Autós hírek: Hyundai hibrid: Hibridek Európának


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A Hyundai két új hibrid modellt készül bevezetni 2012-ben. Mindkettõ a múlt héten, a Szöuli Autószalonon bemutatott Blue Will koncepcióautóban felvonultatott technológia alapjaira épül majd.

A Toyota Prius-hoz és a Honda Insighthoz hasonlóan mindkettõ, a hibrid technológia elvárásai szerint fejlesztett modell lesz, nem pedig a már létezõ Hyundai modellek módosított változatai.

[1]Az autók párhuzamos hibrid technológiát használnak, azaz benzin és villanymotorjuk külön-külön, és együttesen is képes hajtani a jármûveket, amelyek egyike hálózatból is tölthetõ (plug-in) hibrid lesz.

Utóbbi Hjung-Szun Min vezetõ kutatómérnök szerint; „nem a hajtáslánc hatásfokának javítását, hanem az elérhetõ energiaforrások kiszélesítését szolgálja.” A jármû teljes (azaz az energia elõállításától annak felhasználásáig mért) CO2-fogyasztása például jóval nagyobb mértékben csökkenhetõ, ha akkumulátorait a javarészt nukleáris energiával táplált elektromos hálózatról töltjük, ám még szénerõmûben elõállított árammal is jobb lenne az autók hatásfoka a hagyományos hibridekénél.

A jelenlegi tervek szerint mindkét változat egyazon platformon alapul majd, mechanikus szerkezetük is alapvetõen egyezik (152 lóerõs, 1,6 literes benzinmotor, 134 LE villanymotor, fokozatmentes sebességváltó, és elvileg akár 2,22 l/100km üzemanyag-fogyasztás), ám formatervük eltérõ lesz. Az autók különlegessége a kipufogóhõ-visszanyerõ rendszer, amely a fedélzeti elektromos rendszerek táplálásban juthat majd szerephez. „Ez csak egyike mindazon fogyasztás-mérséklõ megoldásoknak, amelyekkel a Hyundai jelenleg is kísérleteket folytat, „mindent megteszünk a fogyasztás csökkentése érdekében” – tette hozzá Min.

Természetesen nem ezek lesznek a Hyundai elsõ hibrid jármûvei. A vállalat most vezette be az Avante kompakt hibrid szedánt a koreai piacon, amelynek villanymotorjához PB-gáz hajtású motor társul.

[2]Az Avante hibridet egy hibrid Sonata követi majd; a nagyméretû szedán elsõdleges piaca az Egyesült Államok lesz, ahol 2010-ben debütál.  Az önálló hibrideket Koreában 2012-ben vezetik be, ezután a plug-in (hálózatról tölthetõ) modell némi késéssel követi a hagyományos hibrid kivitelt. /Autósoldalak.hu/