Autós hírek: Jordán Rali: Ogier ismét a csúcson


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A Citroen gyári pilótája ugyanis Portugália után Jordániában zsinórban másodszor ismét felállhatott a dobogó legfelsõ fokára. A 27 éves pilóta ráadásul a világbajnokság történetének legkisebb idõkülönbségével, kéttized másodperccel gyõzött a második helyezett Jari-Matti Latvala elõtt. A bronzérmes helyen Sebastien Loeb ért célba, s ezzel megõrizte vezetõ helyét az egyéni ponttáblán.
 
[3]Nagy sikert könyvelhet el Ogier Jordániában. Már az a tény, hogy a francia pilóta legyõzte hétszeres világbajnok csapattársát, Sebastien Loeböt is szenzációs, de az, hogy ilyen kis különbséggel nyert még különlegesebbé teszi ezt a gyõzelmet. Az elõzõ rekord háromtized másodperces különbség volt még a 2007-es Új-Zéland Raliról Marcus Grönholm és Sebastien Loeb között az elõbbi javára.
 
„Hihetetlen. Ez egy hihetetlen nap. Ma úgy mentem, mint egy õrült. Nagyszerû érzés. Jari-Matti rendkívül gyors volt ma és emiatt teljes gázzal hajtottam. Nagyon boldog vagyok, hogy így alakult a vége.” – nyilatkozta fülig érõ szájjal Ogier, aki nem csak a gyõzelemért járó pontokat viheti haza, hanem a Power Stage gyõzelemért járó három bónusz ponttal is gazdagodott.
 
[2]A mezõny murván mutatott kiegyenlítettségét mutatja, hogy az elsõ hét versenyzõ ugyanaz, mint Portugáliában volt, csak páran cseréltek helyezést. Így Loeb és Latvala is, jelezve a fiatal finn fejlõdését. Kimi Räikkönen eggyel jobb helyezést ért el Jordániában, mint Portugáliában, így csapata, az Ice 1 Racing is egy hellyel feljebb léphetett a konstruktõrök között kielõzve Petter Solberg csapatát. A norvég pilóta ezúttal nem ért célba. A rali 17. gyorsasági szakaszán kiesett a harmadik helyrõl, így tálcán nyújtotta a negyedik helyezést Mikko Hirvonennek. Két új embert találhatunk az utolsó három pontszerzõ helyen. Új a nyolcadik helyezett Kalid Al-Qassimi, a kilencedik Dennis Kuipers tizedik volt Portugáliában és az elsõ tizet a szintén új Bernardo Sousa zárja. Mindhárman Ford Fiestával versenyeztek.
 
Az elsõ tíz között ezúttal is csak Citroen és Ford autókat találunk, így a nézõk már minden bizonnyal nagyon várják az Olasz Ralit, amikor a Mini WRC is bemutatkozik a Rali Világbajnokságban.
 
[6]A következõ világbajnoki ralira ismét három hetet kell várnunk, hiszen 2011. május 5-8. között kerül megrendezésre az Olasz/Szardínia Rali. 2010-ben nem került be a versenynaptárba ez a verseny. 2009-ben kettõs Ford-gyõzelem született Szardínián Jari-Matti Latvala gyõzelmével. Akkor egy gyári Citroen sem került a dobogóra. Kérdés Ogier megtartja-e gyõztes formáját Olaszországban is, vagy Latvala a kis különbséggel elszenvedett jordániai második helytõl vérszemet kap és ez hajtja az olasz gyõzelem felé.
 
 
2011-es Jordán Rali végeredménye:
 
1. S Ogier                             Citroën DS3                         2:48:28,2
2. J-M Latvala                      Ford Fiesta RS                    2:48:28,4
3. S Loeb                              Citroën DS3                         2:48:55,9
4. M Hirvonen                      Ford Fiesta RS                    2:51:12,9
5. M Wilson                          Ford Fiesta RS                    2:54:13,1
6. K Räikkönen                   Citroën DS3                         2:54:43,1
7. F Villagra                          Ford Fiesta RS                    2:57:46,9
8. K Al-Qassimi                    Ford Fiesta RS                    2:58:11,9
9. D Kuipers                         Ford Fiesta RS                    3:02:55,7
10. B Sousa                         Ford Fiesta RS                    3:03:33,7
 
 
A világbajnokság állása a Jordán Rali után:
Pilóták
 
1. S Loeb                  74 pont
2. M Hirvonen          72 pont
3. S Ogier                  69 pont
4. J-M Latvala           66 pont
5. P Solberg             31 pont
6. M Östberg             28 pont
7. M Wilson              22 pont
8. K Räikkönen        18 pont
9. F Villagra              12 pont
10. H Solberg           10 pont
 
Konstruktõrök
 
1. Ford                                              130 pont
2. Citroën                                         130 pont
3. M-Sport Stobart                             43 pont
4. Ice 1 Racing                                  26 pont
5. Petter Solberg WRT                     22 pont
6. Munchis Ford WRT                      20 pont
7. Team Abu Dhabi                          13 pont
8. FERM WRT                                   10 pont
9. Monster WRT                                  6 pont
 
(Forrás: Amber PR)