Autós hírek: Monacói F1-es Nagydíj, Monte-Carlo: Rosberg nyert Monacóban


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


 

Nico Rosberg pályafutása második győzelmét szerezte ma meg Monacóban. Erre a győzelemre méltán büszke lehet a német pilóta és édesapja, a 30 évvel ezelőtt Monacóban győzedelmeskedő Keke Rosberg. Nagy presztízzsel jár ezen a nehéz, szűk utcai pályán győzni egy sor prominens személyiség szeme előtt. Bár a Mercedes nagyon büszke lehet erre a teljesítményére, a csapatnak mégis tiltakozással kell majd szembenéznie barcelonai titkos gumitesztelése miatt. A Red Bull két pilótája nem túl boldogan állt a dobogó másik két fokán.
„Mikor elég fiatalon néztem ezt a versenyt, az első emlékem Ayrton Senna volt a sárga sisakjával a piros-fehér autóban. Ez számomra a legkülönlegesebb verseny, amelyet megnyerhettem. Hihetetlen és lehetetlen….” – mondta a versenyről az elragadtatott versenyző. „Nem akarok beszélni a világbajnoki címről, mivel két héttel ezelőtt még 70 másodperccel csúsztunk le (a győzelemről). Ma sokkal jobb helyzetben voltunk. Ez egy más pálya, s lehetőségem volt arra, hogy lazábban vegyem a versenyt és vigyázzak a gumikra.” – tette hozzá a Mercedes versenygyőztes pilótája.
A Red Bull az utóbbi néhány évben domináns teljesítményt tett le az asztalra a mini hercegségben, s ez idén is sikerült. Bár az első helyet most nem sikerült egyik pilótájának sem megcsípnie, a második helyezett Sebastian Vettel azért örülhet, hiszen az első helyért járó pontokat nem egyik nagy riválisa orozta el az orra elől, így továbbra is vezeti az egyéni ponttáblát, sőt növelte előnyét Kimi Raikkönen előtt. Mark Webber azért lehet letört, mert bár tavaly ő emelhette itt magasba a győztes trófeát, ezúttal csapattársa és nagy riválisa kielőzte őt, s csak a harmadik helyért járó pontokkal gazdagodik az ausztrál pilóta.
Lassan bontakozott ki a monacói verseny, amelyet felrázott két baleset és az utána pályára küldött biztonsági autó és egy piros zászlós baleset is (amelyben szerencsére sem Max Chilton, sem Pastor Maldonado nem sérült meg komolyabban). Nico Rosberg az élen kimaradt ezekből a szerencsétlen történésekből, s az idei szezonban a lehető legjobban tudott bánni abroncsaival. Nem okozott nehézséget számára maga mögött tartani az energiaitalos márka két autóját. Lewis Hamilton sem szégyenkezhetett a másik ezüst nyílban, hiszen bár rosszul időzítették az első bokszbeállását, s lecsúszott a negyedik helyre, de még így is sok pontot gyűjtött.
Hiába a siker a Mercedesnél, mégis sokakat megdöbbentett a kitudódott hír, mely szerint a Mercedes – amely addig komoly gumikezelési problémákkal küszködött - tesztelte a Pirelli gumikat a Spanyol Nagydíjat követően. Az ellenfelek persze protestáltak, de hogy ennek mi lesz a vége, azt még nem tudni.
Adrian Sutil a verseny meglepetésembere, aki ötödik lett a Force Indiával. Őt Jenson Button követi a hatodik helyen, aki előnyt kovácsolt abból, hogy Kimi Raikkönen és Sergio Perez összeakaszkodása nem tett jót egyik pilótának sem. A hetedik helyezett a nem túl boldog Fernando Alonso lett a Ferrarival. Csapattársa, Felipe Massa megismételte a szombati edzésen elkövetett csúnya hibáját, pont ugyanott és ugyanúgy törte össze Ferrariját. Jean-Eric Vergne nagyszerű versenyzéssel a nyolcadik helyet foglalja el. Őt Paul di Resta és Kimi Raikkönen követi a két utolsó pontszerző helyen.
Monaco után a tengerentúlra költöznek a csapatok, hogy két hét múlva (2013. június 9.) Montreálban mérjék össze a tudásukat. 2012-ben Lewis Hamilton (McLaren) személyében a szezon hetedik győztesét ünnepelhettük Kanadában, míg az előtte lévő évben a monstre négyórás Kanadai Nagydíjat Jenson Button (McLaren) nyerte meg. A McLaren idén nincs jó formában, így várható, hogy a mostani éllovasok közül kerül majd ki a győztes.
2013-as Monacói Forma-1-es Nagydíj eredménye:
1. Nico Rosberg                  Mercedes                              2:17:52.056
2. Sebastian Vettel             Red Bull                               + 3.888
3. Mark Webber                   Red Bull                               + 6.314
4. Lewis Hamilton               Mercedes                              + 13.894
5. Adrian Sutil                      Force India                           + 21.477
6. Jenson Button                McLaren                               + 23.103
7. Fernando Alonso           Ferrari                                   + 26.734
8. Jean-Eric Vergne           Toro Rosso                           + 27.223
9. Paul di Resta                   Force India                           + 27.608
10. Kimi Raikkönen            Lotus                                     + 36.582
11. Nico Hülkenberg          Sauber                                  + 42.572
12. Valtteri Bottas                Williams                                + 42.691
13. Esteban Gutierrez        Sauber                                  + 43.212
14. Max Chilton                   Marussia                               + 49.885
15. Giedo van der Garde   Caterham                             + 1:02.590
16. Sergio Perez                 McLaren                               Nem ért célba
17. Romain Grosjean         Lotus                                     Nem ért célba
18. Daniel Ricciardo           Toro Rosso                           Nem ért célba
19. Jules Bianchi                Marussia                               Nem ért célba
20. Pastor Maldonado        Williams                                Nem ért célba
21. Felipe Massa                 Ferrari                                   Nem ért célba
22. Charles Pic                    Caterham                             Nem ért célba
A világbajnokság eredménye a Monacói Nagydíj után
Pilóták:
1. Sebastian Vettel                         107 pont
2. Kimi Raikkönen                            86 pont
3. Fernando Alonso                         78 pont
4. Lewis Hamilton                             62 pont
5. Mark Webber                                 57 pont
6. Nico Rosberg                                47 pont
7. Felipe Massa                                 45 pont
8. Paul di Resta                                28 pont
9. Romain Grosjean                         26 pont
10. Jenson Button                            25 pont
Konstruktőrök:
1. Red Bull                                       164 pont
2. Ferrari                                           123 pont
3. Lotus                                             112 pont
4. Mercedes                                     109 pont
5. Force India                                    44 pont
6. McLaren                                         37 pont
7. Toro Rosso                                    12 pont
8. Sauber                                             5 pont
(Forrás: Amber PR)

