Autós hírek: Bosch: Életre Tervezve Díj


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


Az elsõ három helyezett, Zubán Gergely Márton, Bonera Krisztián és Maszlik Dávid a havi rendszeres ösztöndíj-támogatás mellett értékes szakmai és tárgyjutalomban is részesült. A pályázattal a Bosch a fiatal mérnöknemzedéket kívánja motiválni újabb támogatási formával bõvítve az eddigi rendszert.

[1]A magyarországi Bosch csoport autóipar területén tevékenykedõ vállalatai 2008 októberében hirdették meg a vállalat szlogenjével összhangban álló „Bosch Életre Tervezve Díj” címû pályázatot, amelyre a hazai fõiskolák, illetve egyetemek villamos-, valamint gépészmérnöki karáról vártak jelentkezõket. A pályázók elõre meghatározott, továbbá egyéni, kreatív, szabadon választott témakörökben nyújthatták be munkáikat olyan autóipari fejlesztésrõl, amely a Bosch gépjármûipari termékeit és az alkalmazott technológiákat hatékonyabbá, biztonságosabbá, gazdaságosabbá, kényelmesebbé, valamint környezetkímélõbbé teheti.

„Az Életre Tervezve Díjjal az eddigi támogatások sorát folytatva újabb motivációt szeretnénk nyújtani a felsõoktatásban tanulók számára, megadva számukra a lehetõséget, hogy közülük kerüljenek ki a jövõ legkiválóbb mérnökei. Célunk, hogy az elismerés a fõiskolákon, illetve egyetemeken a legmagasabb minõség védjegye legyen a hallgatók szemében” – mondta a Robert Bosch Kft. képviseletében Dr. Jan Peter Stadler, a Bosch Budapesti Fejlesztési Központjának vezetõje. „A pályázóknak a Bosch budapesti, hatvani és miskolci egysége biztosított konzulenst és igény szerint technikai hátteret, hogy ezzel is ösztönözzük a minõségi munkák létrejöttét, amit az összesen több mint nettó hatmillió forintos anyagi és tárgyi elismerés mellett a németországi központba szóló szakmai úttal, valamint karrierlehetõséggel jutalmazunk” – tette hozzá Thomas J. Schönenberg, a Robert
Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezetõ igazgatója

A megmérettetésre közel ötvenen neveztek, akik közül a Bosch bírálói által kiválasztott legjobb öt pályázat készítõje a díjátadó napján és helyszínén mérkõzött meg egymással az elsõ három helyezésért a rangos szakmai zsûri elõtt.

[2]A védések utáni végsõ sorrend alapján végül Zubán Gergely Márton a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemrõl, Bonera Krisztián a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója és a Szent István Egyetemen tanuló Maszlik Dávid végzett dobogós helyen. Az elsõ helyezett Zubán Gergely Márton CAN USB kijelzõ modul, datalogger címû munkája bemutatja, hogy vezetés közben hogyan figyelhetünk meg a mûszerfalon eredetileg nem látható adatokat egy hagyományos laptopon vagy PDA-n.

A második helyen Bonera Krisztián végzett, aki gépjármûvek számára tervezett ultrahangos távolságmérõ berendezést mutatott be, míg Maszlik Dávid Karcsúsítottgyártósor-tervezés az MTM-eljárás alkalmazásával címû pályázatával – amelyben a dolgozók és a környezet legkisebb terhelése melletti leghatékonyabb termelés módszere olvasható – harmadik helyezést ért el.

Az elsõ három nyertes pályázó az értékes elismeréseken és az emlékoklevélen kívül egy-egy úgynevezett EcoSphere gömböt vehetett át, amely egy teljesen zárt, önfenntartó rendszer – a földi élet üvegbe zárt kicsinyített mása. A NASA által kivitelezett ûrkutatások eredménye alapján kifejlesztett mûalkotás tartalmazza a bolygónkon megtalálható valamennyi alapvetõ elemet: a levegõt, a vizet, a földet és aktív mikroorganizmusokat, így méltán szimbolizálja az Életre Tervezve Díj jelentõségét.

Sokoldalú Bosch támogatási rendszer a felsõoktatásban

[3]Eddig a magyarországi Bosch csoport több mint 500 millió forintot fektetett a hazai felsõoktatásba, hogy szakmailag magas színvonalú, több nyelvet beszélõ mérnököket képezzen. A támogatási rendszer azonban ennél jóval összetettebb, és több évvel ezelõttre nyúlik vissza. A vállalat 2005-ben önálló tanszéket alapított a Miskolci Egyetemen, ahol azóta mechatronikai mérnökjelöltek oktatása folyik a leginnovatívabb környezetben. 2007-ben a Budapesti Mûszaki Egyetemmel kötött hosszú távú szerzõdés keretében a Bosch modern autóelektronikai labort adott át az intézményben, amit egy évvel késõbb a villamos- és gépészmérnöki karok javára fordított 75 milliós újabb támogatással egészített ki, idén pedig EMC tanlabort avatott az iskolában. Ezenkívül 274 milliós szerzõdés keretében a Dunaújvárosi Fõiskolán is új tanlabort nyitott, valamint megbízást adott egy intelligens kisautó kifejlesztésére a Budapesti Mûszaki Fõiskola Neumann János karának.

„A vállalat mindezeken túl budapesti, hatvani és miskolci gyáraiban rendszeresen biztosít lehetõséget gyakornoki programokra, ösztöndíjakra, szakdolgozati konzultációkra, illetve TDK- és PhD-konzultációkra. A támogatások sorát gyarapítják még a Miskolci Egyetemhez kötõdõ, technológiai fejlesztéseket és azok megvalósítását elõsegítõ Kihívás Program, valamint a hallgatók kitartó és kiemelkedõ tanulmányi eredményeit jutalmazó Bosch-díj” – fejtette ki Klaus Leupold, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. ügyvezetõ igazgatója. /Autósoldalak.hu/