Autós hírek: Bosch: Pollenszûrés az autóban


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


Napjainkban már számos modern személygépkocsi tartalmaz olyan beltéri levegõszûrõt, amely a beáramló levegõbõl hatékonyan szûri ki a különbözõ káros anyagokat. A légkondicionálóval felszerelt autók például egyben pollenszûrõvel is rendelkeznek. A belsõ tér levegõjét tisztító szûrõk kapacitása azonban véges. Amikor e szûrõk telítõdnek a különbözõ káros anyagokkal, már nem tudják betölteni eredeti funkciójukat, sõt, a már egyszer kiszûrt szennyezõdések ismét a légáramba kerülhetnek. Az összegyûlt káros anyagok mindemellett a baktériumok és a penész táptalajául is szolgálhatnak. A Bosch ezért azt tanácsolja, hogy az utastér levegõjének szûrõbetétjét legfeljebb 15 ezer kilométerenként, vagy évente szakszervizben cseréltessük ki.

A káros anyagokkal telítõdött szûrõk hatástalanok

[1]A Bosch tapasztalatai szerint a szûrõcsere optimális idõszaka a tavasz, mivel a szûrõket egyrészrõl õsszel és télen egyaránt jelentõsen igénybe veszi a fokozott légnedvesség, másrészrõl hatásuk a pollenszezon kezdetével különösen fontossá válik. A hagyományos utastér-levegõszûrõk a tüdõbe is belélegezhetõ, 0,0025 milliméter alatti átmérõjû részecskéket szûrik ki. Éves cseréje során azonban számos jármûtípus pollenszûrõje egyszerûen a Bosch nagyobb teljesítményû aktívszén-szûrõjével is helyettesíthetõ. Ezek már az egészségre ártalmas és kellemetlen szagú gázok teljes körû megkötésére is alkalmasak. Autónk e nem látható, ám annál fontosabb alkatrészének rendszeres cseréje mindenesetre az egész család jövõbeni egészségébe történõ beruházásként is felfogható, ami most még igen csekély költségszinten elvégezhetõ. Jármûtípustól függõen egy-egy új utastér-levegõszûrõ fajlagosan csupán napi 8-12 forintba kerül.

A gyermek utasok védelme

A személyautók egyfajta „porszívó” módjára, az elõttük lévõ levegõt áramoltatják az utastérbe. Az elöl haladó jármûvek kipufogógázai, a finom por és a dízelek koromja, de a pollenek és a baktériumok, illetve az ózon és a nitrogén-oxidok így szintén akadálytalanul juthatnak a jármû belterébe. Különösen a zsúfolt belvárosokban gyakori, hogy e kifejezetten egészségkárosító anyagok jármûbeli koncentrációja jóval meghaladja az út szélén mérhetõ értéket. A káros anyagok e magas aránya a gyermek utasok számára fokozottan megterhelõ, s a kisgyermekes családok számára az egészség megóvása érthetõen kiemelt figyelmet élvez. Az utastér levegõszûrõjének évenkénti cseréjével minden évszakban jelentõsen mérsékelhetõ az utastérbe jutó egészségkárosító anyagok mennyisége.

Tisztább belsõ levegõ – kellemesebb vezetés

[2]A hatékony belsõ levegõszûrõ azonban az egészségvédelem mellett további elõnyöket is kínál. A pollenallergiás vezetõk számára például e szûrõk a biztonság fokozásának fontos eszközei is lehetnek, hiszen aki folyamatosan könnyes szemekkel, tüsszögve vezet, a saját, utasai és a közlekedés többi résztvevõjének biztonságát is súlyosan veszélyezteti. A jármû 80 kilométer/óra sebességnél például 25 méteres utat fut be, mialatt vezetõje egy-egy tüsszentés során önkéntelenül lehunyja a szemét. Sûrû városi fogalomban ez nem más, mint rendkívül veszélyes „vakrepülés”. A belsõtér légszûrõi hatékonyan zárhatják ki a polleneket az utastérbõl, így az allergiások is kellemes körülmények között autózhatnak. Különösen alagutakban és a torlódások során javítják e szûrõk jól érzékelhetõen a belsõ levegõ minõségét. A kedvezõbb légminõség pedig a vezetõ koncentrációs képességét is jelentõsen fokozza. Mindezeken túl, egy új szûrõ révén a szélvédõ belsõ felületén kevésbé képzõdik szennyezõdés-réteg, a vakító hatások mérséklésével lényegesen jobb látást is biztosítva. /Autósoldalak.hu/