Autós hírek: Opel Insignia ecoFLEX: Erõteljes és környezetbarát


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


Csupán 5,2 liter gázolajat fogyaszt - ez megfelel 136 g/km CO2 kibocsátásnak -, teljesítménye mégis 118 kW/160 LE, nyomatéka pedig 380 Nm. Ez az erõs, kétliteres, közös nyomócsöves motornak köszönhetõ, amelyet külön e modell részére fejlesztettek ki.
Mint az Insignia-család valamennyi motorja, az ecoFLEX is Euro 5-ös. Kategóriájához képest kivételesen csekély, jóval 140 g/km alatti CO2-emissziójának köszönhetõen több európai országban adókedvezményre jogosít, de ritkasággá teszi dinamikája és kedvezõ ára is: százra 9.5 másodperc alatt gyorsul, csúcssebessége 221 km/óra, és németországi ára 30,105 eurónál kezdõdik.

[1]Az Insignia ecoFLEX négy- és ötajtós kivitele 2009 kora nyarán jelenik meg az Opel márkakereskedõknél, a Sports Tourer ecoFLEX változata pedig õsszel érkezik.
'Az Insignia ecoFLEX több egy közönséges környezetbarát autónál: kiemelkedõ teljesítménye és számos újszerû megoldása az Insignia-család méltó tagjává teszi. Ennyi pénzért egyszerûen nincs vetélytársa,' mondta Hans Demant, az Adam Opel GmbH vezérigazgatója. 
 

CleanTech technika, maximális hatékonyság

Az ecoFLEX modell szíve az Insigniában tavaly télen bemutatott új generációs, négyhengeres, kétliteres CDTI motor 118 kW/160 LE teljesítményû változata. Kizárólag hatfokozatú sebességváltó kapcsolódhat hozzá, amelynek hosszú legfelsõ fokozata csökkenti a fordulatszámot és a fogyasztást. A vezetõt jelzõlámpa figyelmezteti, ha a hajtómû elektronikus felügyelete szerint elõnyös lenne felkapcsolni.
[3]Az elsõ és a második fokozat áttétele viszont rövidebb lett, hogy megmaradjon az Insignia ecoFLEX nagyszerû gyorsulása - a száz km/óra eléréséhez szükséges 9.5 másodperc ugyanannyi, mint a standard 2.0 CDTI 160 lóerõs változaté.
Az Insignia ecoFLEX motorjában debütál egy újszerû megoldás, az ún. „CleanTech Égésfolyamat'. A GM által kifejlesztett technika zárthurkú elektronikával biztosítja a lehetõ legkisebb fogyasztást és emissziót. Legfontosabb eleme az egyes égésterek nyomását mérõ piezoelektromos érzékelõ.

Az ecoFLEX a világ egyik legáramvonalasabb szedánja

[5]Az Insignia ecoFLEX légellenállási alaktényezõje mindössze 0.26, ezáltal ez a világ egyik legáramvonalasabb autója, egy csoportban a jelentõsen drágább prémiummárkákkal.
A standard 2.0 CDTI Insigniához képest több mint húsz százalékkal szorították le az ecoFLEX modell légellenállását. Öt tényezõ játszott jelentõs szerepet ebben az eredményben: tank-burkolás a hátsó tengely elõtt; a hûtõmaszk felsõ részének lezárása; az elsõ spoiler középsõ nyílásának lezárása; a szabad magasság csökkentése; és a hûtõ aljának oldalsó szigetelése. 
Az Insignia ecoFLEX különösen kis gördülési ellenállású 225/55 R 17 gumiabroncsa Michelin gyártmány.

Az EcoFLEX megkapta az Insignia valamennyi mûszaki újdonságát

Az ecoFLEX modellnek is javára válik a sokféle újszerû mûszaki megoldás, amelyek a 2009-es Év Autójává tették az Insigniát. A mechatronic futómûvet a stabilitást növelõ FlexRide rendszer egészíti ki, amely valósidõben szabályozza a csillapítást, és háromféle menetmód között kínál választást: a standard komfort-beállítás mellett a lágyabb Tour, il-letve az aktívabb Sport üzemmód áll rendelkezésre, amelyben az autó élénkebben reagál a gázadásra és a kormányzásra.

[4]További fontos részlet az új generációs AFL+ bi-xenon fényszóró, a pillanatnyi közlekedési helyzethez alkalmazkodó kilencféle világítási funkcióval. Szintén kapható az új Opel Eye kamera, amely figyeli a burkolati jeleket, és figyelmeztet a véletlenszerû sávelhagyásra. Végül, de nem utolsó sorban, a sokat autózóknak áldás a kedvezõ vételárú, hátkímélõ, ortopédiai bizonyítvánnyal ellátott ergonómikus sportülés.

Teljes az Opel ecoFLEX modellek választéka

Az új Opel Insignia ecoFLEX a környezetkímélõ Opel típusokhoz csatlakozik. Minden mo-dellcsaládban az ecoFLEX változat fogyasztása és CO2 -emissziója a legkedvezõbb. EcoFLEX modellek nemcsak dízel-, hanem benzinmotorral és gázüzemû kivitelben (CNG) is kaphatók.
'Évekkel ezelõtt elhatároztuk, hogy megfizethetõ áron kínálunk környezetkímélõ technikát,' mondta Alain Visser, az Opel alelnöke. 'Számunkra ez a szociális felelõsségünk része, különösen most, hogy vevõink is egyre jobban igénylik. Mindkét tényezõ nagyon fontos nekünk.'/Autósoldalak.hu/