Autós hírek: BMW Z4: Nõk tervezték


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A férfias sportautó megalkotásának folyamatában számos hölgy is részt vett, köztük Juliane Blasi az autó dinamikus külsõjéért, Nadya Arnaout a stílusos belsõ térért, Hilke Schaer pedig a színekért és anyagokért feleltek a bajor konszern tervezõcsapatának tagjaiként. A roadsterek legújabb képviselõjét alacsony övvonal, üléspozíció és mélyen fekvõ rakodónyílás jellemez, amely így teljesen ráfekszik az útra. Az autó külsejének további jellemzõi a hosszú motorháztetõ, a rövid, férfias benyomást keltõ hátsó és a rövid túlnyúlás, amely tovább fokozza az új Z4 dinamikus hatását.

[2]Nadya Arnout, az új Z4-es utasterének designere szerint a tervezésénél igen fontos szempont volt a vezetõ-orientáltság, a legjobb minõségû anyagok használata és a praktikus kihasználhatóság: „Egy roadsterben az ember állandóan kapcsolatban van a természettel és az elemekkel, ezért a tervezés egyik irányvonala az volt, hogy kocsi több védelmet nyújtson az idõjárással szemben, mint a konkurens modellek – ebben a szellemben született a nyitható keménytetõ és az egyszerûen beilleszthetõ szélfogó is. A BMW roadsterei hagyományosan a vezetés élményét helyezik középpontba, ezért a tervezésnél úgy próbáltam fókuszálni a vezetõre, hogy közben az utasról sem feledkezzek meg. A vezetõ-utas kapcsolatot így a mûszerfalon végighúzódó lágy ív, valamint a konvex-konkáv ívek játéka hangsúlyozza. Az új BMW Z4 pontosan olyan sportos és izgalmas autó lett, mint amilyennek megálmodtam, így nagyon boldog vagyok, hogy megvalósultak az elképzeléseim. Szerencsére a modellezõ kollégámmal nem elõször dolgoztunk együtt, jól ismerjük egymást, ami sokat segített a feladat megoldásában, a végeredménnyel pedig mindketten nagyon elégedettek vagyunk. Ha visszatekintünk a múltra láthatjuk, hogy milyen fantasztikus roadsterek kerültek már ki a BMW gyáraiból és ennek az impozáns sornak a részévé válni csodálatos érzés” – mondta el a tervezõnõ.

[3]Juliane Blasi az új Z4-es karosszériatervezõje a roadster vezetését a szabadság esszenciájához hasonlította: „Ha a levegõn vagyunk, érezzük a napfényt, a szelet, a fák illatát. Mivel én is nagyon szívesen vagyok a szabadban, hálás feladat volt számomra a Z4-es tervezése, könnyen azonosulni tudtam vele. Amikor nekiláttam a munkának, még nem volt bennem egységes kép a kész autóról, csak valami dinamikusat szerettem volna alkotni, rohanó ívekkel, vonalakkal, amiket az emberi test inspirált. Ha egy autót érzelmekkel akarunk felruházni, akkor muszáj, hogy beszélje az emberek nyelvét. Ennek az autónak lelke van, szexi, férfias és sportosan fest, és nagyon büszke vagyok rá” – mondta el Juliane.

[5]Hilke Schaer az autó anyagokért és színeiért felelõs tervezõje a harmónia fontosságát hangsúlyozta: „Egy ilyen autóban nagyon fontos a külsõ-belsõ anyagok és felületek összhangja, mert amikor vezetjük, egyszerre látjuk az autó belsejét és külsejét is. Ehhez a modellhez kevésbé harsány színeket használtunk, mint a tipikus BMW színek, hogy ez a harmónia még tökéletesebb legyen” – tette hozzá a BMW tervezõcsapatának tagja.

Az új Z4-es – amely a BMW EfficientDynamics mûszaki innovációit már szériakivitelben alkalmazza – háromféle motorváltozattal (sDrive35i, sDrive30i, sDrive23i) kapható a hivatalos magyarországi BMW márkakereskedésekben, 2009 májusától.

[8]Az új BMW Z4 a média és a vásárlóközönség körében egyaránt meleg fogadtatásban részesült. A modell május 9-én került a BMW hivatalos márkakereskedéseibe, és már több, mint 3000 megrendelés érkezett rá világszerte./Autósdoldalak.hu/