Autós hírek: Seat Ibiza Bocanegra, Exeo: Barcelonai premierek


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


Erich Schmitt hangsúlyozta az új modellek jelentõségét a SEAT számára, kiemelve: „Az új termékek bemutatása a legjobb válasz a válságra, s a SEAT jelenleg a piac egyik legkorszerûbb modellpalettáját mondhatja magáénak.”

Új tagjaival kiegészülve, a SEAT különösen korszerû palettával jelenik meg, kezdve az új Ibiza Bocanegra modellel, amelynek lendületes, sportos megjelenése különösen elölnézetben érvényesül, ám minden irányból rátekintve azonnal szembeötlõ. A SEAT emellett a legendás Ibiza, a márka messze legnépszerûbb modellsorozata 25 esztendõs jubileumát is ünnepli. A SEAT ezen alkalomból az Ibiza mind a négy generációját kiállítja standján, ahol a látogatók jól érzékelhetik a sorozat 1984-es bemutatója óta elért fejlõdést.

[2]A SEAT standjának tovább két különlegességeként az új, 2009-es Leon CUPRA és az Ibiza FR szerepel, két olyan modell, amely impozáns formavilágával és kiemelkedõ menetteljesítményekkel bõvíti a SEAT eleve sportos kínálatát. Mindezeken túl a Genfi Autószalonon a nagyközönség elé tárt Exeo ST végleges sorozatgyártású változata is megtekinthetõ.

A SEAT e kétségkívül nagyjelentõségû megjelenése a TNS „Zöld Jármû Jelentésében” (Greencar report) közzétett kiváló márciusi értékesítési eredményeihez kapcsolódóan a legjobbkor jön a vállalat számára. A SEAT vezeti ugyanis a kilométerenként 120 gramm vagy ez alatti széndioxid-kibocsátású regisztrált modellek listáját, a 2009. január és március közötti idõszakban összesen 6.517 ilyen autó értékesítésével, míg 4.257 eladott példányával a SEAT Ibiza ugyanezen emissziós kategória legnépszerûbb modellje.

Az új Ibiza Bocanegra: gyûjtõi modell

[4]Erich Schmitt, a SEAT elnöke által bemutatott újdonságok közül az egyik legjelentõsebb az új SEAT Ibiza Bocanegra. Ezt a kifejezetten egyéni és exkluzív modellt titokzatos külsõ design és egyedi utastér jellemzi, amely a modellsorozat további tagjaihoz képest jelentõs módosításokon esett át.

Az új Ibiza Bocanegra fõ karakteres vonása az orrkialakítása. Mint neve is sugallja, elejének impozáns fekete tónusa egyfajta maszkot idéz, tovább erõsítve a SEAT új modelljének stílusos karakterét. Az Ibiza Bocanegra elejének felsõ felét a teljesen fekete kettõs fényszórók, illetve a méhsejt-mintázatú és fekete keretbe foglalt hûtõrács határozza meg, magában foglalva innovatív légbeömlõ nyílásait is. A lökhárító a feketét a karosszéria színárnyalatával kombinálja, alul széles ráccsal, amely a motor hûtõlevegõjérõl gondoskodik.

Tovább feltûnõ elemek a külsõ tükrök fekete háza, a napfénytetõ és a 215/40 R17 méretû gumiabroncsokkal szerelt, tetszetõs 17-colos „Sira” könnyûfém keréktárcsák. Ami azonban minden kétséget kizáróan azonosítja a spanyol márka új modelljét, a csomagtér-ajtó közepén elhelyezett „Bocanegra” embléma, ami a SEAT legexkluzívabb modelljének egyik legkarakteresebb stílusjegye.

Az Ibiza Bocanegra utasterének elsõként szembetûnõ eleme a speciális, rombuszformákból összevarrott vörös szövettel kárpitozott ülések, amelyek egyértelmûen sportos megjelenést kölcsönöznek számára. Az ülések felsõ felén – szintén vörös varrással – a különleges változatra utaló nagy „B” logó jelenik meg.

