Autós hírek: Smart fortwo electric drive: Indul a sorozatgyártás


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


Dr. Dieter Zetsche, a Daimler AG vezérigazgatója és a Mercedes-Benz Cars vezetõje így beszélt: „A smart fortwo electric drive bizonyítja, hogy már ma lehetséges az emissziómentes városi autózás. A sorozatgyártás most indul, ezer darabbal, amelyek közül az elsõket még az év vége elõtt megkapják a vevõk. 2012-tõl pedig a smart normális gyártási programjának részét képezi a smart electric drive. Mind a villanyautók nagyüzemi termelése, mind ezen innovatív gyáregység jövõje szempontjából fontos döntés volt, hogy a hambachi törzsüzemet jelöltük ki a gyártásra .“ A Daimler tízmillió eurós nagyságrendû összeget ruházott be a smart következõ nemzedékének elõállításába.
 
[1]Nicolas Sarkozy köztársasági elnök a gyárlátogatás alkalmával elmondta, hogy a francia állam a PAT (Prime d\\\'aménagement du territoire) fejlesztési program keretében támogatja a projektet. További hozzájárulás várható a Lorraine régiótól és Moselle megyétõl. Ezek összesen 15 százaléknyit tesznek ki a beruházásból. Sarkozy bejárta a gyártócsarnokot, és többek között a jövõ környezetkímélõ hajtásairól tájékozódott.

A  hambachi üzemben 2009 novemberével indul a smart fortwo electric drive körülbelül ezerdarabos kisszériájának elõállítása. Ezek a jármûvek fontos európai és amerikai metropoliszokban, különféle mobilitási projektek keretében kerülnek az ügyfelekhez, akik majd visszajelzéseket adnak a mindennapi használat tapasztalatairól.

2012-tõl, a már ma is megfigyelhetõ élénk érdeklõdésnek megfelelõen, a smart-kínálat nagy darabszámban gyártott, normál része lesz a smart fortwo electric drive, amelyet a smart márkakereskedõknél lehet megvásárolni. A smart ezáltal megerõsíti vezetõ szerepét, mint a nagyvárosok emissziómentes egyéni közlekedésének eszköze.

Elsõ mérföldkövek: 2007 és 2008

[3]A smart márka már 2007-ben fontos elõfutára lett a villanyautózásnak, amikor egy kísérlet keretében száz darab elsõ generációs smart fortwo electric drive lépett be a valóságoshoz közeli használati körülmények között London közlekedésének forgatagába. A kezdettõl pozitív fogadtatás hozzájárult a jármûtípus kiforrásához. Már egy évvel késõbb megjelent a második nemzedék, tökéletesített hajtómûvel és újszerû, hatékony lítiumion-akkumulátorral, amely nagyobb teljesítményû, hamarabb tölthetõ fel, tartósabb és megbízhatóbb az egyéb akkuknál. A smart fortwo electric drive közönséges háztartási konnektorról tölthetõ fel./Autósoldalak.hu/