Autós hírek: DAF LF széria: Jobb hatásfok, nagyobb kényelem, új opciók


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A DAF „Az evolúció nem állhat meg” mottóval vezeti be népszerû disztribúciós teherautójának, az LF-nek a „2009-es kiadású” típusait. A megújult fülkebelsõ még nagyobb kényelmet nyújt a vezetõnek, emellett a hajtáslánc optimalizálásának és az új opcióknak köszönhetõen tovább javult a jármû hatásfoka. Mindezek tovább növelik a DAF sokat méltatott teherautójának vonzerejét.

[2]Modern, tágas vezetõfülkéjével, a kategóriájában maximális hasznos terhelhetõséget lehetõvé tevõ kis önsúlyával, kiváló manõverezhetõséget eredményezõ kis fordulókörével, fülkéje könnyû megközelíthetõségével, valamint egy személyautó vezethetõségi tulajdonságaival a DAF LF típuscsalád ideális választás árudisztribúciós feladatokra. Az LF-széria minden alkalmazási területre az adott területre legideálisabb jármûvet kívánja nyújtani, így típusai továbbra is többféle súlykategóriában kaphatók, tengelytávok és motorteljesítmények széles választéka mellett. A DAF disztribúciós jármûve alváz- vagy vontató-változatban egyaránt rendelkezésre áll, választható nappali- vagy hálófülkés kivitelben. Az LF45 7,5-12 tonnás össztömegû változatokban készül, míg a 12-21 tonna gördülõössztömegû LF55-ös akár 32 tonnás jármûszerelvényekhez is alkalmas.

Újdonság: négyhengeres, 210 lóerõs, és hathengeres 300 lóerõs motorok
A nagyobb hatásfok érdekében a 4,5 literes, négyhengeres PACCAR FR és a 6,7 literes, hathengeres PACCAR GR motor közös nyomócsöves befecskendezési rendszerének nyomását a cég 1600-ról 1800 barra növelte, és optimalizálta a motorvezérlõ rendszert. Mindezek az újratervezett dugattyúkkal együtt még hatékonyabb égést tesznek lehetõvé, ez pedig további üzemanyagtakarékosságot eredményez.

A 4,5 literes, négyhengeres PACCAR FR motor 103 kW/140 LE, 118 kW/160 LE és 136 kW/185 LE teljesítményváltozatokban készül, ezen kívül az új csúcsmodell a 154 kW-os/210 lóerõs változat (maximális nyomatéka 760 Nm 1200-1800-as fordulatszám-tartományban).

A 6,7 literes, hathengeres PACCAR GR motor teljesítményváltozatai: 165 kW/224 LE, 184 kW/250 LE és 210 kW/285 LE. Ennek a motortípusnak az újdonsága a 225 kW-os/300 lóerõs változat (nyomatéka 1100 Nm 1200-1800-as fordulatszám-tartományban), mely a 18 tonnás LF55-öshöz kapható.

További kiemelkedõen tiszta mûködésû EEV-típusok

A PACCAR FR és GR motorok a részecskeemisszió minimálisra csökkentése és a lehetõ legnagyobb hatásfok érdekében fejlesztett nagynyomású üzemanyag-befecskendezési rendszerrel vannak ellátva. Egyik motortípushoz sem szükséges koromszûrõ az Euro-5 szigorú, 0,03 gramm/kilowattóra (ETC) emissziós normájának teljesítéséhez. Ráadásul a négyhengeres PACCAR FR motoroknak olyan változata is készül, amely a fenti normánál is szigorúbb EEV emissziós határértékeknek is képes koromszûrõ nélkül megfelelni.


Még nagyobb komfort a jármûvezetõnek

[2]A jármû belsõ tere a felhasznált új anyagoknak és színeknek köszönhetõen most még esztétikusabb lett. Az LF-széria eddig is sokat méltatott fülkebelsejének jellegzetességeit még jobban kiemelik az új színek – a pasztellsárga (a fal és mennyezet kárpitozása, ill. a matrac és a függönyök a hálófülkés változatnál), a szénfekete, a sötétbarna (mûszerfal, ajtópanelek) –, és még egyénibb külsõt kölcsönöznek neki. Az új ülések luxuskivitelû, dombornyomású kárpitozást kaptak, mely tovább növeli a komfortérzetet.

