj, Montreal

június 21.                    Osztrák Nagydíj, Spielberg

július 5.                       Brit Nagydíj, Silverstone

július 19.                     Német Nagydíj

július 26.                     Magyar Nagydíj, Hungaroring

augusztus 23.               Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps

szeptember 6.               Olasz Nagydíj, Monza

szeptember 20.             Szingapúri Nagydíj, Szingapúr, Marina Bay

szeptember 27.             Japán Nagydíj, Szuzuka

október 11.                   Orosz Nagydíj, Szocsi

október 25.                   USA Nagydíj, Austin

november 1.                 Mexikói Nagydíj,

november 15.               Brazil Nagydíj, Interlagos (Sao Paulo)

november 29.               Abu Dhabi Nagydíj, Yas Marina (Forrás: Amber PR)