Autós hírek: Portugál Rali: Ogier duplázott


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A francia pilóta hibátlanul teljesítette a meseszép Algarve gyorsasági szakaszait, így megérdemelten vehette át jutalmát a rali végén. A második helyen tehát a címvédõ világbajnok Sebastien Loeb ért célba, míg bronzérmesként a Mexikóban is ugyanezen a helyen célbaérõ Jari-Matti Latvalát üdvözölhetjük.
 
[3]„Nagyon boldog vagyok, tökéletes hétvégénk volt, az autó is kitûnõen ment és Julien (a navigátor) is rendben volt. Ezt a gyõzelmet a csapatnak ajánlanám, amelyik egy tökéletes autót készített. Bizalmat szavaztak nekem a szezon kezdetétõl fogva és a mexikói hibámat követõen is. Ez a legjobb módja a visszatérésnek. Még nagyon messze van a világbajnokság vége, de most már jobb helyen állok.” – szögezte le a versenygyõztes citroenes pilóta.
 
Sebastien Loeb bár nem büszkélkedhet a portugáliai gyõzelemmel, mégis elégedett lehet, hiszen bár csapattársa elhozta elõle a gyõzelmet, de a három extra pontot hozó Power Stage-et sikerült megnyernie. Így a 37 éves francia pilóta az egyéni ponttábla elsõ helyén áll megosztva azt Mikko Hirvonennel (58-58 ponttal).
 
Hirvonen Loebhöz hasonlóan járt, hiszen õt is kielõzte fiatalabb csapattársa, Latvala. Így a finn pilóta a negyedik hellyel kénytelen beérni. Hirvonent vasárnap reggel hátráltatta autójának törött hajtótengelye. A Power Stage-en sem volt szerencséje, hiszen ott meg vélhetõen autójának hátsó lengéscsillapítója hibásodott meg.
 
[2]Matthew Wilson már a negyedik hely felé tartott, amikor az utolsó elõtti esõs gyorsasági szakaszon megelõzte õt Hirvonen. Ezután már óvatosan vette a 17. szakaszt, hogy bebiztosítsa az ötödik helyet maga és az M-Sport Stobart számára. A fiatal brit pilótát Petter Solberg követi a hatodik helyen. Az utolsó napot a norvég pilóta a kilencedik helyen kezdte meg, de miután megnyerte a 15. és 16. gyorsasági szakaszokat, elérhetõ közelségbe került számára a hatodik hely (amely akkor éppen Kimi Räikkönené volt). Bár a 17. szakaszon, a Power Stage-en nem sikerült tripláznia, mégis leelõzte a Forma-1-es világbajnokot ugyanolyan DS3 WRC-vel és begyûjtötte a hatodik helyet és az azért járó értékes pontokat.
 
Az Ice 1 Racing pilótája, 2007 Forma-1-es világbajnoka, Kimi Räikkönen a hetedik helyet szerezte meg. Räikkönen még csak egy szezont húzott le a Rali Világbajnokságban, így talán megengedhetõ számára, hogy kikapjon egy olyan kaliberû pilótától, mint Petter Solberg, még ha ugyanolyan autóval is versenyeztek. A finn számára ez is egy szép helyezés. „Tudtam, hogy Petter õrült módjára vezet majd (az utolsó szakaszon), de ez rendben volt. Sokat tanultunk az autóról ezen a ralin, majdnem olyan volt, mint egy kis teszt. Javítottunk az autón, most már csak egy kicsit gyorsabbnak kell lennünk.” – szögezte le a 31 éves pilóta.
 
Az argentin Federico Villagráé lett a nyolcadik hely. Õt Henning Solberg és a holland Dennis Kuipers követi a kilencedik és tizedik helyen.
 
[4]A következõ világbajnoki ralira három hetet kell várnunk, hiszen 2011. április 15-17. között kerül megrendezésre a Jordán Rali. A ralit 2010-ben Sebastien Loeb nyerte meg. A Citroen legutóbbi két versenyen mutatott dominanciáját látva, nem kizárt, hogy az ismétlés sikerül a franciának.
 
2011-es Portugál Rali végeredménye:
 
1. S Ogier                             Citroën DS3                         4:10:53,4
2. S Loeb                              Citroën DS3                         4:11:25,2
3. J-M Latvala                      Ford Fiesta RS                    4:14:15,5
4. M Hirvonen                      Ford Fiesta RS                    4:17:09,7
5. M Wilson                          Ford Fiesta RS                    4:18:41,9
6. P Solberg                         Citroën DS3                         4:21:10,8
7. K Räikkönen                   Citroën DS3                         4:21:47,5
8. F Villagra                          Ford Fiesta RS                    4:22:32,2
9. H Solberg                         Ford Fiesta RS                    4:25:09,8
10. D Kuipers                       Ford Fiesta RS                    4:28:48,0
 
A világbajnokság állása a Portugál Rali után:
Pilóták
 
1. M Hirvonen          58 pont
2. S Loeb                  58 pont
3. J-M Latvala           48 pont
4. S Ogier                  41 pont
5. P Solberg             31 pont
6. M Östberg             28 pont
7. M Wilson              12 pont
8. H Solberg             10 pont
9. K Räikkönen        10 pont
10. P-G Andersson   6 pont
11. M Prokop              6 pont
12. F Villagra              6 pont
 
Konstruktõrök
 
1. Ford                                              100 pont
2. Citroën                                           90 pont
3. M-Sport Stobart                             40 pont
4. Petter Solberg WRT                     22 pont
5. Ice 1 Racing                                  16 pont
6. Munchis Ford WRT                      12 pont
7. Team Abu Dhabi                            7 pont
8. FERM WRT                                     6 pont
9. Monster WRT                                  6 pont
 
(Forrás: Amber PR)