Autós hírek: Ausztrál Forma-1-es Nagydíj, Melbourne: Vettelé az elsõ gyõzelem


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A Red Bullnak már a szezon elõtti teszteken is kivehetõ elõnye akkora volt, hogy a második helyezett Lewis Hamilton soha nem volt veszélyes helyzetben a német tehetségre nézve. S miközben az elsõ hely nem okozott meglepetést, addig a második hely igen, s a bronzérmes hely még annál is jobban. A dobogó utolsó fokára ugyanis a Renault pilótája, Vitalij Petrov állhatott fel, így õ az elsõ orosz, aki Forma-1-es dobogóra állhat.
 
[1]„Azt próbáltam mondogatni a csapatnak, hogy maradjunk reálisak. Sok pontot szereztünk, ami nagyon fontos, és jól éreztük magunkat, ami még fontosabb. Ez egy hosszú év lesz és még sok minden megtörténhet.” – mondta a versenygyõztes pilóta. „A fiúk itt mellettem és a Ferrari is mindig nagyon erõs, a Mercedesnek nem sikerült jól a rajtja, de erõsebben térhetnek vissza, mint tavaly. Nagyon szoros lesz a verseny, de fontos, hogy célba érjünk. Ezer köszönet a gyárban dolgozó embereknek. Az autó gyors és megbízható volt, ami kulcsfontosságú. Ez az elsõ alkalom is egyben, hogy célba értem az Ausztrál Nagydíjon, így nagyon boldog vagyok.” – tette hozzá.
 
A McLaren és a Renault két erõs csapat, de ezt az eredményt senki nem várta volna e két csapattól. A wokingiak szezon elõtti teszteken mutatott eredményessége kapcsán sokan felvonták szemöldöküket és szkeptikusan várták a szezonnyitót. A Renault-nál köztudottan a sérült Robert Kubica volt a csapat elsõszámú és legtehetségesebbnek tartott pilótája. Tõle várták volna az átütõ eredményeket idén. Sebesülése után nem véletlenül a tapasztalt Nick Heidfeldre esett a választás, aki azonban most még elég kiábrándítóan versenyzett. Így meglepõ a McLaren részérõ a törött padlólappal versenyzõ Hamilton második és a Renault részérõl Petrov harmadik helyezése.
 
[3]Miközben a McLaren ezzel az eredménnyel némiképp rácáfolt a szezon elõtti teszteken mutatott formájára, a Ferrari és a Mercedes pont ellenkezõleg, nem mutatott annyit, mint amit vártak volna tõle. A maranellói csapatnál Fernando Alonso hozta a jobb eredményt. A negyedik helyre hozta be autóját, miután sokáig azzal küzdött, hogy megpróbálja megelõzni az elõtte körözõ orosz Renault-pilótát.
 
Az ötödik helyen Mark Webber ért célba, ami számára csalódást okozó helyezés a hazai futamán. Webbert Button követi a hatodik helyen, aki így nem tudott triplázni Melbourne-ben. A brit pilóta a 2009 és 2010-es gyõzelmet egy hatodik helyezéssel tudta folytatni, igaz esélyeit nagyban rontotta bokszutca áthajtásos büntetése. A 12. körben Massát próbálta kielõzni, de levágott egy kanyart és így sportszerûtlen módon került a brazil elé. A helyzetet bonyolította, hogy a mögöttük haladó Alonso is meg tudta elõzni Massát. A brit pilóta a szabályok szerint a helyet csak úgy tudta volna visszaadni Masának, ha mindkét Ferrarit elengedi maga mellett. Button nem így tett, ezért büntetést kapott.
 
A hetedik helyen az a fenomenális teljesítményt nyújtó Sergio Perez ért célba, akit a legígéretesebbnek tartanak az idei újoncok között. A mexikói pilóta mindössze egy bokszbeállással vitte célba Sauberjét csapattársa, Kamui Kobajasi elõtt.
 
Felipe Massának igen sok a bizonyítanivalója az idei évben tavalyi halovány teljesítménye után. Mostani eredménye viszont nem ezt a törekvését mutatja, amely ezúttal a kilencedik helyre volt elegendõ. A brazilt Sebastien Buemi követi az utolsó pontszerzõ helyen.
 
