Autós hírek: Ford Fiesta: Kulcs a fiatalok autó használatához


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


Az új Ford Fiesta-ban bemutatkozó Ford MyKey rendszer lehetővé teszi, hogy a szülők beállítsák gyermekeik számára a biztonságos autózás feltételeit, ami nagy megnyugvást jelenthet.

A Ford MyKey rendszerrel felszerelt Fiesta tulajdonosai korlátozhatják a végsebességet, csökkenthetik a hifi maximális hangerejét, és letilthatják a vezetősegítő rendszerek és biztonság technológiák kikapcsolását.

A kizárólag a Ford  által kínált MyKey rendszer az öt csillagos Euro NCAP biztonsági minősítést szerzett új Ford Fiesta -ban mutatkozik be az európai piacon, így hazánkban is. Az Euro NCAP Advanced díját is megkapó Ford MyKey rendszer segítségével a szülők beprogramozhatnak egy – általában tizenéves gyermekük által használt – indítókulcsot, korlátozva ezzel a Fiesta végsebességét, az audiorendszer maximális hangerejét, sőt akár azt is beállíthatják, hogy a hifi mindaddig néma maradjon, míg a vezető és az utasok be nem csatolják biztonsági öveiket. Azt is megakadályozhatják, hogy a vezető kikapcsolja az autó biztonsági berendezéseit – például az Elektronikus Stabilitásprogramot vagy az Active City Stop rendszert, amely segít megelőzni a kis sebességű ütközéseket.

“Minden szülő jól tudja, hogy a tinédzserek kiváló érzékkel találják meg a zűrös helyzeteket.” – fejti ki Peter Patzelt, a Ford MyKey rendszerépítő mérnöke. „A Ford MyKey révén a szülők ésszerű korlátozásokat állíthatnak be a Fiestában, így nyugodtabban adhatják oda gyermekeiknek az autót.”

A 25 évnél fiatalabb európai autóvezetőket az átlagnál kétszer akkora eséllyel érheti halálos baleset*, s a Ford által készített felmérés szerint a 17-20 éves autóvezetők szüleinek 46 százaléka elsősorban a túl magas sebesség miatt aggódik, több mint felük pedig szívesebben adná oda autóját tizenéves gyermekének, ha az fel lenne szerelve a Ford MyKey rendszerrel.

A Ford MyKey szerves részét képezi az új Fiesta biztonsági és vezetősegítő rendszerének, amelyben megtalálható a SYNC Vészhelyzeti Segélyhívó és a hét légzsákkal kiegészített Intelligens Védelmi Rendszer is. A Ford MyKey először az USA piacán jelent meg, s ma már a legtöbb észak-amerikai Fordban alapfelszerelés. A rendszer immár az európai piacon kínált Fiesta-modellcsalád számos tagjában is szériafelszerelés, s a Ford azt tervezi, hogy a rendszert 2015-ig teljes európai termékkínálatában bevezeti. A Ford MyKey rendszer lényege, hogy az autóhoz több különböző indítókulcs tartozik, amelyek a tulajdonos egyedi igényei szerint programozhatók be. A Ford MyKey a biztonsági övek használatára ösztönzi a vezetőt, valamint korábban jelzi az alacsony üzemanyag-szintet, és hangjelzéssel figyelmeztet a 70-140 km/órás tartományban beállított sebességhatárokra.

A felmérés során mintegy 6000 fiatal európai autós szüleinek válaszaiból az derült ki, hogy 53 százalékuk szívesebben adná oda autóját tizenéves gyermekének, ha az fel lenne szerelve a Ford MyKey technológiával.

A szülők imádják a Ford MyKey rendszert, mert az segít csökkenteni a tizenéves gyermekeikre leselkedő veszélyeket autóvezetés közben.” - magyarázza Patzelt. A fiatal vezetők általában nem lelkesednek a MyKey-ért – mindaddig, míg rá nem jönnek, hogy ennek révén szüleik könnyebben megengedik nekik, hogy használják az autót.
Forrás: Ford