Autós hírek: Nissan X-Trail, Teana: Oroszországi gyártás


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


Az évi 50.000 gépkocsi összeszerelésére elegendõ kapacitású üzem a nagyméretû szedánnak, a Nissan Teana-nak és a kompakt sportos szabadidõ-autónak, a Nissan X-Trail-nek a gyártásával indul.  
Az avatóünnepségen részt vettek az orosz föderációs és a tartományi kormány vezetõi, élükön Vlagyimir Putyinnal, Oroszország miniszterelnökével, és Valentyina Matvienkoval, Szentpétervár kormányzójával.

[2]'Ez az esemény a Nissan áttörését jelenti Oroszországban” – mondta Ghosn. „ Az, hogy a jelen körülmények között megnyitjuk szentpétervári gyártóüzemünket, jelzi, hogy mennyire bízunk az orosz piac lehetõségeiben. Az új gyár termelésének beindításával a Nissan a helyi közösség szerves részévé válik.”  

A szentpétervári gyár a terveknek megfelelõen a termelés egy mûszakban történõ megindításakor 750 fõt foglalkoztat. További munkahelyeket teremtenek a Nissan beszállítói és a szentpétervári gyár mûködését támogató egyéb vállalkozások. Az új gyár jelentõs mértékben alátámasztja a Nissan-nak a fenntartható fejlõdéssel, valamint a nyereséges mûködéshez való visszatéréssel  kapcsolatos jövõképét.  

A Nissan Motor Co. Ltd. 2006. április 25-én hozta nyilvánosságra a Szentpéterváron megépítendõ új gyártóüzemmel kapcsolatos terveit. 2006. június 13-án a 10. Szentpétervári Gazdasági Fórum keretében a cég Szentpétervár Kormányzóságával szándéknyilatkozatot írt alá, az Oroszországi Föderáció Gazdaságfejlesztési- és Kereskedelmi Minisztériumával pedig aláírták a beruházási megállapodást az autó összeszerelõ üzem létrehozására. 2007 februárjában a szentpétervári kormányzóság stratégiai beruházássá minõsítette a projektet. A hivatalos alapkõ-letételi ünnepségre 2007. július 8-án került sor.

[3]A Nissan mindig keresi annak a lehetõségét, hogy autóit a felvevõpiachoz közel gyártsa, ami nagyobb rugalmasságot tesz lehetõvé a változó piaci igényekhez történõ alkalmazkodásban és a piac-közeliség összes elõnyének kiaknázásában.    Jelenleg a Nissan részesedése az orosz piacon 5,7 %. A Nissan számára Oroszország a kulcsfontosságú piacok egyike, Európában az elsõ helyen áll, világviszonylatban pedig az ötödik legnagyobb.  Ezzel együtt a Renault-Nissan Szövetség stratégiájában is fontos helyet foglal el. 

Mint mindenütt a világon, a Nissan itt is úgy szervezi meg a gyártási folyamatokat, hogy azok teljes mértékben feleljenek meg a világszerte bevezetett, „Nissan Gyártási Módszer (NPW)” névre hallgató gyártási rendszernek. Ez a gyártási filozófia biztosítja, hogy a legyártott gépkocsik a nemzetközi szabványok szerinti legmagasabb minõségi színvonalúak.
Fujio Hosaka, a Nissan Oroszország Autógyár vezérigazgatója szerint „A szentpétervári üzem lehetõvé teszi a Nissan számára, hogy a piac helyszínén folytassa a gyártást és hozzájáruljon a helyi autóipar fejlõdéséhez. Bízunk benne, hogy a munkaalkalmak megteremtésével, a korszerû technológiák megosztásával és a beszállítói lánc fejlesztésével hozzá tudunk járulni a helyi gazdaság fejlõdéséhez.”

[1]A világviszonylatban 180.000 fõt foglalkoztató Nissan a tervek szerint a 2009-es pénzügyi évben több mint 3 millió személygépkocsit és haszonjármûvet tervez, fejleszt, gyárt és értékesít a világ több mint 190 országában./Autósoldalak.hu/