Autós hírek: Hyundai i20: Öt csillag


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


Az Euro NCAP bejelentette, hogy a Hyundai i20 maximális, ötcsillagos eredményt ért el az elsõ olyan kisautó-tesztsorozatban, amelyet már a szervezet új értékelési rendszere szerint végeztek. Az ötajtós i20 új mércét állított méretosztályában: mind a négy értékelési kategóriában (felnõtt utasvédelem, gyermekvédelem, gyalogosvédelem, és biztonsági segédrendszerek) kivételesen jól teljesített, és ezzel a létezõ legmagasabb összesített eredményt érte el.

[1]Az i20 88 százalékot kapott a felnõtt utasvédelmi teszteken, amelyek immár az új, ostorcsapás nyaksérülés elleni védelem értékelését is magukba foglalják. Az autó aktív fejtámlái, elsõ biztonságiöv-elõfeszítõi és hat légzsákja (elülsõ, oldal- és függönylégzsákok) kulcsfontosságú szerepet játszottak abban, hogy az autó ilyen sikeresen szerepelt a frontális, valamint az oldalirányú, akadálynak, illetve oszlopnak történõ ütközéses vizsgálatokban.

A gazdag biztonsági felszereltségû i20 elismerésre méltó hat pontot ért el a maximális hétbõl a biztonsági segédrendszerek terén; maximális értékelést gyûjtött be a biztonsági öv bekötésére figyelmeztetõ rendszerével és elektronikus menetstabilizálójával (ESC).
A számítógép vezérlésû ESC rendszer minimálisra csökkenti a megcsúszás veszélyét azzal, hogy az egyes kerekeket külön-külön megfékezve a vezetõ szándékai szerinti irányba tereli az autót. Az Euro NCAP csak akkor ad ötcsillagos értékelést egy modellnek, ha az összes eladott példány legalább 85 százalékánál alapfelszerelés az ESC.

[2]Allan Rushforth, a Hyundai Motor Europe alelnöke így kommentálta az eredményt: „Történelmi pillanat ez a Hyundai számára. Az i20 ötcsillagos eredménye azon elkötelezettségünk elismerése, hogy ügyfeleinknek kimagasló minõséget és osztályelsõ biztonságot nyújtsunk. Új modellünk sikerével az ugyancsak maximális eredménnyel* büszkélkedõ i30 nyomdokaiban jár, fényes bizonyítékául annak, hogy a Hyundai autói kimagasló értéket kínálnak az európai vevõk számára. Ugyanezt tükrözi a Hyundai kommunikációs kampánya is: ’Az igazi minõség számít’”.

]Az i20 rendkívüli népszerûségnek örvend, Európa-szerte nagy iránta a kereslet, és sikerében minden bizonnyal meghatározó szerepet játszik széles körû biztonsági felszereltsége. A következõ hónaptól forgalmazott, háromajtós kivitel még tovább erõsíti majd az i20 modellsorozat vonzerejét.

[3]A Hyundai i20 aktív és passzív biztonsági tartozékaink hosszú sora olyan tételeket tartalmaz, mint a hat légzsák (alapáras), az aktív fejtámlák, az elülsõ biztonságiöv-elõfeszítõk, a blokkolásgátló fékrendszer, az ESC menetstabilizáló, valamint az elektronikus fékerõelosztó.

A Hyundai i30 maximális, ötcsillagos eredményt ért el a felnõtt utasvédelem terén az Euro NCAP által tavaly, – még az elõzõ kevésbé szigorú pontozási szisztéma – szerint elvégzett vizsgálatán./Autósoldalak.hu/