Autós hírek: új Hyundai Sonata: Lenyûgözõ ruhában és technikával


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A 2010-es Sonata, amely a Hyundai új „folyékony szobrászat” formanyelvét követi, kategóriaelsõ biztonsági jellemzõivel és üzemanyag-takarékosságával kimagasló teljesítményt kínál. Az ultramodern technológiákat felhasználó új Sonata még magasabbra emeli a Hyundai márkát.

„A Sonata egyedülûlló technológiáival, kimagasló összeszerelési minõségével és érzelemgazdag formatervével új mércét állít fel a globális középkategóriás szedánok számára” – hangsúlyozta Euisun Chung, a Hyundai alelnöke a modell szöuli bevezetésére szervezett ünnepségén.

A bemutatón, amelyet egy divatos, folyóparti kávéházban tartottak, több mint 200 VIP vendég és vállalati vezetõ, valamint a sajtó képviselõi vettek részt. 

[1]A Sonata az elsõ generációs modell 1985-ös bevezetése óta a márka töretlen bestsellere a koreai piacon. A hatodik generációs modell azzal a kifogástalan minõséggel folytatja elõdei sikereit, amelyet a Hyundai más prémium modelljeinél, például a Genesis-nél vagy az EQUUS-nál megismerhettünk.

A márka még 2005-ben kezdte meg az új Sonata fejlesztését, YF kódjelzéssel. A projekt négy éven át tartott, és az elsõ vázlattól a sorozatgyártású késztermékig összesen 450 milliárd koreai wonba (kb. 68,6 milliárd Ft*) került.

Habár teljesen új jármûrõl van szó, a Hyundai megõrizte a Sonata nevet, mivel ez Korea legnépszerûbb középkategóriás szedánja. Az újszerû, „folyékony szobrászat” formai nyelvet alkalmazó 2010-es Sonata külsõ és belsõ kialakítása egyaránt fiatalosabb, érzékibb arculatot öltött magára. A természet által ihletett „folyékony szobrászat” tematika a jármû kifinomultságát és dinamizmusát igyekszik megragadni annak formavilágában, és a jövõben a Hyundai arculatának meghatározó formai eleme lesz.

[2]Az új Sonata külsõ formaterve terebélyes megjelenést kölcsönöz az autónak, amely kifinomult, harmonikus vonalaival erõteljes karaktert teremt. A dinamikus belsõ tér anélkül igazodik a karosszéria stílusához, hogy az a kényelem vagy a praktikum rovására menne. A Sonata kilencféle színben rendelhetõ, a Remington-vöröstõl a Kékesfeketén át az Eszpresszóbarnáig, és ezzel a fiatalabb vásárlóközönség igényeit is kielégíti.

Az új Sonata erõteljes, kétliteres Theta II MPi benzinmotorjának legnagyobb teljesítménye 165 LE, a maximális forgatónyomaték 198 Nm. A Sonata kategóriája legjobb, 7,8 l/100km üzemanyag-fogyasztását kínálja, ami több mint 11 százalékos fejlõdést jelent a jelenlegi Sonatához képest. Ezen kívül a fokozott menetteljesítmények érdekében az összes motorhoz társítható az új, hatfokozatú automatikus sebességváltó.

[3]A Sonata a legszigorúbb autóipari biztonsági elõírásokat is teljesíti, hála a speciálisan sajtolt, ultranagy szilárdságú acél elemeknek, illetve az alapkivitelben kínált hat légzsáknak. Ezen felül (a szegmensben elõször) a modell alapfelszerelésként kínálja a menetstabilizáló elektronikát, valamint az ahhoz kapcsolódó visszagurulás-gátlót és fékrásegítõ rendszert.

Az új Sonata felszerelésének része a háromrészes panoráma napfénytetõ, amely a stílusos megjelenés mellett a szabadság, nyitottság érzését adja az utasoknak. A parkolástámogató rendszer (Parking Guide System, PGS) párhuzamos parkolás, vagy tolatás során segít a vezetõnek elkerülni az akadályokat. A Dimension prémium audiorendszer felsõ kategóriás hangzást kínál, háromféle beállítással, így a legkülönfélébb ízléseket is képes kielégíteni.

[4]A Mozen telematikai rendszer, amely 2003-ban mutatkozott be Koreában, még kifinomultabb lett az új Sonatában, és sokrétûbb, tökéletesített multimédiás és számítástechnikai funkciót kínál. Az újonnan bevezetett Mozen Premium Wide Navigation rendszer gyorsabb kommunikációs szolgáltatást kínál, hála a harmadik generációs WCDMA vezeték nélküli hálózatnak. A rendszerhez kétévnyi ingyenes biztonsági szolgáltatások járnak, mint például az SOS-funkció vagy a lopásvédelmi nyomkövetés. Az audiovizuális funkciókat 8 colos, szélesvásznú képernyõvel és JBL Premium audiorendszerrel tökéletesítették.
 
A Hyundai az új Sonatában vezeti be (az autóiparban elsõként) vezeték nélküli jármûkövetõ rendszerét. A Mozen Autocare szolgáltatáson keresztül kínált funkció a jármû elektronikus vezérlõrendszereit egy felügyeleti központtal kapcsolja össze. A központ ellenõrzi az egyes komponenseknél jelentkezõ hibákat, tájékoztatja a vezetõt a rendszerelemzés eredményérõl, és eligazítja a legközelebbi szervizbe, ezzel idõt és fáradságot takarítva meg számára.

A Hyundai az idei évben 60.000 darab Sonata értékesítését tervezi a koreai piacon. Ami a külföldi piacokat illeti, az új Sonata gyártása 2010 elején kezdõdik meg a Hyundai Alabama-i (USA) üzemében, míg a kínai gyártás és értékesítés 2011 elején veszi kezdetét. 2011-tõl kezdve a Hyundai évente 450.000 darabot kíván értékesíteni globális piacain (koreai és külföldi együttvéve).

[5]Ezen kívül a Hyundai jövõ év januárjában készül bemutatni a modell 2,4 literes Theta II GDI motorral hajtott változatát, amely a modell alapmotorja lesz az Egyesült Államokban. Az új Sonata belföldi ára 21,3 - 25,95 millió koreai won (kb. 3,26 – 3,97 millió Ft) lesz.

A Hyundai bízik abban, hogy az új Sonata nagyban továbbfejlesztett szolgáltatásaival nemcsak a jelenlegi vásárlók igényeit elégíti ki, hanem számos új ügyfelet is meggyõz majd. A modellváltás során bevezetett funkciók a következõk: menetstabilizáló elektronika, elektromos rögzítõfék, adaptív lengéscsillapítók, magasra szerelt harmadik féklámpa, fûthetõ hátsó ülések. /Autósoldalak.hu/