Autós hírek: Volkswagen Amarok: A VW kisteherautója


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


Az ottani piaci bevezetés 2010 tavaszára várható, nyárra pedig az Amarok immár Európába is megérkezik. Az Amarok révén a Volkswagen az egész világ – eddig jobbára japán gyártók által meghatározott – pickup piacain meg kíván jelenni. A Volkswagen Haszonjármûvek már a tavalyi Haszonjármû IAA alkalmával is bemutatta e modell látványos tanulmányát, elõre ízelítõt kínálva a márka legújabb, immár negyedik modellsorozatából. Az Amarok példányai Argentínában, a Volkswagen Buenos Aires környéki „Pacheco“ üzemében gördülhetnek majd le a szerelõszalagról.

[2]Az Amarok név az Észak-Kanada és Grönland vidékein élõ inuit nép nyelvébõl származik, s egyszerûen „farkast” jelent. Márpedig a farkas az eszkimók e népcsoportja, vagyis az inuitok körében egyenesen az állatok királya, aki erejével és kitartásával emelkedik a vadon többi lakója fölé.

A név azonban elsõsorban a latin nyelvterületen – ahová e modell elsõdleges piacaiként Brazília és Argentína is tartozik – szó szerinti jelentésében a „szereti a köveket“ kifejezésként is fordítható. Az Amarok terepes képességei és megbízhatósága, pedig éppen e piacokon – ahol a pickup-ok munkaeszközként és szabadidõ-autóként éppen sokoldalúságuk révén számítanak a legnépszerûbb jármûnek – alapvetõ tényezõként jelenik meg a vásárlások során.

„E név kiválóan illik pickup modellünk tulajdonságaihoz, amely mércéül szolgálhat majd kategóriájában. Nagy gonddal választottuk ki e világszerte egyaránt kiválóan használható nevet. Az Amarok ugyanis minden jelentõs exportpiacunkon egyértelmûen pozitív asszociációkat ébreszt, és a neves vetélytársainkkal vívott versenyben is már a kezdetektõl meggyõzõen hangzik“ – hangsúlyozta Stephan Schaller, a Volkswagen Haszonjármûvek igazgatótanácsának szóvivõje.

[3]Az Amarok európai volumengyártótól származó elsõ ilyen jellegû modellként jelenhet meg, s az egytonnások szegmensében elsõsorban ázsiai kihívókkal szembesül majd. A Volkswagen Haszonjármûvek a Caddy, a Transporter illetve Multivan és a Crafter, valamint a kizárólag Dél-Amerikában kínált Saveiro és T2 után immár hatodik modellsorozata mérföldkõnek számít a Volkswagen Csoport növekedési stratégiájában, s új szegmenst nyit meg a Volkswagen elõtt. Schaller így fogalmazott: „Az Amarok új, méginkább nemzetközi dimenziókba emeli márkánkat. A Volkswagen Haszonjármûvek büszke arra, hogy a teljes konszern növekedése szempontjából is oly fontos modellt kifejleszthette, gyárthatja és értékesítheti, stratégiailag is jelentõsen bõvítve a konszern globális modellkínálatát.“

A teljes egészében új fejlesztésû Amarok duplafülkés és összkerékhajtású pickup-ként mutatkozik be, de a késõbbiekben a szimplafülkés változat is megjelenik. Korszerû és robusztus technikája mellett takarékos motorjai, valamint a Volkswagen aktuális design-nyelvezete is legfõbb jellemzõi közé tartozik. A legutóbbi Haszonjármû IAA alkalmával bemutatott tanulmány már ízelítõt adott mindebbõl. Az új modell hajtásáról a legkorszerûbb, kifejezetten nyomatékos, egyben rendkívül takarékos common-rail turbófeltöltésû dízel (TDI) erõforrások legújabb generációja gondoskodik. Az Amarok üzemanyag-fogyasztásával és károsanyag-kibocsátásával szintén a pickup-ok szegmensének legjobb értékeit célozza majd.

Az Amarok 2010 tavaszán elsõként Dél- és Közép-Amerikában jelenik meg a piacon, majd Oroszország és Európa, illetve Afrika és Ausztrália következik.

Az „Amarok” névválasztás okai


[4]Schomburg úr, hogyan találták ezt a nevet, és miért éppen a farkas-analógiát választották?
Olyan autentikus nevet kerestünk, amely jól illik új pickup modellünk tulajdonságaihoz, s világszerte alkalmazható. Az Amarok különösen erõteljes, robusztus és tartós jármû, amely a legkülönfélébb helyzetekhez és körülményekhez is jól alkalmazkodik. Mind olyan tulajdonságok tehát, amelyek a farkasnak is sajátjai. Új pickup modellünk egészen különleges autó, ennek megfelelõen nevével kapcsolatban is különleges igényeket támasztottunk. Úgy érzem, sikerrel feleltünk meg elvárásainknak.

Hogyan kell e nevet kiejteni, s bizonyosan mindenütt ugyanazon asszociációkat ébreszti?
Mindhárom szótag egyformán hangsúlyos. Tudatosan döntöttünk olyan név mellett, amely a latin nyelvterületen, tehát Dél-Amerikában is problémamentesen használható. Ennek érdekében minden jelentõs piacunkat bevontuk a névválasztás folyamatába. A latin nyelvekre fordítható szó szerinti jelentés – „szereti a köveket“ – pedig tökéletesen illik új pickup modellünkhöz.

[1]Minden piacra Amarok néven érkezik az új modell, vagy lesznek kivételek?
Aligha találunk még egy Volkswagen modellt, amely oly sok piacon jelenik majd meg, mint az Amarok, ezért ilyen fontos e név globális használhatósága. Ennek megfelelõen jelenleg nem tervezünk kivételeket.

Mikor érkezik az új modell a márkakereskedõkhöz?
A piaci bevezetést Dél-Amerikában kezdjük, a világpremierre az év végén, Argentínában kerül sor. Ezzel kezdetét veszi az új modell bevezetési folyamata. Az Amarok Dél-Amerikában elõreláthatólag már márciustól megjelenik a kereskedõknél, az európai piacokra pedig a tervek szerint 2010 nyarára érkezik meg./Autósoldalak.hu/