Nico Rosberg pályafutása második győzelmét szerezte ma meg Monacóban. Erre a győzelemre méltán büszke lehet a német pilóta és édesapja, a 30 évvel ezelőtt Monacóban győzedelmeskedő Keke Rosberg. Nagy presztízzsel jár ezen a nehéz, szűk utcai pályán győzni egy sor prominens személyiség szeme előtt. Bár a Mercedes nagyon büszke lehet erre a teljesítményére, a csapatnak mégis tiltakozással kell majd szembenéznie barcelonai titkos gumitesztelése miatt.

A Red Bull két pilótája nem túl boldogan állt a dobogó másik két fokán.„Mikor elég fiatalon néztem ezt a versenyt, az első emlékem Ayrton Senna volt a sárga sisakjával a piros-fehér autóban. Ez számomra a legkülönlegesebb verseny, amelyet megnyerhettem. Hihetetlen és lehetetlen….” – mondta a versenyről az elragadtatott versenyző. „Nem akarok beszélni a világbajnoki címről, mivel két héttel ezelőtt még 70 másodperccel csúsztunk le (a győzelemről). Ma sokkal jobb helyzetben voltunk. Ez egy más pálya, s lehetőségem volt arra, hogy lazábban vegyem a versenyt és vigyázzak a gumikra.” – tette hozzá a Mercedes versenygyőztes pilótája.