A belsõ tér további tekinteteket vonzó elemei a háromküllõs kormánykerék, amely függõleges küllõje közepén ezúttal alumíniumból hordozza a Bocanegra „B” logóját, valamint a hétfokozatú DSG-sebességváltó kapcsolóbillentyûi is megjelennek rajta. A belteret a fekete különbözõ árnyalatai uralják, különösen a több elemen is megjelenõ „Brillante fekete” és „Carbon fekete”.

[1]Az új SEAT Ibiza Bocanegra FR és CUPRA változatban jelenik majd meg a kínálatban, egyaránt az 1.4 TSI motorral szerelve, 150 vagy 180 lóerõs kivitelben. Széles körû felszereltségében a hatásában önzáró differenciálmûvet idézõ XDS-rendszer is szerepel, amely a kerekek kipörgésbõl eredõ tapadásvesztését elõzi meg, mérsékelve az adott kerékre jutó vonóerõ nagyságát is. További felszerelései többek között az ESP, TCS + EBA és ABS rendszerek, az emelkedõ-asszisztens (Hill Hold Assist), az abroncsnyomás-ellenõrzõ rendszer, a vezetõ- és utasoldali elsõ légzsák, a fej-mellkas légzsákok, a sportfutómû és a ködfényszórók kanyarodófény-funkciója.

Az új „25th anniversary” Ibiza: megérdemelt elismerés

A SEAT Ibiza az 1984-es Párizsi Autószalon alkalmával gördült a világ közönsége elé. Emlékezetes esemény, amely egy egészen napjainkig tartó sikertörténet kezdetét jelezte, s a spanyol gyártó emblematikus modellsorozata immár negyedik generációjának közelmúltbeli bemutatójáig ível.

[3]Az Ibiza igazi mérföldkõ a SEAT történetében, s 25. születésnapját ünnepelendõ, a SEAT a Barcelonai Autószalonon „25th anniversary” néven különleges változattal jelenik meg. Az újdonság Spanyolországban az SC- illetve az 5-ajtós karosszériával, a 85 lóerõs 1.4 illetve a 105 lóerõs 1.9 TDI erõforrásokkal és a „Sport” felszereltséggel kapható.

E „történelmi” kivitel felszereléseinek választékában az automatikus légkondicionáló, a sötétített üvegek, a 17-colos könnyûfém keréktárcsák, a parkoló állással rendelkezõ külsõ tükrök, a lekapcsolható utasoldali légzsák és az USB port + Bluetooth  szerepel.

A SEAT emellett mind a négy generáció képviselõjét kiállítja a Barcelonai Autószalon standján, ahol a látogatók közelebbrõl is megismerkedhetnek az Ibiza bemutatása óta produkált fejlõdésével. Egy-egy példány képviseli a négy generáció mindegyikét, amelyek a spanyol fiatalok körében illetve a spanyol autózás történetében egyaránt valóságos ikonná avatták a SEAT e nagysikerû modelljét.

A 2009-es SEAT Leon CUPRA: a versenypályák öröksége

A SEAT palettájának legerõsebb modellje megújult külsõvel és átdolgozott belsõ térrel, s a 240 lóerõs 2.0 TSI aggregáttal várható.

[7]A Barcelonai Autószalon közönsége olyan modell formavilágát csodálhatja meg, amely menetteljesítményei és irányíthatóság tekintetében kategóriája mércéjéül szolgál, köszönhetõen elsõsorban kiváló futómûvének, illetve erõteljes és gazdaságos, 240 lóerõs 2.0 TSI erõforrásának. Ám ez még korántsem minden, mivel a 2009-es változaton végzett fejlesztések az önzáró hatású, elektronikus XDS-rendszerrel kiegészülve a Leon CUPRA modellt kétségkívül szegmense éllovasává avatják.

Az új Leon CUPRA széles körû szériafelszereltséggel jelenik meg a SEAT márkakereskedõi hálózatában, többek között 18” könnyûfém keréktárcsával, XDS, ABS, TCS, ESP rendszerekkel és az EBA vészfék-rásegítõvel, abroncsnyomás-ellenõrzõ berendezéssel, vezetõ- és utasoldali elsõ légzsákkal, elsõ oldallégzsákokkal és függönylégzsákokkal, automatikus légkondicionálóval,  a ködfényszórók kanyarodófény-funkciójával, fedélzeti számítógéppel, sebességszabályozó automatikával, a hátsó külsõ üléshelyeken Isofix gyerekülés-rögzítési pontokkal, sportfutómûvel és 8 hangszóróval + MP3-olvasóval + kombinált USB porttal kiegészített CD-rádióval.

