Autós hírek: BMW Simple and Clever - Az Egyszerû és az Okos


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


Mindkét különleges tanulmány a motorbiciklik és az autók határán egyensúlyoz, de míg a Simple- Sustainable and and Innovative Mobility Product for Low Energy consumption - vadonatújnak számít, addig a Clever 2002-es találmány.

[b2]A háromkerekû csodabogár utascellája a kocsikéhoz hasonló védelmet nyújt az idõjárás, a menetszél ellen, valamint pajzsként viselkedik a balesetek során, illetve jelentõsen megszûri a menetzajokat is. A keskeny kialakítást, az ülések konfigurációját, és leginkább a dinamikus vezetési stílusát viszont a kétkerekûek ihlették, a mindössze 450 kg-os, 36 kW-os belsõégésû erõforrással és plusz egy villanymotorral hajtott jármû úgy kanyarodik akár egy motorkerékpár. A hibrid hajtásnak és az alacsony légellenállásnak köszönhetõen 100 kilométeren alig 2 liter üzemanyagot igényel a Simple.

[b3]A Clever hasonló koncepció, amely egy alacsony károsanyag-kibocsátású praktikus jármûveket kutató projektnek köszönhetõ. A tervezésben többek között a berlini Mûszaki Egyetem, University of Bath és az Institut Francais de Petrole is részt vett, de a BMW „fogta össze' az egészet.