Autós hírek: ©koda Fabia, IRC: Három ©koda a dobogón


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A finn Juho Hänninen a Škoda Motorsport gyári versenyzõjeként fölényes gyõzelemmel koronázta kiváló teljesítményét, míg másodikként Guy Wilks, a Škoda UK Motorsport pilótája, harmadikként pedig a másik gyári versenyzõ, Jan Kopecký ért célba.

[2]Története során elsõ ízben tehát hármas diadalt ünnepelhettek a Škodánál, miközben Juho Hänninen öt ponttal vezeti az IRC pilóták bajnokságát Wilks elõtt, Kopecký pedig argentínai eredményének köszönhetõen a harmadik helyre léphetett elõ. A három legjobb pontszerzõ helyezés eredményeképpen a Škoda a konstruktõrök bajnokságában is megerõsítette a második Peugeot, illetve a harmadik Ford elõtti vezetõ pozícióját.

A puha, kavicsos utakon rendezett, igen nehéz verseny három napja során az indulóknak 15 gyorsasági szakaszt kellett teljesíteniük, összesen 231 kilométeren. A városi pályán tartott, pénteki 3,3 kilométeres szuper-gyorsaságit Guy Wilks elõtt az IRC-sorozat bajnoki címének védõjeként a Peugeot pilótája, Kris Meeke nyerte. Hänninen és Kopecký azonos idõvel, a gyõztes mögött egyaránt 2,9 másodperccel negyedik illetve ötödikként ért célba. Ez volt egyébként a teljes verseny során az elsõ, s egyben utolsó szakaszgyõzelem is, amely nem a Škoda nevéhez fûzõdött.

A kemény és rendkívül gyors útfelületen zajló szombati szakaszt kiváló formában kezdte Hänninen, s a reggeli elsõ gyorsaságit mindjárt meg is nyerve, az összetettben is átvette a vezetést, a nap végére pedig minden vetélytársával szemben tetemes elõnyre tett szert. A szombati hét gyorsaságiból Hänninen végül hatot megnyert, de a hetedikben is csupán egy másodperccel szorult Wilks mögé. A szombat esti sorrend: Hänninen, Wilks, Meeke, majd Kopecký.

Vasárnap egészen más karakterû úttal találkozhattak a résztvevõk, köves és sáros, jóval technikásabb és lassúbb szakaszokkal. Juho Hänninen és navigátora, Mikko Markkula a hét gyorsaságiból ötöt nyerve ismét kiválóan versenyzett, s immár összesen 11 szakaszgyõzelem birtokában zárta a versenyt. Guy Wilks és Philip Pugh másodikként zárta a napot, összesítettben is biztosan õrizve második helyét. A Jan Kopecký – Petr Starý duó egyre gyorsulva a verseny egyik favoritja, Kris Meeke az utolsó elõtti szakaszon bekövetkezett mûszaki hiba miatti kiállása után végül szintén dobogós helyet ünnepelhetett.

[1]Michal Hrabánek, a Škoda Motorsport igazgatója így kommentálta a sikeres szereplést: „E kiváló eredmény a két dél-amerikai verseny elõtti egyaránt céltudatos, komoly felkészülés gyümölcse. Bármely IRC-futamgyõzelem tiszteletet parancsoló eredménynek számít, az pedig, hogy a dobogó mindhárom fokát végül a Škoda Fabia Super 2000 versenygépekkel hódították meg, kétségkívül a legtöbb, amit csak elérhettünk. E diadal nem csupán a Škoda márkáé és egész csapatunké, hanem hûséges szurkolóinké is. Tekintettel az IRC-bajnokság megváltozott menetrendjére, haladéktalanul meg kell kezdenünk felkészülésünket a következõ, az április végén a Kanári-szigeteken rendezendõ futamra.”

Juho Hänninen: „Nagyszerû gyõzelem, igazán boldog vagyok. Brazíliai szereplésünk kissé lehangolt ugyan, ám ezúttal is minden tõlünk telhetõt megtettünk a sikerért. Most egy kicsit élvezem még az ünneplést, azután Mikkóval és az egész csapattal már teljes mértékben a következõ versenyre összpontosítunk.”

Guy Wilks: „Mindkét dél-amerikai verseny igazán fantasztikusan sikerült, nagyszerû csapatmunkával, s a Škoda kiváló teljesítményével. Gratulálok Juhónak, aki az egész versenyen utolérhetetlennek bizonyult.”

Jan Kopecký: „Nagy örömmel tölt el, hogy végül mi is csatlakozhattunk csapattársainkhoz a dobogón. Petr és én az egész idei szezonban most teljesítettünk a legjobban, s remélem az elkövetkezõ futamokon még magasabbra is juthatunk.” /Autósoldalak.hu/