A fõ kijelzõn további 21 nyelven érhetõk el a jármû- és utazási adatok, így a rendelkezésre álló nyelvek száma összesen 35-re nõtt. Ez nagyobb kényelmet jelent a gépjármûvezetõnek, és növeli a hatékonyságot a különbözõ nemzetiségû sofõröket foglalkoztató üzemeltetõk számára.

Minden LF-típusnál alapfelszereltségnek számít az a rendszer, mely alacsonyabb abroncsnyomásra figyelmezteti a vezetõt. Így megelõzhetõ a túlzott üzemanyag-fogyasztás, és csökken a defekt esélye.

Új opciók

Az LF típuscsaládba tartozó teherautók sokféle fuvarozási feladatra alkalmasak, a városi és regionális szállítástól kezdve egészen az olyan speciális alkalmazási területekig, mint az utcatisztító- és tûzoltójármûvek.

A hathengeres típusok – különösen hulladékgyûjtõ vagy betonkeverõ jármûként történõ használat esetén – 400 Nm nyomatékú, új motor-mellékhajtással is készülnek.

Ezen felül – gondolva a fagyasztó- ill. hûtõkocsiként történõ használatra – minden hathengeres LF-típus el van látva hûtõblokk-generátor ráépítéséhez szükséges szerelvénnyel. Mivel ez közvetlenül a motorra van rászerelve, a felhasznált hosszbordás Poly-V ékszíj jelentõsen hosszabb élettartamú. Kifejezetten üzemanyagszállításra történõ alkalmazáshoz doboz formájú kipufogódob is kérhetõ. Ez oly módon van rászerelve az alvázra, hogy marad hely az adagolószivattyúnak és a szükséges szerelvényeknek. Ez a kipufogódob nagyobb hasmagasságot tesz lehetõvé, így az építõipari alkalmazású teherautóknál is rendkívül elõnyös.

Kevesebb karbantartás

Az LF-széria hatékonyságának további növelése érdekében a terhelésfüggõ fékszabályozó vezérlése mostantól elektronikusan történik, a fékerõ jobb elosztása és a karbantartási igény csökkentése érdekében. Ezen kívül az LF45 tengelycsapágyai az új tömítéseknek köszönhetõen már egyáltalán nem igényelnek karbantartást.

[1]Továbbfejlesztett és bõvített motorválasztékával, megújult belsõ kialakításával és új opcióival a DAF LF továbbra is piacvezetõ az árudisztribúciós teherautók piacán. Az újítások hozzájárultak a jármûhatékonyság és a vezetõ számára nyújtott komfort növeléséhez. A megújult DAF LF típuscsalád gyártása 2009 júliusában indul be.

A DAF Trucks N.V. a világ egyik legnagyobb nehézkategóriás tehergépkocsi-gyártójának, az amerikai PACCAR Inc.-nek a leányvállalata. Élen jár a könnyû-, közép- és nehéz tehergépkocsik gyártásában, a 15 tonna feletti kategóriájú jármûvek piacán Európában*) 14%-ot meghaladó részesedést tud magáénak. A tavalyi év során a vállalat összesen közel 65 000 db jármûvet szállított Európában és annak határain túlra. A DAF a terméket támogató egyéb szolgáltatások terén is piacvezetõ MultiSupport javítási-karbantartási konstrukcióival, a PACCAR Financial pénzügyi szolgáltatásaival és elsõ osztályú alkatrészellátással, ezen kívül tengelyeket és motorokat szállít városi és távolsági buszok gyártóinak az egész világon. A DAF Trucks N.V.-nek a hollandiai Eindhovenben és a belgiumi Westerlóban mûködik gyára, ezen kívül ezernél is több márkakereskedéssel és -szervízzel rendelkezik szerte Európában./Autósoldalak.hu/