Autós hírek: Bentley Mulsanne - Esszencia


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


[b2]A Mulsanne a Bentley új zászlóshajója. Egyetlen cél, egyetlen filozófia szerint készült, a legjobbnak lenni a világon. Már a névválasztása is a nagy elõdöket, a dicsõ múltat idézi, hiszen micsoda bátorság, szenvedély és erõ, amikor a 24 órás Le Mans-i versenyen - amit a Bentley hatszor nyert meg - a nagy teljesítményû versenyautók végigdübörögnek a hosszú Le Mans egyenesen, majd beleszáguldanak a híres Mulsanne-kanyarba.

[b3]A karosszéria formája is visszatekintés, a sportosan elegáns Mulsanne az 50-es évek S-Type-ja elõtt tiszteleg. A domináns hûtõrács, az erõsen hangsúlyozott, klasszikusan kerek, krómozott fényszórók egyaránt múltidézés, mégis vitathatatlanul mai. Az erõteljes motorháztetõ, a rövid elsõ, hosszú hátsó karosszéria-túlnyúlás remekül közvetítik a Bentley sportos génjeit, s a két oldalon kivezetett kipufogóval ékesített széles far sem tagadja meg az dinamikus tervezési irányvonalat.

[b4]Maga az 5 és fél méter hosszú karosszéria kilenc hét alatt áll össze, elõállítására új üzemet állítottak csatasorba Crewe-ban, ott, ahol a hagyományos fémmegmunkálási kézségek hat évtizede alakulnak, fejlõdnek folyamatosan. Ugyanakkor immár a legmodernebb repülõgép-iparban használatos technikákat sem mellõzik a szakemberek, ennek köszönhetõen nagyobb szabadságot élvez(het)nek a designerek.

[b5]A belsõ - ha lehet - még a karosszériánál is lenyûgözõbb. A mindig elõretekintõ, ám a letûnt idõk fényûzõ eleganciáját sem szem elõl tévesztõ belsõépítészek a legmodernebb technikával kényeztetik az utasokat. Tökéletes az anyagok, a színek és a szagok harmóniája, a tervezéskor kulcsfontosságú szempont volt a finom mûködés és megbízhatóság, s természetesen a legmagasabb szintû személyre szabhatóság.

[b6]Az utasteret uraló nemes anyagok, mint a bõr, a fa, a rozsdamentes acél vagy a tiszta gyapjú szõnyeg ügyesen leplezik a csúcstechnikát: a 40 Gigabájtos tárolóval rendelkezõ központi színes kijelzõt, a mûholdas navigációt, a 14 hangszórós state-of-the-art audiórendszert, a telefont és a többi mûszaki csemegét. Mindenben az élen, így a szériagyártmányok közül a Benltley büszkélkedhet a világ legnagyobb teljesítményû erõsítõjével, ami mozgó koncertteremmé varázsolja a Grand Turismót. A személyhez kötött kulcsnélküli „beléptetõ rendszer' elmenti a beállított adatokat, úgy, mint az ülés és a kormányoszlop pozícióját, a telefonkönyv és a rádióállomások hangolását, a masszázs erõsségét, illetve az oldalsó rolók használatát.

[b7]A Bentley Mulsanne pilótája azonban még ennél is többre fogja értékelni a motort, melyet úgy terveztek, hogy minden erõfeszítés nélkül repítse a nem épp pehelysúlyú Mulsanne-t. Ennek érdekében teljesen átdolgozták a V8-as egységüket, s a 6,75 literes, duplaturbós erõforrás immár 1800-as fordulatnál leadja irtózatos csúcsnyomatékát, az 1020 Nm-t. A gázpedál lenyomását fenomenális gyorsulással és jellegzetesen mély, tompa gurgulázással jutalmazza a V8-as, ráadásként az új „alváznak' köszönhetõen mindig könnyebb meglovagolni az 512 lóerõt. Bámulatosan könnyedén, dinamikusan megy a Mulsanne, ugyanakkor még sosem volt ennyire takarékos és környezetvédõ egy Bentley. Ez elsõsorban a lekapcsolható hengersor eredménye, de a kedvezõ fogyasztáshoz a ZF nyolcfokozatú automatája is hozzájárul.

[b8]Miközben a Bentley vadonatúj zászlóshajója tisztelettudóan fejet hajt a múlt elõtt, teljesen modern luxusautó, a világ egyik legexkluzívabb vezetési élményét nyújtva. Az erõ, az elegancia és a kifinomultság egyedi fúziója, a Bentley-legenda kiváló esszenciája.