Az új Ibiza FR: tovább bõvül a sportos paletta

Az új Ibiza palettája a sportos FR-változattal bõvül tovább, amely innovatív formavilágát exkluzív karakterével ötvözve, a 150 lóerõs, kettõs feltöltésû 1.4 TSI erõforrással és a kormánykerék-kapcsolóbillentyûkkel is kezelhetõ, hétfokozatú DSG-sebességváltóval készül.

A SEAT Ibiza FR nevéhez híven különösen sportos külsõvel jelenik meg, amely tökéletesen illeszkedik utastere karakteréhez. Teljes formavilága atlétikus jellege elsõként új tervezésû elsõ és hátsó lökhárítóján és méhsejt-szerkezetû hûtõrácsán tûnik fel, amelynek középsõ tagját krómszegély övezi, s szervesen illeszkedik az Ibiza karakteres „Arrow Design” koncepciójába. További specifikus FR-elemek a külsõ tükrök ezüstszínû háza, a 17-colos könnyûfém keréktárcsákra szerelt 215/40 méretû gumiabroncsok vagy a két oldalsó kipufogóvég.

[6]A rádió kezelõfelületén, a mûszeregység szegélyén, és az automatizált DSG-váltómû váltókar-gombján fényes fekete díszítõberakások jelennek meg. A sportos karakter további meghatározó elemei az „FR” logót hordozó mûszerfal és a DSG-sebességváltó kapcsolóbillentyûivel szerelt, új tervezésû kormánykerék, illetve a kontúrjaiban és díszvarrású kárpitozásában a sorozat további tagjaiétól markánsan eltérõ ülések.

A SEAT ezen újdonsága kínálja többek között az XDS, ESP, TCS + EBA és ABS rendszereket, az emelkedõ-asszisztenst (Hill Hold Assist), az abroncsnyomás-ellenõrzõ berendezést, a vezetõ- és utasoldali elsõ légzsákot, a fej-mellkas légzsákokat, a fedélzeti számítógépet, a sebességszabályozó automatikát, az automatikus légkondicionálót, a 6 hangszóróval + MP3-olvasóval + AUX-bemenettel kiegészített CD-rádiót és a sportfutómûvet.

Az új Exeo ST: bevetésre kész a családi modell

A legutóbbi Genfi Autószalonon tartott premierjét követõen a SEAT Exeo ST végsõ változata is látható a barcelonai standon, mielõtt a márkakereskedõk kínálatában is megjelenve immár a nagy piaci versenyt hozó B-szegmens felé bõvítené a márka választékát.

Az új Exeo ST igen hasonló a négyajtós változathoz, a legfõbb eltérést 4,666 méteres hosszúsága, illetve 442 literes csomagtere jelenti, amely a hátsó ülések lehajtásával tovább növelhetõ. Az új családi modell egyedi eleme a nagyméretû hátsó csomagtér-ajtó, amely a csomagtartó sík padlózatával kiegészülve könnyíti a pakolást, valamint a terjedelmes tárgyak szállítását is lehetõvé tévõ tetõsínek.

Kiváló minõsége a SEAT Exeo ST minden elemében megjelenik, tökéletes partnerré avatva mindazok számára, akik a család és csomagjaik számára bõséges helyet kívánnak az utazások során, illetve akik hobbijukhoz vagy szabadidejükben különösen tágas csomagtartót igényelnek.

A SEAT Exeo ST a szedánhoz hasonlóan összesen hat, három benzines és három common-rail befecskendezésû dízel erõforrás választékát kínálja. A paletta minden tagja megfelel az EU5 károsanyag-kibocsátási elõírásainak, s háromféle felszereltségi szinttel – Reference, Style és Sport – rendelhetõ./Autósoldalak.hu/