Autós hírek: Meghonosítanák a földgázalapú közlekedés Budapesten


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A vezetõk egyébként közösen felavatták a Fõgáz Zrt. Köztársaság téri központjában kialakított, sûrített földgázzal üzemelõ töltõállomást is, amelyet azonban csak a cég jármûvei használhatnak.    

Országosan jelenleg 13 ilyen jellegû töltõállomás mûködik, közülük kettõt, a gyõrit és a szegedit, mindenki igénybe veheti.    

Bakonyi Tibor, a Fõgáz Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a cég szeretné elõsegíteni és támogatni a földgázüzemû közlekedés országos elterjesztését. Az aláíró kiemelt céljaként említette azt, hogy Budapest levegõje tisztuljon, és ezáltal élhetõbb legyen a város.    

Oláh Lajos, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára a környezettudatos gondolkodás fontosságára hívta fel a figyelmet. Megjegyezte, hogy ez pénzügyi-gazdasági megtakarítással is együtt jár, és ezért a válságos idõszakokban sem lehet lemondani róla. Rámutatott, hogy e téren a cégek és az egyének személyes felelõsségvállalása, példamutatása elengedhetetlenül fontos. A nyilatkozatot aláíró vezérigazgatók 'elleni merényletként' említette, hogy egyéni felelõsségvállalási nyilatkozat aláírására kéri õket, mert attól hiteles egy ilyen program, hogy a cég vezetõje maga is vállal a környezetvédelem érdekében bizonyos dolgokat, például szelektív hulladékgyûjtést. A program a cég dolgozóira is kiterjeszthetõ - tette hozzá.    

A Fõgáz Zrt., a BKV Zrt., az Elmû Nyrt., a Fõtáv Zrt., a Magyar Posta Zrt., a Fõvárosi Csatornázási Mûvek Zrt. és a Fõvárosi Vízmûvek Zrt. vezetõi írták alá a szándéknyilatkozatot. Közülük öt cég teljesen vagy többségében a Fõvárosi Önkormányzat tulajdonában van. Nem szerepel az aláírók közt a Fõvárosi Közterület-fenntartó Zrt., noha több célgépük járja nap mint nap a fõvárost, mint például a vízmûveknek.     

A szándéknyilatkozat háttér-sajtóinformációjában szerepelt Demszky Gábor fõpolgármester és Hagyó Miklós fõpolgármester-helyettes néhány gondolata is, azonban egyik fõvárosi vezetõ sem jelent meg az eseményen, és nem is közölték távollétük okát.

MTI