Autós hírek: Gymkhana: Premier a hétvégén a tököli reptéren


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


Sportágként azonban csak hétvégén (május 14-15), egy látványos rendezvény keretében debütál a gymkhana – a motorsportág, ahol az érzék és a tehetség fontosabb, mint a motorteljesítmény, és ahol a közönség többet kap, mint a gymkhanát alkotó mûfajok bármelyikében.

Gymkhana – a világhódító sportág Magyarországra ért

[3]Az a több tízmillió ember, aki látta Ken Block videóit, és a több tízezer, aki kilátogatott a márciusi tuning show-ra, és megnézte a bemutatót, már tudja: a gymkhana a driftet, a gyorsulást, és a szlalom akrobatikát egyesítõ ügyességi motorsportág. A hétvégén, Tökölön az amerikai sportágalapító pálya másán, 200 x 200 méteres területen kijelölt szinkronpályán egyszerre két versenyzõ méri össze tudását, így a lelátókról rögtön látni, ha valaki hibázik, és lemarad a másikhoz képest. A szabályok szerint azonban nem elég minél elõbb teljesíteni az összetett feladatokat: a pontosság legalább annyira lényeges, hiszen idõbüntetés jár, ha valaki nem a leírás szerint közelíti vagy érinti meg az akadályt, ami már csak azért is nehéz, mert a versenyzõt nem segíti navigátor, autója kezelésén kívül tehát még erre is figyelnie kell. Vannak kötelezõen kézifék használatával teljesítendõ szakaszok, a célba pedig nem elég beszáguldani, betolatni kell.

A szövegnél biztosan látványosabb a beharangozó videó: http://youtu.be/zX4r4dTw6Ro

Loeb nyomában

[7]Sebastian Loeb hétszeres ralivilágbajnokot is egy franciaországi gymkhana-futamon fedezték fel – de tehetségbõl nálunk sincs hiány. A tököli versenyen rajthoz áll egy tizennégy és egy tizenhat éves gymkhanauta is, és akár õk is esélyesek a fõdíjra, ami ezer euró, a gyõztes ráadásul a magyar delegációval együtt kilátogathat a lengyel sportágalapító futamra. A legjobb amatõr különdíja, hogy bemutatkozhat a Sportklub Grand Prix magazinjában.

Vasárnap közel húsz versenyzõ áll rajthoz, õk egész szombaton tanulják majd a pályát, sõt, licencet is lehet még szerezni a vasárnapi kvalifikációs és döntõ futamokra. Erre akár egy szériaautóval is van esély: a gymkhanánál tényleg a vezetési tudás a legfontosabb, nem a sok száz lóerõs, sokmillió forintos autó.

Még a gymkhanánál is több

Méltó módon vezetjük be Magyarországon a Japánban évtizedek, Amerikában évek óta népszerû, Európában pedig napról napra több rajongót szerzõ sportágat. A szombati edzés és az igazán érdekes és látványos vasárnapi versenyek mellett számos más program is várja azokat, akik szeretnének ott lenni a motorsport-történelmi eseményen.

[8]A gumifüstölésre bárki ingyen nevezhet, a közönségbõl véletlenszerûen kiválasztott zsûri pontozza majd a résztvevõket és ítéli oda az 50 ezer forint fõdíjat. Lesz Carstyling Show’n Shine, a gyorsulási futamokról ismerõs forgószínpados tuningautó-szépségverseny, Kicker dB Cup 2011 hangnyomásverseny frizuraállító hair chairrel. Nincs autós rendezvény csinos lányok nélkül: most sem lesz, a Partyzoo Miss Bikinin a nevéhez méltó ruhadarabokban próbálják majd elvonni az autókról a figyelmet. Az RC driftversenyen pedig több tucat távirányítós kisautó koptatja majd a gumit bajnokságuk harmadik fordulóján – igen, ez is a gymkhana jellegzetes mûfaja.
Forrás: www.gymkhana.hu; www.facebook.com/gymkhanahu