A Red Bull az utóbbi néhány évben domináns teljesítményt tett le az asztalra a mini hercegségben, s ez idén is sikerült. Bár az első helyet most nem sikerült egyik pilótájának sem megcsípnie, a második helyezett Sebastian Vettel azért örülhet, hiszen az első helyért járó pontokat nem egyik nagy riválisa orozta el az orra elől, így továbbra is vezeti az egyéni ponttáblát, sőt növelte előnyét Kimi Raikkönen előtt. Mark Webber azért lehet letört, mert bár tavaly ő emelhette itt magasba a győztes trófeát, ezúttal csapattársa és nagy riválisa kielőzte őt, s csak a harmadik helyért járó pontokkal gazdagodik az ausztrál pilóta.Lassan bontakozott ki a monacói verseny, amelyet felrázott két baleset és az utána pályára küldött biztonsági autó és egy piros zászlós baleset is (amelyben szerencsére sem Max Chilton, sem Pastor Maldonado nem sérült meg komolyabban). Nico Rosberg az élen kimaradt ezekből a szerencsétlen történésekből, s az idei szezonban a lehető legjobban tudott bánni abroncsaival. Nem okozott nehézséget számára maga mögött tartani az energiaitalos márka két autóját.

Lewis Hamilton sem szégyenkezhetett a másik ezüst nyílban, hiszen bár rosszul időzítették az első bokszbeállását, s lecsúszott a negyedik helyre, de még így is sok pontot gyűjtött.Hiába a siker a Mercedesnél, mégis sokakat megdöbbentett a kitudódott hír, mely szerint a Mercedes – amely addig komoly gumikezelési problémákkal küszködött - tesztelte a Pirelli gumikat a Spanyol Nagydíjat követően. Az ellenfelek persze protestáltak, de hogy ennek mi lesz a vége, azt még nem tudni.Adrian Sutil a verseny meglepetésembere, aki ötödik lett a Force Indiával. Őt Jenson Button követi a hatodik helyen, aki előnyt kovácsolt abból, hogy Kimi Raikkönen és Sergio Perez összeakaszkodása nem tett jót egyik pilótának sem. A hetedik helyezett a nem túl boldog Fernando Alonso lett a Ferrarival. Csapattársa, Felipe Massa megismételte a szombati edzésen elkövetett csúnya hibáját, pont ugyanott és ugyanúgy törte össze Ferrariját. Jean-Eric Vergne nagyszerű versenyzéssel a nyolcadik helyet foglalja el. Őt Paul di Resta és Kimi Raikkönen követi a két utolsó pontszerző helyen.

Monaco után a tengerentúlra költöznek a csapatok, hogy két hét múlva (2013. június 9.) Montreálban mérjék össze a tudásukat. 2012-ben Lewis Hamilton (McLaren) személyében a szezon hetedik győztesét ünnepelhettük Kanadában, míg az előtte lévő évben a monstre négyórás Kanadai Nagydíjat Jenson Button (McLaren) nyerte meg. A McLaren idén nincs jó formában, így várható, hogy a mostani éllovasok közül kerül majd ki a győztes.

2013-as Monacói Forma-1-es Nagydíj eredménye:

1. Nico Rosberg                  Mercedes                              2:17:52.056
2. Sebastian Vettel             Red Bull                               + 3.888
3. Mark Webber                   Red Bull                               + 6.314
4. Lewis Hamilton               Mercedes                              + 13.894
5. Adrian Sutil                      Force India                           + 21.477
6. Jenson Button                McLaren                               + 23.103
7. Fernando Alonso           Ferrari                                   + 26.734
8. Jean-Eric Vergne           Toro Rosso                           + 27.223
9. Paul di Resta                   Force India                           + 27.608
10. Kimi Raikkönen            Lotus                                     + 36.582

(Forrás: Amber PR)