[4]A Mercedes igen nagy reményekkel érkezett Ausztráliába, de ebbõl nem sokat valósított meg. Igaz, ebben Rubens Barrichello és Jaime Alguersuari is szerepet vállalt. Az 58 körös verseny 24. körében a Williams brazil pilótája egy óvatlan támadásakor eltalálta Nico Rosberg autóját. Egy kis kipörgés után mindkét autó a pályán tudott maradni, bár az ezüst nyíl egy kis idõ elteltével kék füstöt kezdett eregetni és a német pilóta kénytelen volt feladni a versenyt. Barrichello bokszutca áthajtásos büntetést kapott, majd késõbb maga is feladta a versenyt. Michael Schumacher sem járt jobban. A hétszeres világbajnok már a verseny legelején kiállt Jaime Alguersuarinak köszönhetõen, aki autójával eltalálta Schumacher autójának jobb hátsó felét.
 
A spanyol Hispania Racing Team autói vasárnap nem állhattak rajthoz az ismét bevezetett 107 %-os szabály alapján.
 
Összességében elmondható, hogy az idei technikai változások, de fõleg az állítható hátsó szárnyak (DRS) egyenlõre nem hoztak akkora áttörést, mint amekkorát vártak tõle. Az is igaz, hogy az új Pirelli gumik sem okoztak csalódást. Jobban koptak, mint a Bridgestone-ok, de mégsem annyira, hogy azáltal élvezhetetlen legyen a verseny. A szezon elõtti tesztek alapján igen váratlan, hogy az újonc Sergio Perez mindössze egy bokszbeállással – így egy kerékcserével - a hetedik helyre tudta célba kormányozni versenyautóját.
 
[2]A Forma-1-es mezõny Ausztráliából Malajziába utazik, hiszen két hét múlva (2011. április 10.) Szepangban kerül megrendezésre a Malajziai Nagydíj. A malajziai pálya nagyon különbözõ az ausztráltól és kihangsúlyozza az autók különbözõ dinamikai minõségét, fõleg a hosszú és gyors kanyarokban. Emiatt ott jobban érvényesülhet majd a DRS az autókon. 2010-ben Sebastian Vettel nyerte meg a Malajziai Nagydíjat, így a német pilóta biztosan azon lesz, hogy Ausztrália után Malajziában ismételjen.

Ausztrál Forma-1-es Nagydíj végeredménye
 
1. Sebastian Vettel             Red Bull                               1:29:30.259
2. Lewis Hamilton               McLaren                               + 22.297
3. Vitalij Petrov                     Renault                                 + 30.560
4. Fernando Alonso           Ferrari                                   + 31.772
5. Mark Webber                   Red Bull                               + 38.171
6. Jenson Button                McLaren                               + 54.304
7. Sergio Perez                    Sauber                                  + 1:05.845
8. Kamui Kobajasi               Sauber                                  + 1:16.872
9. Felipe Massa                   Ferrari                                   + 1:25.186
10. Sebastien Buemi          Toro Rosso                           + 1 kör
11. Adrian Sutil                   Force India                           + 1 kör
12. Paul di Resta                Force India                           + 1 kör
13. Jaime Alguersuari        Toro Rosso                           + 1 kör
14. Nick Heidfeld                BMW-Sauber                       + 1 kör
15. Jarno Trulli                    Lotus                                     + 2 kör
16. Jerome d’Ambrosio      Virgin                                    + 4 kör
17. Timo Glock                     Virgin                                    + 9 kör
18. Rubens Barrichello      Williams                                Nem ért célba
19. Nico Rosberg                Mercedes                              Nem ért célba
20. Michael Schumacher  Mercedes                              Nem ért célba
21. Heikki Kovalainen        Lotus                                     Nem ért célba
22. Pastor Maldonado        Williams                                Nem ért célba
 
A világbajnokság eredménye az Ausztrál Nagydíj után. Pilóták:
 
1. Sebastian Vettel                         25 pont
2. Lewis Hamilton                           18 pont
3. Vitalij Petrov                                15 pont
4. Fernando Alonso                       12 pont
5. Mark Webber                               10 pont
6. Jenson Button                              8 pont
7. Sergio Perez                                 6 pont
8. Kamui Kobajasi                            4 pont
9. Felipe Massa                                 2 pont
10. Sebastien Buemi                       1 pont
 
Konstruktõrök:
1. Red Bull                                       35 pont
2. McLaren                                       26 pont
3. Renault                                        15 pont
4. Ferrari                                           14 pont
5. Sauber                                         10 pont
6. Toro Rosso                                    1 pont
 
(Forrás: Amber PR)