Autós hírek: BMW K1300S, F800 GS: Díjak besöprése


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A BMW Motorrad idén is kiválóan szerepelt a nemzetközileg elismert „red dot” díj pályázatán. A bajor vállalat két modellje, a K 1300 S és a K 1300 R kiváló design megoldásaiért részesült a formatervezési elismerésében. A design díjak mellett a megújult BMW modellek márciusban, három elsõ-, egy második- és egy harmadik helyezést is szereztek Európa legrangosabb motorkerékpár- és robogó olvasói szavazásán, amelyet a MOTORRAD magazin jegyez.
A három gyõztes modell az „Év Motorkerékpárja 2009“ díjat nyerte el, Magyarországon pedig – a Motor Revü magazin olvasói szavazatai alapján – az R 1200 GS / R 1200 GS Adventure „Enduro” kategóriában lett gyõztes, míg az R 1200 RT a második helyet kapta a ”Túra/Sporttúra” kategóriában.

[2]A „red dot” nemzetközi formatervezési díjat (red dot Award) 1955-ben alapították és évrõl-évre számos különbözõ kategóriában osztják ki a nemzetközi piacon megjelenõ és kiemelkedõ dizájnnal rendelkezõ termékeknek híres piros pontjaikat, neves formatervezõkbõl álló szakmai zsûri döntése alapján. Idén összesen 49 ország 3231 termékét nevezték a megmérettetésre, a gyõztes alkotások tervezõit pedig június 29-én a németországi Essenben tüntetik majd ki.

[5]A 2009 februárjától kapható, háromtagú megújult BMW K sorozat modelljei megjelenésük óta folyamatosan pozitív visszhangnak örvendenek, meggyõzõ teljesítményüknek, vezethetõségüknek és úttartásuknak köszönhetõen. A K 1300 S a leggyorsabb sorozatgyártású BMW motor, a K 1300 R naked bike kategóriájának legfejlettebb gépe, a K 1300 GT pedig a legjobb nagysebességû túramotor, amit a bajor gyár valaha is készített. Elõbbi két modell idén csatlakozhat a „red dot”-gyõztes bajor modellek sorához, mivel tavaly a G 450 X nyerte a „Legjobbak Legjobbja” díjat design kategóriában, de a HP2 Sport és az F 800 GS is döntõbe jutott. A kétkerekûeken kívül a BMW csoport autói is átvehetnek majd két „red dot”-ot, hiszen az idei évben az új Z4-es és a 7-es sorozat is elismerésben részesült.

[6]A kiemelkedõ design mellett a bajor modellek példás vásárlói elégedettséggel is bírnak. A 2009-es évre ugyanis a BMW R 1200 GS és az R 1200 GS Adventure  – csakúgy, mint a Motor Revü hazai olvasói szavazásán – az „Enduro/Supermoto“ kategória élén végzett, a K 1300 S és az R 1200 R modellek pedig „Sportmotor” illetve „Naked Bike” kategóriában diadalmaskodtak a MOTORRAD magazin által jegyzett „Év Motorkerékpárja 2009“ szavazáson. A túramotorok között a BMW R 1200 RT – itthon és Németországban egyaránt – második, a K 1300 GT pedig a harmadik helyen végzett aláhúzva a menetdinamika, a kényelem és a biztonság hármasának fontosságát.

A díjátadó ünnepséget március 5-én tartották a “Motorräder Dortmund” motorshow keretén belül, a rendezvény a 11. “Év Motorkerékpárja” díjkiosztó gála volt, amely napjaink legrangosabb motorkerékpár- és robogó olvasói díja Európában. A megmérettetésre nyolc kategóriában több mint 200 motort neveztek, míg a magazin szavazásán1999 óta nagyjából fél millió olvasó adta le voksát. /Autósoldalak.hu/