Autós hírek: Kínai ipari kém a Fordnál?


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A 47 éves Xiang Dong Yu 1997 és 2007 között állt alkalmazásban a Fordnál, mint termékfejlesztõ mérnök, de már 2005-tõl új állást keresett a kínai autóiparban. Végül 2006 végén talált új munkáltatót, a Foxconn nevû vállalatot, amely elektronikai termékek mellett autóalkatrészeket is gyárt. Mielõtt 2007 elején felmondott a Fordnál, állítólag több mint 4000 dokumentumot másolt ki a Ford rendszerébõl, olyanokat is, amelyek nem kapcsolódtak korábbi munkájához. Nagyjából egy év múlva Yu továbbállt a Foxconntól is, és egy kínai autógyártó, a Beijing Automotive Co. alkalmazta.

A hatóságok most a chicagói O'Hare repülõtéren tartóztatták le a mérnököt, azzal a váddal, hogy eltulajdonította, és továbbadta a Ford titkos dokumentumait. A bizonyítással azonban nem lesz könnyû dolga a hatóságoknak: a Ford valószínûleg csak annyit tud majd bizonyítani, hogy Yu letöltötte a kérdéses adatokat – bár elvben már ezért is kioszthatnak 5 év börtönt és 250 ezer dollár bírságot – de ez önmagában nem feltétlenül elegendõ. Ahhoz, hogy a tervezõt biztosan elítéljék, azt is igazolni kéne, hogy az adatokat átadta valamelyik késõbbi munkáltatójának, de mivel kínai központú cégekrõl van szó, valószínûtlen, hogy ez utóbbi mutatvány sikerülne az amerikai hatóságoknak.

Forrás: Totalcar.hu